Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9689391 www.bgdnes.bg

Янаки Стоилов: Радев да свика консултации с партиите

ГЕРБ са в политическа безизходица, затова Борисов лансира идеята за Велико народно събрание

„Президентът Румен Радев трябва в най-скоро време да свика консултации с всички влизащи в парламента партии, за да може да чуе техните намерения. Това може да се случи още преди формалното връчване на мандата за съставяне на правителство и няма да отнеме повече от три дни. Смятам, че държавният глава може да има активна позиция в търсенето на решения и едва ли ще бъде упрекнат в узурпиране на партиите и парламента“.

Реклама


Това обяви социалистът Янаки Стоилов в ефира на „България Он Еър“. По думите му ГЕРБ са в политическа безизходица в момента и затова Борисов лансира идеята за Велико народно събрание.


„Това е опит да се разбъркат картите и страната да се хвърли в съвсем друга посока, а не в решаване на належащите проблеми. Шансовете да бъде подкрепен евентуален експертен кабинет са минимални“, добави Стоилов, който поиска оставката на Корнелия Нинова след резултатите от парламентарния вот.


"В деня след изборите обсъдихме резултатите, нямаше различия, че БСП претърпя тежка загуба. По-лошото е, че тя идва след пълен мандат в опозиция. Това показва, че огромна част от хората не само не ни възприемат като алтернатива, но дори и като категорична опозиция", допълни Стоилов в студиото на "България сутрин" и подчерта, че всички те носят солидарна отговорност.


"Този ръководен екип носи отговорността и тя включва и председателя. Самият аз поради тази причина заявих моята оставка от позицията, която заемам като председател на Комисията по идейно и програмно развитие. Това би било рискована стъпка. Но немалък брой от избирателите на БСП гласуваха за нас поради последователността на партията, а не толкова за начина, по който е възприемана", допълни Янаки Стоилов.


По думите му развръзката на изборите е настъпила още през миналата година.


"Въпреки че БСП заяви подкрепа за протестите, тя не се включи организирано в този процес, не предложи свое виждане за развръзката му. А кампанията вместо да помогне увеличи тези разлики, които надминаха очакванията ни", коментира той.


Стоилов е категоричен, че на следващи избори БСП трябва да отиде с промени в политиката ипо-добро представителство. „Последните години загубихме едно от нашите основни предимства - БСП винаги да има по-висок професионален капацитет в политиката от другите партии, с които се конкурира. Не успяваме да убедим хората, че много от недъзите на днешното състояние се дължат на системата, в която живеем. БСП трябва да заговори открито чрез официалните си представители, че ние живеем в общество на експлоатация, в което много от работещите са бедни", посочи той и добави, че пандемията е намалила участието на част от потенциалните избиратели на БСП.

Янаки Стоилов коментира още, че кампанията на БСП не била достатъчно смела. „Вътрешните противоречия в партията са хроничен проблем. Като че ли те са по-големи от противопоставянето срещу нашите опоненти. Затова смятам, че трябва да се намери организиран изход от тази ситуация, което да консолидира партията. Оставката на Изпълнителното бюро не решава проблема“, обясни в заключениесоциалистът.

Реклама
Реклама
Реклама