Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/9622094 www.bgdnes.bg

Скобарът полудя по памук

Майстори мамят едри парчета от река Струма край Бобошево

Скобарът, една от най-борбените речни риби, има ново любимо лакомство. Той обожава памук и налита на него като невидял. Това установи проверка на "България Днес" по поречието на река Струма тези дни.

Всекидневно по бреговете се струпват стотици риболовци. През зимните месеци най-търсената риба е именно скобарът, който не се плаши от студеното време и се храни активно. Той е любим за мнозина поради изключителната си сила и щом се закачи на куката, огъва въдицата застрашително.

Реклама

Обикновено най-добрата примамка за скобарите е хлебната троха. Когато тя е от мек ръчен хляб, се превръща в неустоима за рибата. Проблемът е, че бързо пада от куката и се налага на всяко замятане да се презарежда нова. Затова по риболовните магазини вече се предлага специализирано хлебче, създадено именно за стръв. То е доста по-жилаво и издръжливо, щом попадне във водата.

Хитри рибари обаче измислиха нещо гениално. Памукът, поставен на куката, имитира перфектно трохата, а освен това не пада изобщо и със съвсем малко материал може да се замята цял ден. Оказва се, че пасажите от скобар налитат на късче памук, щом го зърнат да се носи по течението. Въдичарите са открили, че материалът от клечки за уши е перфектен за целта.

Особено популярен за стръв памукът е станал в района на град Бобошево. Там цяла зима се ловят големи количества риба. От началото на март скобарите са направо изгладнели и похапват здраво. Рибите вече са пред размножителен период. По главите на мъжките са се образували типичните брачни пъпки. Женските екземпляри пък са пълни с хайвер, затова е хубаво уловените риби да се връщат обратно във водата.

Иначе традиционна примамка за скобар е и кубче свинска сланина. Закачена на куката, във водата тя придобива капковидна форма и също се оказва неустоима за рибите. Освен това е сравнително жилава и се закрепва здраво. Класика в жанра остават и белите червеи. На тях често налитат и речни кефали.

Костелив е, но с вкусно месо

Реклама

Скобарът е една от най-костеливите речни риби. Затова и мнозина предпочитат да го ловят само за удоволствие, след което връщат улова си в реката. Има обаче хитрини, с които костиците да се стопят. Месото на тази риба е доста вкусно и определено има кулинарна стойност.

Единият вариант е рибата да се консервира в буркан. Предварително престоява 24 часа в морска сол, а след това и 2 часа в разтвор от оцет и вода. След това нарязана на парчета се вари в тенджера под налягане. Бурканите се пълнят с рибата и собствения сос, доматен сос, грах, червен боб, дафинов лист, бахар и черен пипер. След това се стерилизират за около 45 минути. Получава се фантастично мезе.

Някои предпочитат да готвят скобара на тиган с мазнина. Рибата трябва да се нареже на много тънки филийки и да се оваля в царевично брашно, за да може дребните костици да се препържат добре.

Третият вариант е да приготвите едрите скобари, увити във фолио и печени във фурна. След това ще се наложи да си поиграете доста, за да отстраните всички кости от месото. Процедурата си струва, защото после ще си оближете пръстите. Наздраве!

Реклама
Реклама
Реклама