Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9594591 www.bgdnes.bg

На финала е разследването за убития внук на ексдепутата Томов

Делото ще влезе скоро в съда

"Болезнено ми е да говоря за случилото се", каза покрусеният от мъка дядо

На финала е разследването на убийството на 8-годишния внук на бившия депутат от "Евророма" и експрокурор Тома Томов.

Всички назначени по случая експертизи са готови, съобщиха от Окръжната прокуратура пред "България Днес". На разположение на разследването са и заключенията на вещи лица, изготвили допълнителни анализи, възложени им от наблюдаващия делото прокурор, за изясняване на факти и обстоятелства около смъртта на момченцето, което носи името на своя дядо. Предстои прецизиране на обвиненията, които са повдигнати на задържания Димитър, известен в града и като Митко Бирата. Досъдебното производство се води по текст от наказателни закон, който е за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на държани на огнестрелно оръжие и боеприпаси. Мъртвият 8-годишен Тома бе открит пред неговия дом, в който по-рано отишъл, да си играе със сина му. След като бъдат изчистени юридическите формалности, прокуратурата ще изготви и внесе обвинителен акт в съда срещу обвинения.

Реклама

"Много е болезнено за мен да говоря за случилото се. Не мога! Тече разследване и нямам представа докъде е стигнало то. Чакаме да ни извикат в прокуратурата, за да се запознаем с материалите по случая, но не зная кога ще стане това", каза покрусеният от мъка дядо на починалото 8-годишно момченце.

От приключилото разследване се очаква да бъдат дадени отговори на много въпроси около смъртта на детето. Първоначалната версия бе, че то е пострадало от гръмнала мощна пиратка, но впоследствие се оказа, че то е простреляно. Според запознати една от експертизите по случая е балистична и има връзка с пушка, открита в дома на задържания.

Трагедията в семейството на бившия депутат Тома Томов се разигра на 8 януари късно следобед. Тогава съседка откри безжизнено тяло на детето на улица. Жената веднага разпознала момченцето и се обадила на близките му. Детето е закарано в болница, където медиците установили, че то е издъхнало половин час преди да бъде намерено на улицата.

При огледа на местопрестъплението ченгетата установяват, че загиналото хлапе е било изнесено от дома на Димитър, където по-рано отишло да си играе с неговия син. Първоначално от полицията във Враца бе съобщено, че Тома е загинал след игра с пиратки. При огледа в къщата на Митко Бирата и след аутопсията на момчето става ясно, че то е издъхнало от изстрел с ловна пушка. На врата на момченцето имало голяма рана, която довела до смъртта му.

Според баба му Олга внукът й е намерен по слипове и без маратонки, което не беше потвърдено от полицията. Дали Тома е прострелян от свето приятелче при игра с неправилно съхранявани оръжия в къщата, кой го е съблякъл и изнесъл на улицата, са въпросите, на които се очаква разследването да даде отговор.

От жилището на Митко Бирата са иззети ловни пушки, ловен полуавтомат и ловна нарезна карабина. Оръжията са законно притежавани и били съхранявани в мазето на къщата. В джоб на яке била открита кутия с патрони, калибър 30-06, а на етажерка имало няколко кутии с ловни патрони.

Първоначално Митко Бирата е прибран зад решетките за денонощие заради това, че не е съхранявал огнестрелните оръжия по надлежния ред. Впоследствие му бе наложена постоянна мярка "задържане под стража", с каквато е и до момента.

Реклама
Реклама
Реклама