Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9587566 www.bgdnes.bg

Жената каучук и въздушен акробат Сирма Добрева: Още влизам в кутия 40:40

Тренираме, но от година сме без работа

Коя е тя:

Сирма Добрева, известна като Жената каучук, е една от най-успешните вариететни артисти в България. Родена е в Плевен, учила е в спортно училище. На 14-годишна възраст печели конкурс за акробати в столицата, а две години по-късно започва да владее каучука. Сирма Добрева е първата и единствена жена в България, направила най-сложния трикс в каучука - "Цангебис", който е коронен номер в шоуто й "Русалката". Друго нейно, не по-малко уникално шоу, е наречено "Сейфът". Сирма удиви света с влизането си в сейф с размери 40:40 см, в който успява да се вмъкне и днес. От 2013 г. насам тя се занимава и с нова дейност, събирайки едни от най-добрите акробати в страната. "Канетикс" е уникален проект без аналог в света за въздушни акробатични танци върху фасади на сгради. Българското шоу е обиколило света, а в китайския град Макао е гледано от 100 хил. души на ден.

- Сирма, как да ви наричат днес - Жената каучук или може би вече Жената паяк?

Реклама

- Никога не съм спирала да бъда Жената каучук, защото това е моя слабост. Докато организмът ми го позволява, няма да спирам. Въздухът е другата ми стихия. Подновихме външните тренировки. През цялата година на пандемията не спряхме, защото трябва да се поддържаме. Имаме и нови хора, които трябва да бъдат обучени. Проектът се осъществява трудно, тъй като не всеки е готов да позволи да скачаме по сградата му.

- Има ли интерес към въздушната акробатика?

- Интерес има, но често се случва въпреки него кандидатите да не могат да се справят с предизвикателството. Доста е страшно и донякъде опасно, не е за всеки. Взимам предимно акробати или гимнастици. Не е лесно да намеря хора, тъй като е много нестандартно нещо.

- Всеки ден се излагате на опасност. Имате ли често инфарктни ситуации?

- Чак до степен да съжаля за нещо, което съм направила - не. Опасността е част от ежедневието на акробата като спортист. Свикнали сме с нея. При нас няма да се скъса въжето примерно. Може да се удариш, ако не прецениш ситуацията, когато правиш салто. Имаме основи и връхчета - двете позиции. Основата хвърля максимално силно връхчето, а то трябва за части от секундата да направи номера хубаво и безопасно.

- Изминалата година, белязана от пандемията, най-трудна ли се оказа за вас?

- Трудно е да се стимулират толкова много млади хора, които от година не са взели нито лев, но не спират да тренират. В момента си търсим и спонсори. Костюми, екипи - всичко това са много средства. Това е най-тежката година за нас, нямахме участия.

- Виждате ли скоро изход от ситуацията?

Реклама

- Имаме предложения. Преди дни се върнах от Дубай, където имах срещи с агенции, които имат голям интерес към работата ни. Има план да участваме там, но трябва да изчакаме момента. Имахме запитване и за дългосрочен едногодишен договор за Китай, където също чакат да се реши проблемът с ковид. Имаме надежди за развитие в добри насоки.

- Можете ли да разчитате на средства от държавата?

- Като самоосигуряващ се артист до този момент не съм получила нищо. Има нова програма от Министерството на културата, по която смятам да кандидатствам. От това зависи нашето съществуване, много е трудно да се поддържат толкова много хора. Всички те работят съвсем различни професии, за да се издържат, но не спират да тренират и да чакат по-добри дни.

- Пътували сте много по света. Българската или чуждата публика проявява повече интерес?

- Винаги е имало интерес към нашето изкуство. Не бих казала, че чуждата публика е по-добра от българската. В Макао настоявах да бъдем представяни като артисти от България. Често ни питаха след шоуто къде е тази държава. Определено проявяваха огромно любопитство към страната ни.

- По време на пандемията стартирахте онлайн курсове по стречинг. За какво е полезен той и всеки ли може да се разтяга?

- Пандемията ме ограничи много, а съм човек, който винаги трябва да прави нещо, затова се и пренасочих. Започнах уроци по стречинг, през годините не съм имала време въпреки желанието на много хора да ги тренирам. Стречингът е много полезен, но много пренебрегван. Хората отделят повече време на това да правят мускули, но забравят, че разтягането подобрява състоянието на мускулите. Той намалява риска от контузии, подобрява физическото състояние и има доказани ползи, че стимулира чакрите. Всеки може да прави стречинг независимо от възрастта и килограмите.

- Къде остава каучукът в живота ви?

- Минимум четири пъти тренирам каучук. Не смятам да спирам с него, продължавам упорито да поддържам форма. Надявам се още дълго да успявам. В кутията влизам много лесно. Целия ми дом съм си го приспособила за тренировки. В спалнята съм си закачила обръча, в хола държа един кашон, в който влизам, който имитира кутията ми. Правя стречинг по дивани, докато гледам филм, стоя на шпагат. Правила съм стречинг дори докато мия чинии. Постоянният труд е много важен. Човек реши ли, че е стигнал върха, веднага тръгва назад. Трябва да надграждаме и да усъвършенстваме уменията си.

- Имате ли нови идеи за трупата?

- Имам винаги нови идеи. С трупата планирам едно уникално шоу на специална тематика, което засега държа в тайна. Отделно искам да направя едно шоу с въздушни балони, каквото няма в България. Подходящо е за площади, за големи открити пространства и е изключително красиво. Но тепърва ни предстои да намерим финансови средства.

- Мислили ли сте някога да напуснете родината?

- Обичам да работя в България. Дори да изпратя за дългосрочно в чужбина екип, задължително ще оставя един тук. На 14 години подписах първия си трудов договор. Работих в цирка. Пътуванията са част от живота ми, научила съм се да съчетавам личния си живот с ангажиментите ми. Най-тежки са били дългосрочните пътувания в чужбина. Обичам България и тук се чувствам на мястото си. Имала съм дълги престои по цял свят, но аз съм патриот и искам да успявам и да се развивам тук.

Реклама
Реклама
Реклама