Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9584642 www.bgdnes.bg

Вижте Ламбо и Джако от дънери

Изработва Левски за шест дни 

Георги Найденов вдъхва живот на дървото 

Стефан Данаилов, Тодор Колев, Чарли Чаплин и Майкъл Джексън оживяват от дърво.

Реалистични скулптури на известни личности биват извайвани от талантливите ръце на самоукия майстор Георги Найденов от София.

"За Майкъл Джексън използвах дънер, който с помощта на инструменти оформих. Чак луд фен не съм му бил, но харесвах музиката му, а скулптурата беше поставена музикална школа в жк "Младост". При извайването първо използвам моторна резачка, с която оформям, доколкото е възможно, а след това доизпипвам детайлите", разказа пред "България Днес" Найденов. Той признава, че е самоук талант и с усмивка добавя, че за последно е рисувал в живота си в 8-и клас.

Реклама

Една от най-значимите му творби се намира в двора на училище "Васил Левски" в град Елин Пелин. Там той превръща старо дърво в мащабна фигура на Апостола на свободата. Еколози от РИОСВ – София, дават експертна оценка и препоръка за отстраняване на стария и опасен чинар със загнила сърцевина и корени, впити в основата на училищната сграда. Но вместо да бъде махнат, той се превръща в изкуство.

"Отне ми 6 дни да го направя. Слизах и се качвах по безброй пъти. Когато го оформях горе, ми изглеждаше добре, а в следващия момент слизам долу и изобщо не си прилича. Накрая успях и мисля, че се получи", връща лентата назад майсторът. Той е започнал дървени скулптури на Стефан Данаилов и Тодор Колев, но все още не са завършени.

Казва, че открива много неточности и чака вдъхновяващ момент, за да постави финал на двата проекта. "Сега чакам да стана по-добър в работата си и ще ги завърша, защото сега ми се струват криви", обяснява Найденов. Емблематичният герой от "Черна котка, бял котарак" Гърга Питич и вечният Чарли Чаплин са сред другите му шедьоври.

Талантливият мъж разкрива, че най-голямото предизвикателство, което му предстои, е да извае от дърво дядо Добри. "Отговорността е голяма и знам, че няма да ми е лесно. Но един ден вероятно ще се случи", завърши с оптимизъм Найденов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама