Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9688797 www.bgdnes.bg

Джок Полфрийман се установи в Сърбия

Разрешението на австралиеца за пребиваване у нас изтекло

Джок Полфийман живее като свободен човек вече в съседна Сърбия, научи ексклузивно "България Днес". Австралиецът е бил изведен от българските служби още преди седмици, но по негово желание това не бе разгласено.

Полфрийман излежа в затвора у нас 12 от 20-те години, които получи за убийството на студента Андрей Монов. Напуснал е България по собствено желание. Но според служители в структурите на родното МВР, занимаващи се с въпросите на миграцията, разрешението му за престой в България е изтекло и Полфрийман е трябвало да напусне.

Реклама

Джок не е пожелал да се връща в Австралия, а е искал да остане в Европа. Но това не може да се случи в страна от ЕС, като той е предпочел опцията да се премести в Сърбия. В Белград има и посолство на Австралия, с което той може да осъществява непрекъснат контакт, ако има нужда.

Според източник на медията ни Полфрийман не е правил никакви опити да се върне у нас, дори само за кратък период. Ако го направи, той щял да бъде задържан и отведен в лагер за бежанци, докато се задвижи съответната законова процедура и стане ясно какво да е бъдещето му след това. Проблемът се заплита от това, че австралиецът не може да бъде депортиран, тъй като е излежал присъда и на практика не нарушава закона, но и няма разрешение за пребиваване в България, обяснява човек, запознат със ситуацията.

Напоследък Джок е активен в социалните мрежи, като си пуска снимки от пасторални селскостопански обекти, но така и не отбелязва къде се намира. Той също така е активист и на затворническото сдружение у нас, като продължава да подкрепя дейността му от неразкритата си локация. В разговор през фейсбук с "България Днес" Полфрийман заяви неотдавна, че иска да защити неприкосновеността си и личния си живот, както и на близките си, и затова засега няма да разкрива къде се намира. На практика, ако сам не признае къде се намира, никоя наша институция не може да знае, а и на този етап не се интересува.

Сагата с пътуването на австралиеца, както сам той обясни преди време, е сложна и неразбираема за самия него. Когато го пуснаха от затвора, го откараха в лагера в Бусманци, защото нямал паспорт. Когато си извадил, се оказва, че не може да пътува извън страната. На летище София му взимат личния документ, после му го връщат, обясни сложната ситуация Полфрийман преди време. Сега пътуването явно не е проблем и Джок се е установил в Сърбия.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама