Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9688699 www.bgdnes.bg

Убитият в София бил офицер по сигурността

Екзекуцията на Околовръстното става пред детето

Разстреляният Николай Дракополов е част от международна полицейска организация

Николай Дракополов е бил офицер по сигурността в интернационална организация, научи "България Днес". Това според различни медии е името на показно разстреляния в София във вторник вечерта.

Реклама

Става въпрос за неправителствената Международна полицейска организация "Интерполис". Тя е създадена с цел превенция на различни престъпления и според сайта й си сътрудничи с различни национални и международни институции. На Стария континент има клонове в държави от ЕС и в такива извън Съюза, както и на други места по света. Ръководител на българския клон е вицепрезидентът на "Интерполис" Николай Керопов. Профилът в организацията на Дракополов е заличен преди време, но все още излиза в кешираната версия на търсачката Google. Дракополов е посочен като официален член и експерт по сигурността, с ранк офицер II ниво. Сертификатът му е с валидност до март 2022 година.

Пред вестника зам.-шефът на "Интерполис" Николай Керопов обясни, че Николай Дракополов е бил с невалидна членска карта отпреди 4-5 месеца. Причината е, че в организацията имало нови изисквания за участие и той не попълнил нужните документи. Председателят на българския клон не познавал лично Дракополов и съответно няма представа дали е имал врагове, или се е чувствал заплашен.

46-годишният Дракополов е застрелян на метри от автокъщата му (която по документи е на негова близка), разположена на "Симеоновско шосе" и Околовръстното на София. Той си тръгва към 20 часа от там. Качва се на луксозния си джип "Мерцедес" G класа, като в колата се вози 11-годишното му дете. Прави обратен завой около пътния възел. След като сменя посоката на движение, спира в колоната, чакаща на червен светофар. Фактически отново се озовава срещу автокъщата, но в насрещното платно. В този момент се приближава мъж с анцуг, шапка и шал, стреля два пъти в шофьора и се отдалечава по "Симеоновско шосе". Сигнал на тел. 112 подава в 20:04 часа друг водач, който също е бил в колоната. На място веднага пристигат разследващи, които констатират смъртта на простреляния. Отцепват локалното платно, където остава джипът със счупено от куршумите стъкло. Детето не е пострадало физически, но е в шок. Веднага е изведено надалеч от мястото. Докато криминалисти започват първоначалния оглед, техни колеги се впускат в издирване на килъра, но следи от него не са намерени.

В сайта nbox.bg само час след покушението се появи информация, че застреляният (жертвата е посочена като Николай Дракопол) е щял да става свидетел срещу бивш партньор - Божидар. Редакцията се свърза с него, но той е категоричен, че нито двамата са имали конфликт, нито са били съдружници. Мъжът каза, че са се познавали с Николай Дракополов, но повече от година не поддържали контакт и няма представа дали Дракополов е имал конфликт с някого и дали се е чувствал заплашен. Самият той не е търсен от разследващи.

Вчера на мястото на покушението се проведе повторен оглед. Заради падналия сняг той основно бе под моста на Околовръстния път, където се е криел стрелецът. От там той е имал видимост и към автокъщата, а след като мишената е потеглила, килърът е трябвало да мине само няколко метра до лобното място. Според ченгета той е дебнел жертвата от доста време, а присъствието му под моста не е правело впечатление, защото там се крият клошари на сушина.

Вчера стана ясно, че убитият Дракополов е имал 22 криминални регистрации за грабежи, измами и кражби. Името му е било замесвано и в схеми с ДДС и трафик на дрога. Килърът е бил професионалист и дори стрелбата не е била от много близко разстояние.

Ботьо Ботев: Жертвата е следена

Ботьо Ботев, бивш шеф на отдел "Убийства" в МВР, допусна пред Би Ти Ви, че може да не става дума за поръчково убийство, а за отмъщение на база междуличностни взаимоотношения.

Според него обаче има и белези на професионално извършена работа по следене на жертвата.

"Не може извършителят да чака случайно събитие - час-два под моста. Колата може да не спре на червен светофар. Трудно е да е имало интервенция върху светофара. Има зачатъци като факти, че съществува организация за изчакване и проследяване, за да се намери удобен момент да се случи убийството."

Реклама
Реклама
Реклама