Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9701721 www.bgdnes.bg

Български мафиоти карат дрога като зарзават

Испанската полиция провежда "Операция Датил"

Марихуана открита в хале за плодове и зеленчуци, наркотиците пътували с ТИР из цяла Европа

Българско-испанска групировка за производство и трафик на дрога е ударена на Иберийския полуостров. Засега 29 са в ареста, открита е и оранжерия с над 4700 растения марихуана.

Реклама

Местни медии се позовават на полицията, че задържанията са станали в Палма де Майорка, Барселона, Аликанте и Сиюдад Реал. Разследването е на специализирания отдел за наркотиците към испанската Национална полиция. Според агентите с арестите е сложен край на дейността на макрогрупировка, действала на международно ниво. Все още няма официална информация за позициите, на които действали българите, но на база на почти всички подобни разследвания нашенците обикновено се оказват на най-високо ниво в йерархията на престъпните пирамиди в Испания.

Събраните доказателства сочат, че организацията е транспортирала големи количества дрога от Испания към Северна Европа. За целта се е снабдила с ТИР, който по документи превозвал плодове и зеленчуци към Хановер и Хамбург. Дейността им изглеждала напълно легална, но всъщност това било прикритието. Наркотиците се маскирали в касетките със зарзавата, а след Германия вероятно са продължавали към потребители в различни страни в Северна Европа. Засечени са много курсове по това трасе, което показва, че групировката е била много активна.

Акцията на ченгетата е наречена "Операция Датил", а според тях българи и испанци са имали база в Мароко, макар централата им да е в испанската провинция Валенсия. При обиските са открити стотина килограма глави канабис. Те били изсушени и пакетирани, готови за износ. В градчето Томейосо, близо до Сиудад Реал, разследващите попадат на закрита ферма за марихуана. Тя била организирана в хале, което по документи е ползвано за склад за плодове и зеленчуци. Вътре се отглеждал канабис, като технологиите са супермодерни. Намерени са над 4700 растения марихуана, големи парични суми, три скъпарски автомобила и влекач. Само във фермата са арестувани 10 човека. Въпреки че засега са намерени само канабис, според ченгетата групата е прекарвала и други производни, като например хашиш, а също и кокаин. Доказателства за това са, че "Операция Датил" започва след удар срещу наркопроизводството и трафика, направен в края на миналата година. Преди няколко месеца са задържани 12 човека, открити са 20 кила хашиш и са конфискувани повече от 100 000 евро. Акцията е в градче край Аликанте. После е задържано "муле" на летище Ел Прат в Барселона. Мъжът пристигал от мароканския крайбрежен град Надор. При обиск се оказва, че около тялото си е надиплил около 1800 грама хашиш.

В началото на тази година пък е разбита група, която вероятно принадлежала към същата престъпна организация. В Палма де Майорка е открита лаборатория за преработка на кокаин, като е прибран и над килограм от белия прах. След пакетиране на дрогата се ползвал печат, който гарантирал произхода и доброто качество. В Палма са задържани 10 човека и са открити 40 000 евро.

Всички тези разследвания са довели ченгетата до сегашните арести. Не се изключват и още, тъй като вероятно продължават да действат по-малки групи, също под шапката на разследваната мегаорганизация.

Реклама

Купонджии шмъркат в наш бар

Успоредно с "Операция Датил" в Палма де Майорка е проведена и друга акция, също с българско участие и с дъх на дрога.

Ударът идва, след като през уикенда се получават множество съобщения, че въпреки антиковид мерките в един бар тече страшно парти. Ченгетата проверяват, че собствениците са българи, а паралелно изпращат ченгета. Вътре са открити десетина човека, а находките, на които попадат униформените, показват недвусмислено, че празнуващите са били изненадани.

Навсякъде са разхвърляни чинии с кокаин, в някои останало съвсем малко бял прах, в други по повече. По масите се търкаляли банкноти, навити на рула, явно ползвани за шмъркане, а край тях били оставени пачки и ножове.

Купонджиите вече са клиенти на съдебната власт в Испания.

Реклама
Реклама
Реклама