Реклама
https://www.bgdnes.bg/covid-19/article/9584680 www.bgdnes.bg

Министерството на здравеопазването: Мит е, че ваксината заразява с COVID-19

Няма отношение към ДНК-то на човека, казват още от ведомството 

Мит е, че чрез ваксината може да се заразим с коронавирус. Това обявиха от Министерството на здравеопазването в разяснителна кампанията за истините и лъжите по повод масовата ваксинация на населението у нас.


На днешната дата се навършва точно една година от първите регистрирани случаи на заразата в България (виж карето).
От институцията официално обориха някои митове, които през последните седмици циркулират в публичното пространство и създават лъжливо усещане у хората. "Мит е, че ваксината е опасна. Истината е, че ваксините, с които България провежда имунизационната си кампания, са преминали успешно трите фази на клинични изпитания. Те са сигурни и ефективни. Също така не е вярно, че чрез ваксината може да се заразите с COVID-19. Това е невъзможно да се случи", коментират от здравното министерство.
Експертите разясняват и още една широко дебатирана тема - ваксините променят ДНК-то на човека. "Истината е, че ваксините нямат никакво отношение към ДНК на човека и са безвредни. Не е истина също, че хората, които са преболедували коронавируса, нямат нужда от ваксина. Дори да сте преболедували, все още съществува риск от повторно заразяване с COVID-19. Затова е препоръчително и тези хора да бъдат имунизирани", допълват от Министерството на здравеопазването.
В момента в България се използват три вида ваксини, като се очаква в скоро време техният брой да бъде увеличен.

Реклама


"Европейската агенция (ЕАЛ) по лекарствата започва т.нар. текущ преглед на ваксината "Спутник V". Това е първа фаза в процеса за разрешение за употреба в ЕС. Следващите стъпки са подаване на официално заявка за одобрение от страна на разработчика, становище и препоръка за разрешение от ЕАЛ и издаване на разрешение от страна на ЕК Още две ваксини са в процес на текущ преглед - това са разработките на NovaVax и CureVac. На 11 март очакваме официална оценка за ваксината на Janssen, която може да стане 4-та одобрена за употреба в ЕС", внесоха яснота от ведомството.

Една година коронавирус у нас

Коронавирусът дойде у нас точно преди една година.
На 8 март 2020 г. в Плевен и Габрово бяха регистрирани първите случаи - мъж на 27 г. и жена на 75 г. По-късно през деня обявиха за още двама. Три дни по-късно заразата взе и първата си жертва у нас - в "Пирогов" издъхва 66-годишна жена. На 13 март в България, след 16 потвърдени случая за един ден, Народното събрание гласува единодушно (201 души "за", 0 "против" и 0 "въздържали се") и обяви извънредно положение за цялата страна. Училища, молове, барове, дискотеки, търговски центрове, кина, ресторанти и фитнес зали бяха затворени за пръв път. През следващите месеци извънредното положение на няколко пъти беше удължавано.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама