Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9706247 www.bgdnes.bg

11 г. затвор грозят дядото на отровените деца от Кардам

Прокуратурата внесе ново по-тежко обвинение

Живко ще отговаря за смъртта на 9-годишния си внук Стефчо и телесна повреда на сестричката му

Общо 11 години затвор грозят Живко Иванов, дядото на отровените деца от с. Крадам, ако повдигнатите му от прокуратурата обвинения бъдат доказани в съда, показа проверка на "България Днес". Очаква се в близките дни Окръжният съд да насрочи дата за разглеждане на делото.

Реклама

Предстоящият процес е нова трагедия за многолюдното семейство, в което 9-годишният Стефчо почина, след като бе вдишвал изпарения от отрова за гризачи в края на 2019 г. Петте му братчета и сестрички оцеляха по чудо благодарение на навременната лекарска помощ. За капак на цялата ситуация майката на децата Росица избяга с дарени за хлапетата пари при любовник, а баща им е в затвора. Така малчуганите останаха на грижите на баба си Стоянка и дядо си Живко.

Според заключенията на разследването именно дядото е човекът, който е сложил отровата за гризачи в стените на жилището и това е довело до трагедията в семейството. Окръжната прокуратурата в Добрич внесе в съда обвинителен акт срещу възрастния мъж, но магистратите го върнаха на държавното обвинение за прецизиране в началото на март. Коригираният документ е внесен отново в съда от Окръжната прокуратура преди дни. Спрямо 61-годишния Живко Иванов са повдигнати две обвинения, съобщиха от Окръжната прокуратура пред "България Днес".

Първото е за причиняване на смърт по непредпазливост на неговия 9-годишен внук Стефчо, който издъхна, след като бе вдишвал отровни изпарения от препарат срещу гризачи, поставен в стените на къщата в Кардам. Второто обвинение срещу дядото е за нанасяне на средна телесна повреда на 11-годишната сестричка на починалото момче. Разликата между първия обвинителен акт и коригирания му вариант, внесен в съда в края на миналата седмица, е, че в първоначално изготвения квалификацията на нанесената средна телесна повреда на момиченцето е по текст, който предвижда до две години затвор. В прецизирания документ на държавното обвинение извършеното престъпление спрямо 11-годишното момиче е квалифицирано по по-тежък текст от закона, за който е определено наказание до три години "лишаване от свобода". Ако обвинението представи пред магистратите достатъчно доказателства, подкрепени с експертизи и свидетелски показания, дядото на отровения Стефчо може да отнесе присъда от общо 11 години затвор.

Според обвинителния акт 9-годишният Стефчо е вдишал изпарения от отровата за мишки, докато е спял в леглото в дома си в с. Кардам. Разследващите установяват, че съпругът на майката на децата Росица, който по това време не живеел при семейството, незнайно откъде и как успял да се сдобие с една метална бутилка, съдържаща таблетки с биоцид "Delicia". Препаратът е лесно запалим, силно токсичен и опасен за околната среда. При контакт с вода отделя газ, който е силно токсичен при вдишване и поглъщане.

На 26.10.2019 г. до обяд Живко и дъщеря му сглобявали кушетка, която трябвало да замени старо канапе в една от стаите в дома им. Като преместили канапето, забелязали, че на стената има две дупки от мишки или плъхове. Живко решил да постави във всяка от дупките отрова за гризачи. Дядото се сетил за бутилката с таблетките и сложил по една във всяка от дупките. След това замазал дупките с разтвор от пръст и вода. За поставените в дупките таблетки с препарата не споменал на никого. По тази причина първоначално разследването се водеше срещу неизвестен извършител, докато на базата на събраните доказателства в престъплението не бе уличен дядото на отровените деца.

Фаталната нощ

"След като влязло в контакт с водата, съдържаща се в разтвора от пръст и вода, активното вещество, от което се състояла таблетката - алуминиев фосфид, през замазката, която била достатъчно тънка, започнало да отделя отровния газ фосфин", пише в обвинителния акт. Вечерта на 26 октомври 2019 г. Стефчо и сестричката му легнали на кушетката. Момчето било до стената, т.е. по-близо до дупките с отровата. През нощта на двете деца им станало лошо, повръщали, имали болки в стомаха, тежест в гърдите. Извиканият лекар от Спешна помощ решил, че малките пациенти са с хранително отравяне и не се налага приемането им в болница. Състоянието на децата продължило да се влошава. Отново бил извикан медицински екип. Дежурният фелдшер приел, че става въпрос за стомашна колика, поставил мускулна инжекция на Стефчо и казал, че на следващия ден трябва задължително да заведат детето при личния му лекар. Медикаментът не помогнал на момченцето, майка му решила да го закарат в болница. Дядото тръгнал да търси кола из селото, през това време Стефчо издъхнал. Пристигналият екип на Спешна помощ констатирал смъртта му, а сестричката му транспортирал до лечебно заведение.

Реклама
Реклама
Реклама