Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9701790 www.bgdnes.bg

За 65 бона нотариус осъжда Темида

Оправдана е за фалшиви пълномощни

Нина Добчева се обвинявала, че загубила съпруга си заради проблемите с прокуратурата

Близо 65 хиляди лева обезщетение взима от прокуратурата пловдивската нотариуска Нина Добчева-Калчева! Тя осъжда държавното обвинение, след като е оправдана за фалшифициране на пълномощни за прехвърляне на имоти без знанието на част от наследниците. Това става ясно от решение на Софийския градски съд, научи "България Днес".

Реклама

Нотариусът Добчева-Калчева претендира за 150 бона неимуществени вреди, но магистратите уважават една трета от иска. Освен това признават почти 15 хиляди лева разходи по адвокати.

Проблемите с Темида започват през 2013 г., когато наследници на покоен пловдивски банкер се жалват, че общи имоти са прехвърлени с фалшиви пълномощни от тяхно име, с копия на лични документи от предишни сделки. Две години разследването се точи срещу неизвестен извършител, а през 2015 г. нотариусът е обвинена за извършване на документно престъпление.

На първа инстанция Нина Добчева-Калчева е частично оправдана, а за друга част от обвиненията е призната за виновна, но освободена от наказание поради изтекла давност. През ноември 2018 г. процесът приключва окончателно с оправдателна присъда по всички обвинения на Окръжния съд в Пловдив.

След като излиза невинна от битката с правосъдието, Добчева-Калчева завежда иск срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). За да докаже претърпените вреди, тя споделя пред магистратите за емоционалните си страдания. Започнала е да изпитва негативни чувства от обвинението, изолирала се от близки и приятели, преживяла непрекъснат стрес и нервно напрежение и нарушила социалните си контакти. Освен това получила проблеми със съня, пиела медикаменти и антидепресанти и се обвинявала за смъртта на съпруга си, като смятала, че делото е допринесло за неговото влошаване.

Колеги на Добчева-Калчева от университета разказват пред съда, че тя се е фиксирала само върху делото и за друго не можело да се говори с нея. На единия от тях, който я защитавал в процеса, тя звъннала разплакана през нощта. Казала, че са й образували дело, че текат някакви проверки. Като юрист Добчева много добре знаела, че ако делото приключи с осъдителна присъда, щяла да загуби правата си на нотариус. Тъй като не можела да спи, звъняла по нощите на колегата си, за да обсъждат възможните изходи от делото.

През цялото време Добчева-Калчева говорела, че ако й затворят кантората, няма кой да издържа семейството, тъй като мъжът й по това време работел в нейната кантора като юрисконсулт и така и двамата остават без работа. Притеснявала се, че в града под тепетата всички я познават и от образуваното дело започнала да губи клиенти, сред които и една банка, която обслужвала. Това я депресирало още повече. Делото било отразено в медиите, което според нотариуската допринесло още повече да я смятат за корумпирана. В последните месеци започнала да вдига кръвно.

Магистратите удължават периода, за който компенсират оневинената нотариуска, като вземат предвид и досъдебното производство, по което е разпитвана. Прокуратурата възроптава за признатите адвокатски хонорари, но съдът отбелязва, че законът не ограничава броя на упълномощените защитници.

Реклама
Реклама
Реклама