Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9685551 www.bgdnes.bg

Ваксината на "Модерна" предпазва поне шест месеца

Ваксината срещу Ковид-19 на американската компания "Модерна" защитава най-малко шест месеца, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Резултатите от изследването, публикувани в сп."Ню Ингланд джърнъл ъв медисин", са сходни с тези, огласени от "Пфайзер" за тяхната ваксина миналата седмица.

Реклама

И двете публикации се основават на тестове сред десетки хора, участвали в клиничните изпитания на ваксините, довели до масовата им употреба. Тези изследвания са направени преди появата и разпространението на тревожните нови варианти на коронавируса.

Друга статия в медицинското списание също предизвиква тревога заради разновидностите на новия коронавирус. Учените са измерили антителата, блокиращи вируса, при 50 души, имунизирани с ваксините "Синофарм" и "Синовак", разработени в Китай. Много от тях показват пълна или частична загуба на ефективност срещу южноафриканския вариант на вируса. Ваксините изглежда осигуряват защита срещу британския вариант.

"Пфайзер" и "Модерна" съобщиха, че работят за актуализиране на ваксините си или за евентуално създаване на бустер срещу варианти на коронавируса.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама