Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9592598 www.bgdnes.bg

Големият актьор Георги Мамалев: Срамота са атаките срещу Мария Бакалова

Филип Трифонов си отиде огорчен, не може анонимници да раздават награди

"Срамотия и простотия българска е всичко негативно, което се изписа и изговори срещу Мария Бакалова!"

Това обяви пред "България Днес" легендарният актьор Георги Мамалев. Повод за думите му са последните изказвания на Копринка Червенкова, която критикува ролята на Мария Бакалова в "Борат 2". По думите на Червенкова "такова скандално бездарие отдавна не бях гледала", Бакалова "по-добре да се съблече за някое списание, отколкото да участва в тази помия", и че актрисата "няма голяма перспектива пред кариерата си след тази срамна работа".

Реклама


"Мария Бакалова спечели наградата на критиците, а г-жа Червенкова я заклеймява едва ли не като някакво бездарие. Това е наглост и ужасяващо изградено самочувствие на човек, който раздава правосъдие, и никой друг, ако не го е питал, няма право да дава награди. Каквото и да говорят, както и да си чешат езиците, те никога няма да преживеят успеха на това момиче" - категоричен е Мамалев.


Артистът, разсмивал поколения българи, е недоволен и от начина по който се раздават т.нар. "творчески пенсии". Мамалев е категоричен, че не трябва анонимни комисии да раздават държавни пари.
"Тайни са журитата за театралните награди, както и творческите пенсии. Не може една комисия, която раздава държавни пари, да е анонимна. Това е парадокс! Ами ако в тях има хора, които са членували в Държавна сигурност или в партийни структури и приоритет за тях е партийната принадлежност? Тогава ще бъде нормално да гласуват за техни хора. Ами ако има две-три ченгета, естествено, че ще наградят техния човек. Това е предположение, което не мога да докажа, но когато се раздават държавни пари, комисията трябва да бъде явна. Защото се появява някой награден, който след 2-3 години изчезва от системата на театрите, а за киното да не говорим. Нали наградата е предпоставка за по-нататъшно развитие, а изведнъж него го няма никъде. Много съмнителни моменти има", споделя в откровен разговор с "България Днес" Георги Мамалев.
Емблематичен си остава случаят с Филип Трифонов, на когото държавата на два пъти отказва подобна пенсия.


"Отново парадокс - кандидатства Трифонов, който беше идол на младото поколение с филмите "Момчето си отива" и "Не си отивай". И който беше знакова фигура. Те му отказват. Кандидатства втори път. Пак му отказват. И той си отиде, милият, обиден и огорчен с една мижава пенсия. Същевременно тази комисия е дала на други актьори. Нека се види на каква база са дадени 700 лв. на месец на филанкишията, а на Филип Трифонов не", настоява Мамалев.
И продължава: "Трифонов беше много свободомислещ и ако приемем, че в комисията е имало почитатели на миналото и на развития социализъм, нали ще кажат - имаме друго момче с по-прогресивни виждания, дайте на него да дадем, а Филип ще почака. Е, той не можа да почака. Затова трябва да се види какви са комисията и критериите, по които са раздавани тези награди, и съответно критериите защо са отказани на другите. Обществеността трябва да знае".
Ако се касае за награди от частна фондация, която събира пари и раздава награди - размишлява Мамалев, - това си е нейна работа. "Аз мога да отида при нея и да кажа - ето ви 20 000 или 50 000 лв., щото съм баровец, но моето гадже или братовчед играе много хубаво в една пиеса, дайте му наградата. Фондацията ще си каже - това е чудесно, с тези пари ще раздадем всички награди, а ще оставим и за фондацията. Можем и така да мислим или не е правилно? Възникват много въпроси", казва още актьорът.

Накарал Мария Статулова да се ваксинира

"По-сериозно повлиях на двама души да се ваксинират. Едната е моята колежка Мария Статулова. Понеже много й говорих по темата, и тя се имунизира.

Даже на 8 март бяхме на репетиция и тя ми каза: "Жоре, благодаря ти, че ме нави да си сложа ваксина". Другият колега е техническо лице в театъра", казва Мамалев часове след като със Статулова се прибират от поредната репетиция на френската пиеса "Леща, грах и диаманти". Постановката, в която Мамалев играе главната роля, е с пътуващия театър "Искри и сезони", а в екипа са още Искра Радева и Тончо Токмакчиев.


"След слагането на ваксината Мария имаше почти същите симптоми както мен. На мястото на убождането ръката я боляла, имала е температура през нощта, чувствала се отпаднала на другия ден. И това е. После всичко се е нормализирало", споделя любимият на поколения актьор от Клуб НЛО и "Оркестър без име".
Близо месец след като постави първата си доза от ваксината на "Астра Зенека", Мамалев се чувства отлично. След първоначалните несгоди здравословното му състояние се нормализирало.
"Нямам никакви проблеми. 10 часа след ваксинацията леко започнаха да ме въртят ставите, след което през нощта се събудих в треска. За около половин час тя отшумя, а на другия ден нищо ми нямаше. И досега няма никакви проблеми", категоричен е той.
Артистът не е проверявал каква е стойността на антителата му в организма след първоначалната имунизация. "Когато си сложа втората доза след месец и половина, тогава ще видя. Приканвам гражданите да не се туткат и онези, които са здрави и не усещат проблеми, да се ваксинират. Друг начин за спасение няма, докато не се създаде лекарство. Но кога точно ще се случи това, не е сигурно", казва още Георги Мамалев.
Позицията на актьорът е твърда - колкото повече хора се ваксинират и повярват, че ваксините помагат - толкова по-добре.
Утре с Искра Радева, Мария Статулова, Тончо Токмакчиев и останалите колеги ще изиграят постановката в Пловдив, в края на март в Севлиево, а на 1 април в Бургас. Радева прекара изключително тежък коронавирус в началото на годината, а след това през заразата, но значително по-леко, премина и Токмакчиев.
"Тончо беше 3-4 дни в болница, докато Искра беше над 20 дни. Много сериозно го изкара. Тя има много антитела и няма смисъл да се ваксинира. Тези, които имат достатъчно, самите лекари ги агитират да не се имунизират. Гадно си е! Затова е необходимо да се ваксинираме", споделя още актьорът и добавя, че има съмнения че коронавирусът може да е изкуствено създаден и "изтърван" от лаборатория.

Реклама
Реклама
Реклама