Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9689964 www.bgdnes.bg

Софийският районен съд осъжда себе си за отказ от правосъдие

Ранена от паднал палет в магазин завежда делото

Цели пет години магистратите замотават решението по казуса за травмата на жената

Софийският районен съд (СРС) е осъден да плати 1500 лева на жена, която е чакала 5 години, за да бъде написано решението по дело за увреждане, което е завела срещу голям хипермаркет.

Реклама

Още преди да дочака документа, тя завела и иск за 10 000 лева по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) срещу съда за бавно правосъдие. По него СРС осъжда себе си, като в мотивите му се казва, че нерешеното за 5 години дело за увреждане представлява отказ от правосъдие. На жената са присъдени 1000 лева обезщетение за неимуществени вреди, след като съдът преценява, че не е претърпяла вреди, които да са извън обичайните, съобщава сайтът lex.bg. След това тя обжалва това решение пред Софийския градски съд (СГС), който увеличава обезщетението до 1500 лева. Пред втората инстанция СРС твърди, че жената не е доказала връзка между претърпените вреди и продължителността на делото, и иска решението да бъде отменено или поне да бъде намален размерът на обезщетението.

Съдебната сага започва, след като на 31 октомври 2010 г. дамата пазарувала в хипермаркет. Тя приклекнала до щанд, разглеждайки стоката, и не видяла идващ електрокар, който при маневра до нея изпуснал европалет върху стъпалото на левия й крак. На жената й прилошало от болка и отишла "Пирогов". Лекарите установили, че няма счупване, но кракът й бил посинял и с оток, болките й продължили близо месец.

През есента на 2013 г. пострадалата завела делото, което било насрочено за разглеждане през октомври 2014 г. След ритмично проведени четири заседания, в които са били разпитани двама свидетели, приети били две експертизи и писмени доказателства, в началото на 2015 г. съдът обявил, че ще се произнесе в срок.

Това не се случило до септември 2019 г., когато делото вече било разпределено на друг съдия. Той отменил хода по същество и насрочил ново заседание. В крайна сметка едва на 13 януари 2020 г. магистратът осъдил търговската верига да плати на жената 5000 лева. Решението не било обжалвано и влязло в сила, но това се е случило близо шест години и половина след завеждането на иска.

Още през декември 2019 г. СРС осъжда себе си за "отказаното правосъдие", докато все още се е чакало решение по делото срещу хипермаркета. В документа пише, че няма натовареност, организационни проблеми, намален човешки ресурс или правна сложност на делата, които да оправдаят такова забавяне, след като делото вече е обявено за решаване. По същество това поведение представлява отказ от правосъдие. В решението е отбелязано, че държавата е длъжна да организира съдебната си система по такъв начин, че съдилищата й да могат да отговарят и на изискванията за разглеждане на делата в разумен срок.

СРС присъжда 1000 лева на пострадалата за забавеното дело. То стига до градския съд, след като и жената, и СРС не са доволни от решението. Втората инстанция е категорична, че правото на дамата на разглеждане на делото й в разумен срок е било нарушено изключително по вина на районния съд, и увеличава обезщетението на 1500 лв. Решението може да бъде обжалвано или протестирано пред Върховния касационен съд.

текст под снимка

Темида ще плаща за размотаване на случая

Реклама
Реклама
Реклама