Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9704805 www.bgdnes.bg

Пътуваме в ЕС със зелен сертификат

Лъч надежда от юни 

В момента ни карантинират дори да сме ваксинирани или преболедували COVID-19 

Със зелени сертификати ще пътуваме в Европейския съюз от юни тази година. За това са постигнали съгласие 13 (половината) от държавите в общността - Австрия, България, Хърватия, Кипър, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Малта, Португалия, Словения и Испания. Очакванията са и другите членки да прегърнат идеята.

Реклама

За дигитални зелени сертификати, наричани още имунизационни паспорти, се заговори сериозно още преди време, а вече има сериозен напредък.

Сертификатът ще удостоверява дали притежателят му е бил ваксиниран и/или е прекарал вече COVID-19. Документът ще дава информация за наличието на антитела в организма. В него ще фигурират и данни за това дали приносителят на сертификата е бил тестван негативно за коронавирус с един от двата признати метода - PCR тест или антигенен бърз тест. Сертификатът ще бъде под формата на електронен документ с QR-код за мобилен телефон или ще се издава от националните здравни власти на хартия.

Притежателите на зелени сертификати няма да е необходимо да представят негативен резултат от COVID тест, няма да излизат в задължителна карантина и ще могат да пътуват свободно и без да посочват основателна причина. Остава задължението да си носят лична карта или задграничен паспорт.

В момента у нас сертификатът за поставяне на втора доза от ваксината, както и наличието на документ за антитела не отменя поставянето на карантина при връщане от чужбина. Тя може да бъде прекратена само при представянето на отрицателен PCR тест, който допълнително натоварва финансово, тъй като струва около 120 лева.

"Хората, които са ваксинирани или преболедували, трябва да имат до известна степен малко по-облекчен режим. Затова настояваме да има европейски сертификат, той показва, че не влиза болен човек във вашата държава. Чисто научно, пациент с антитела и ваксиниран, ако срещне някъде вируса, той може да бъде в горните му дихателни пътища, но да не се разболее", обявиха на сайта си от Българския лекарски съюз, като цитират зам.-председателя си д-р Николай Брънзалов.

Над милион българи са отложили ходене в чужбина

1,4 милиона души са отложили планирано пътуване или почивка в България в последната година. От тях близо 500 хиляди са онези, които са отложили и повече от едно пътуване или почивка. 1,2 милиона пък са отложили плановете си за чужбина. Това е равносметката от последните дванадесет месеца у нас, белязани изцяло от COVID-19, според данни на проучване. Въпреки това изглежда страната се възприема като по-безопасна дестинация. 29% даже твърдят, че са преоткрили България като добро място за туризъм.

Около 1,5 милиона планират да отидат на море в България през това лято, а около милион души планират планински туризъм.

Реклама
Реклама
Реклама