Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9632210 www.bgdnes.bg

ДесиСлава пред "България Днес": Не си представям да работя в ТЕЦ

След поредния локдаун хитовата певица се чуди какво би могла да работи, ако не е на сцената

"Напоследък започвам да се чудя какво друго бих могла да работя."

С тези думи Десислава изказа разочарованието си от поредното затваряне. Пред "България Днес" певицата с ангелски глас сподели, че не е сигурна какво ще бъде бъдещето й.

Реклама

"Аз от 16-годишна си изкарвам хляба с музика и не знам какво друго ще мога да правя. Не си представям, че това с пеенето може да приключи", сподели притесненията си Деси.

Макар да има дълъг трудов стаж зад гърба си, тя признава, че никога не е подхващала никакъв друг занаят. Тя завършва техникум по енергетика в Гълъбово, където се дипломира с отличие. С всички изпити и чертежи се е справяла много добре. Признава, че не си представя да се занимава с енергетика.

"Това, което съм учила, може да се прилага само в някоя ТЕЦ. "Оператор на термични и водоенергетични машини и съоръжения" ми е специалността. Не съм си представяла, че ще стана енергетик. Още докато учех тази специалност, пътят ми вече беше начертан в друга посока. Тогава започнах да се занимавам с музика. Избрах техникума, защото това просто беше най-доброто в града, в който живеех. Преместих се след края на първи срок в девети клас от гимназията в техникума. Още тогава съм си мислела, че е важно да ми даде някаква специалност това, което уча, и тя евентуално да ме насочи къде да се развивам. Не знаех, че ще стана певица, но пък съм разсъждавала с ясна представа да избера най-доброто за себе си.", припомня решенията си Десислава.

На въпроса дали наистина обмисля кардинална промяна в професионален план, певицата отговаря:

"Да, минават ми такива мисли. Притеснявам се! Чета и слушам мнения на различни по-отворени и осъзнати хора и някои от тях казват, че всичко това може да продължи 3-4 години. Явно трябва да се научим да живеем по този начин. Икономически и финансово хората няма да са добре, а нашата работа е свързана с това. Когато имаш хляб и платени сметки, чак тогава можеш да си мислиш за забавление. В тази верига ние сме на последно място."

Пред "България Днес" Десислава разкри, че тази година й предстои да се дипломира. Тя учи икономика на туризма във ВУАРР - Пловдив. Определя избора си като осъзнат и целенасочен.

Реклама

"С цел записах това, представям си, че на по-късен етап от живота си бих се насочила към хотелиерския бизнес. Смятам, че пеенето в клубове ще бъде до време. Не си представям, че на 55-годишна възраст ще пея. С тази идея записах икономика на туризма. Искам, ако започна да се занимавам с това, да имам основа и познания. За момента не съм мислила, но това може би е проект във времето. Тепърва ще видя какви ще бъдат последиците и какво ще се случи след тази пандемия.", разказва Десислава.

Певицата разкрива, че е щастлива, че е българка. Тя вярва, че сме изобретателни и винаги можем да се измъкваме от всякави ситуации. В едно е категорична - никога досега в живота си не е изпадала пред дилема дали да продължи да се развива в музикалния бранш. Десислава е много борбен човек, свикнала да преодолява много препятствия по време на кариерата си.

"Имала съм трудни моменти, но от друго естество. Занимавах се с продуцентство, имах собствена телевизия. Тогава минах през фалит. Буквално ми се наложи като феникс от пепелта да се възстановявам. Това е най-големият урок в моя живот. Тогава си доказах, че съм силна и че мога да се изправя", припомня лошите мигове в живота си.

Изпълнителката на десетки хитове смята, че след като всичко приключи, ще стане отсяване и на сцената ще останат само хората с повече талант.

"Не ми липсват гримът, прическите и блясъкът. Аз не съм краен почитател на тези неща. Аз в ежедневието си слагам едни дънки и една блуза. Липсва ми някаква сигурност. Иска ми се някой да каже "спокойно, тази година ще е така". Вече нямам доверие и в нашата управа, в началото всичко изглеждаше под контрол. Сега започнаха да го губят и да предприемат някакви ненавременни мерки", допълва още Деси.

Признава, че е получила помощ от държавата по време на първия локдаун, за което е благодарна. Успява да помогне на екипа си с финансовата подкрепа.

"Аз имам фирма и по време на първата вълна кандидатствах за помощ. И, да, получих 10 хил. лева, без да го очаквам. Не вярвах и си казах, че трябва да пробвам поне. Отне доста време, явно по-дълго проверяват документите и доколко фирмите са изрядни. Един ден просто получих писмо, че съм одобрена. Имам хора, които работят за мен, и все пак успях да им помогна поне малко."

    Преквалификация

През последните години редица родни попфолк изпълнители смениха професиите си.

Само преди дни Снежина от легендарното дуо "Марко и Снежина" призна ексклузивно пред "България Днес", че е започнала работа в цех за сандвичи. Причината за тази кардинална промяна е поредното затваряне на заведенията.

Фолкпевицата Димана, която изгря преди повече от 15 г., в момента е преподавател по музика в пловдивското училище "Княз Александър I". Тя преподава на деца, след като се дипломира в специалност "Музикална педагогика" в Пловдивския университет.

Екстра Нина също направи завой в кариерата сиу като се насочи към все пак познат за нея бранш. Звездата навлиза в ресторантьорския бизнес, като отвори заведение в Истанбул в близост до Синята джамия и с гледка към църквата "Св. София".

Певицата Цветелина, която в зората на демокрацията се прочу в лекия жанр с хитовете "100 мерцедеса", "Цвете да съм", "Здраве да е", сега има кариера като арт терапевт и психолог. Преди години тя завърши поп и джаз изпълнителско изкуство в Пловдивския университет, но желанието й непрекъснато да се самоусъвършенства я накара да запише още две специалности, които изучи паралелно с практикуването на музикалната си кариера.

"Магистър съм по консултативна психология, която завърших в ПУ "Паисий Хилендарски", а музиката и психологията обединих чрез арт терапия, която специализирах в НБУ", похвали се неотдавна Цветелина.

Реклама
Реклама
Реклама