Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9686639 www.bgdnes.bg

След издишалата "Мазна афера" царска депутатка осъжда КПКОНПИ

Отменят запори на политичка

Теодора Дренска и семейството й взимат общо 37 бона за незаконни обезпечения

Бившата депутатка от НДСВ Теодора Дренска осъжда антикорупционната комисия за 20 бона! Наред с известната адвокатка още 17 хиляди лева обезщетения взимат съпругът й Цанко Дренски и майка му. Това става ясно от решение на Софийския градски съд, научи "България Днес".

Реклама

Народната представителка от 39-ото и 40-ото Народно събрание Дренска и близките й завеждат дело срещу Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), което е правоприемник на някогашната комисия "Кушлев". Те се жалват, след като през 2010 г. комисията им е наложила запори на автомобили, дружествени дялове и банкови сметки за над 190 бона.

Повод за обезпеченията е дело срещу Цанко Дренски и друг бизнесмен за източване на ДДС чрез нелегален внос на рапично олио. Заради предмета на делото процесът е наречен "Мазната афера". Според разследващите Дренски договорил внос на рапично масло с гръцка фирма. Стоката влизала през ГКПП Промахон, но на вътрешната митница в Сандански цистерните с олио са упътвани към определени складове, а фактурите били подменяни с други. Самият Дренски заявява тогава, че обвинението срещу него е поръчково и обяснява атаката към него и към съпругата му с това, че тя е била адвокат по дело, засягащо финансови интереси за около 10 милиона лева. Пред Темида обвинението за използване на фактури менте като неверни документи издиша и подсъдимите са оневинени окончателно в края на 2014 г.

На база на оправдателната присъда трябва да отпаднат запорите, но те са вдигнати чак година по-късно - през декември 2015 г. Заради неоправданото забавяне Дренски подават искове по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Съдия Мария Кузманова се съгласява, че забавянето на отмяната на обезпечителните мерки е незаконно.

Пред магистратите ищците споделят за личните си терзания покрай проблемите си с правосъдието и прилагат медийни публикации, чрез които е разгласен случаят им. Воденото наказателно дело срещу Цанко Дренски довело до раздяла между него и съпругата му и създало здравословни проблеми за майка му. Ексдепутатката, която преди работи и като адвокат, се оплаква, че с налагането на запорите и медийното им отразяване е трябвало да прекрати адвокатската си дейност поради неудобство от клиентите. Била притеснена, изолирала се от колеги и приятели, изпитвала срам. Освен това срещала финансови затруднения заради блокираните й сметки.

Цанко Дренски се притеснявал не само за свободата си, макар да знаел, че не е виновен, но и за своето имущество. Блокираните банкови сметки оказали съществено влияние за ликвидирането на бизнеса, защото не могъл да се разплаща на партньори, доставчици и съкратил служители поради липса средства за заплати и осигуровки.

Майка му отдала влошаването на здравето си на отрицателните емоции покрай запорираните авоари. Кардиолог обяснява пред Темида, че въпреки напредналата й възраст и сърдечни проблеми тя е ходела по екскурзии в страната и чужбина. Затова магистратите преценяват, че болежките й не са изцяло причинени от действията на КПКОНПИ. Затова уважават иска й наполовина и й дават само 5 бона. Решението не е окончателно и може да се обжалва.

Реклама
Реклама
Реклама