Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9586684 www.bgdnes.bg

Млади "лъвчета" прославят страната ни

Гордост за България!

9-годишен пианист с 8 международни награди, родопско дете чудо създава иновативни приложения

Музиканти, певци, спортисти, математици - безброй даровити деца има България, които ни дават поводи да се гордеем.

Реклама

Дебют на сцената на "Ла Скала" на 27 февруари направи 22-годишният български пианист Емануил Иванов. Това е пореден успех на младежа, който е възпитаник на Кралската консерватория в Бирмингам. Преди две години Емануил печели първа награда в клавирния конкурс "Бузони". Това е едно от най-реномираните клавирни състезания по света, което се провежда в Италия. Роденият в Пазарджик пианист е лауреат на редица международни конкурси.

По стъпките на Емануил смело върви 9-годишният Борис Дюлгеров от Пловдив, който жъне успех след успех, а през март ще изнесе концерт в "Карнеги Хол" в Ню Йорк. Поканата идва, след като печели конкурса "Златни класически награди - Ню Йорк". За около година Борис печели първи награди в осем международни конкурса за пиано. Сред отличията са златни медали от Женева, Белград, Залцбург, Лондон и София. Някои от конкурсите се провеждат дистанционно заради пандемията. В семейството на Борис никой не се занимава професионално с музика, но той се влюбва в пианото още когато в петгодишен.

Шанс да свирят в емблематичната зала в американския многомилионен град имаха не едно или две български деца - доказателство за таланта, който се ражда в родината ни. Преди две години 13-годишната Александра Иванова от София също получи тази възможност, но не успя да замине. Момичето, което свири на китара, се оказва, че трябва да заплати 4 хил. лв. за самолетен билет за китарата, които са непосилна сума за семейството, и те се отказват. Това не разочарова момичето, което продължава да усъвършенства уменията си и до днес. Александра, която е ученичка в Музикалното училище в София, трупа награда след награда и е убедена, че един ден талантът й ще блесне извън пределите на родината.

Младите музикални виртуози у нас съвсем не са единствените български деца, прославящи страната ни. 15-годишният Радостин Чолаков от село Барутин вече има едно приложение и работи по второ. Родопското дете чудо е създател на AnyGoal - приложение, което помага на хората да проследяват прогреса по целите си да ги изпълняват. Има и продължение на AnyGoal - AnyGoal Challenges, в което потребителите се сблъскват с дадени предизвикателства, целящи да помогнат тяхното личностно развитие.

Идеите на момченцето не се изчерпват дотук. Радостин разказва, че в момента работи по нов проект - изкуствен интелект, който да разбира български език - ще анализира речта както граматично, така и смислово, за да извличат полезна информация.

Реклама

Интересите на дванадесетокласника от София Виктор Колев също са насочени към разработването на изкуствения интелект. Гениалното момче печели множество награди в тази област. Преди няколко месеца участва в школата на Масачузетския Институт на технологиите, откъдето се връща с две престижни награди. Виктор е убеден, че го чака още много учене, а науката, с която се е захванал, е неизчерпаем източник на нови идеи.

С красив ум е и малкият Лъчезар от Бургас. Той печели награда за най-добрия математик в света. Лъчезар участва на наши и международни състезания по математика от 5-годишна възраст. На 6 години вече има 14 спечелени медала. Детето чудо не ходи на уроци по математика. С него се занимават родителите му и дядо му, който не живее в Бургас. Освен да решава задачи, Лъчезар обича и да играе като всяко дете.

В средата на този месец България бе отличена с цели осем медала от международно състезание по информатика. Заслугата е на ученици от София, Варна и Шумен, които извоюваха три сребърни и пет бронзови медала, надвивайки конкуренция от 12 други държави.

Повод за голяма гордост преди две години стана и тийнейджърката от търговищкото село Крепча Нургюл Салимова. Шахматистката стана номер едно в света при момичетата до 16 години. 2020 г. трябваше да е много натоварена за девойката, очакваше се и да е поредната успешна година за нея, но коронавирусът обърка плановете. В настоящия момент Нургюл тренира повече от десет часа на ден, а успоредно с това завършва 10-и клас. Заедно с родителите си живее в малкото село Крепча, откъдето всеки ден се свързва по скайп с петимата си треньори, благодарение на които държи ума си буден.

Преди година малкият шахматист Данаил Попзафиров стана трети в световната ранглиста за деца. Той е втори по рейтинг сред връстниците си в Европа. Данаил е многократен шампион на България за деца и носител на редица международни отличия. Предричат му бляскаво бъдеще поради уникалното съчетание на талант, любов към шахмата и трудолюбие.

Никола Цолов, наричан още "българския лъв в картинга", печели световни титли в шампионати на най-високо ниво, когато е едва на 12 години. Миналата година картинг пилотът постигна най-доброто класиране на българин в историята на световното първенство, което се проведе на пистата Портимао, Португалия.

Безброй са примерите, че у нас растат будни умове и даровити деца, които чакат своя звезден миг, за да прочуят и себе си, и страната ни по света. Дано всички тези млади "лъвчета" имат късмет!

Реклама
Реклама
Реклама