Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9688578 www.bgdnes.bg

Опитният въдичар Ути Бъчваров: Рибарите любители да продават до 5 кг риба

Хобито не трябва да се превръща в изтребване, нека да има норма като при ракията 

Максимум 5 килограма риба на ден да могат да продават рибарите любители, които нямат лиценз за промишлен улов. Това заяви пред "България Днес" кулинарят и дългогодишен рибар и ловец Ути Бъчваров.

Реклама

Изказването му е по повод проект на наредба за условията и реда за осъществяване на първа продажба на продукти от риболов. Според нея за собствена консумация ще се разрешава закупуването директно от рибарите на брега на не повече от 5 кг риба и други морски продукти.

Наредбата е публикувана за публично обсъждане до 5 май т.г., но от бранша вече недоволстват, тъй като директива на Европейския съюз позволява продажбата до 50 килограма.

"Любителят рибар, както и любителят ловец, не се занимава с промишлен улов и месоснабдяване, а практикува своето хоби. Отивайки на обществен водоем, той не отива да лови риба, за да я продава. Затова според мен това ограничение е абсолютно правилно. Това е като да отидеш на лов и да убиеш 20 пъдпъдъка, не може така. Ако нормата ти е 5 пъдпъдъка, трябва да я спазваш", заяви пред вестника Бъчваров.

"Това е начин в България да има някаква природа. Някои хора си мислят, че реките и водоемите в България са обществен източник на прехрана, бракониерство и всичко останало. Това е моето експертно мнение като човек, който от дълги години изповядва религията на лова и риболова. И смятам, че е правилно да се въведе подобно ограничение. Не може един любител рибар да хване голям улов и демонстративно да го продаде. Трябва количеството да е само за лично ползване", каза още кулинарят. И направи интересно сравнение: "Логиката в случая е като варенето на ракия. Има си за собствени нужди, които, колкото и да ни е голяма глътката, са не повече от 40-50 литра. Останалото е ясно, че е за продажба, дори и един човек да пие много и да е алкохолик".

Бъчваров е категоричен, че рибарите, които искат да продават повече от 5 килограма на ден, трябва си платят лиценз за промишлен риболов, както е за въдичарите по морето и колегите им по Дунав. "Хобито не трябва да се превръща в кръвожадно изтребване и избиване на всичко, що мърда и шава в нашите водоеми", завърши Бъчваров.

Реклама
Реклама
Реклама