Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9591166 www.bgdnes.bg

Бившият топрефер Атанас Узунов: ВАР ще намали напрежението в Първа лига

"Системата ВАР, която подпомага футболните съдии на терена да взимат решения в спорни ситуации, ще намали напрежението в Първа лига, но не бива да се забравя, че пред мониторите също седят хора." Това заяви за "България Днес" бившият топрефер Атанас Узунов, който е свирил полуфинал за Купата на УЕФА между "Барселона" и "Байерн" на "Камп Ноу" през 1996 г. "ВАР е субективен фактор - анализира Узунов. - Крайните решения пак се взимат от хора. Разбира се, че технологиите дават възможност за по-голяма точност при отсъжданията. Но трябва да се вземат предвид и други фактори. В първенство като нашето, където играта и без това не е толкова динамична, прекъсванията за намеса на ВАР ще накъсат още повече играта. Да не стане така, че повече да се чака и по-малко да се играе на терена. Освен това едно прекъсване в момент, когато на даден отбор играта му върви, може да наруши неговия ритъм и да обърне ситуацията в мача.

Трябва да мине известно време след въвеждането на ВАР, за да може да се правят изводи и заключения."
Петър Петров, който отговаря за въвеждането на системата ВАР в българския футбол заяви, че мачовете ще бъдат под непрекъснат мониторинг от ФИФА. "Всички клубове трябва да дадат съгласие и да изпълнят изискванията на футболната централа - обясни Петров. - Няма как да побългарим системата. Без да се покрият изискванията, няма как да се получи разрешение за провеждане на мач с ВАР. Ще бъдем под непрекъснат мониторинг и не бива да се допускат грешки при внедряването на технологията.
Вече стана ясен графикът за технологичните тестове в Първа лига. Първият такъв е на 12 март в домакинството на "Лудогорец" срещу "Арда" (Кърджали). Следващият продължава с мача между ЦСКА-София и "Етър".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама