Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9711143 www.bgdnes.bg

Щъркелите Драго и Драга са риалити звезди

Той носи храна и строи, тя мъти

Камери денонощно излъчват как живеят в гнездото си в село Драгушиново 

Българското семейството щъркели Драго и Драга са риалити звезди в сайта за видеосподеляне Ютуб.

Двойката птици имат камера в гнездото си в самоковското село Драгушиново, която излъчва на живо 7 дни в седмицата и 24 часа в денонощието. Във видеовръзката може да се проследи как Драго неуморно и въпреки студа изгражда семейното гнездо, докато Драга мъти бъдещите им наследници, и как двамата се грижат за личната си хигиена и визия. Особено емоционални са моментите, в които вали, а Драго с крилото си пази любимата си Драга да не прогизне от водата. Нощем тя спи сгушена, а той стои прав, за да има повече място за нея и да се чувства удобно.

"Благодарение на всекидневните онлайн наблюдения станахме свидетели на различни навици в поведението на една от най-обичаните птици у нас и по света. Драго и Драга са добри родители, които се грижат за малките си в сняг, дъжд и жега. Село Драгушиново е населеното място с най-много активни щъркелови гнезда в България - 44", заявиха от Българското дружество за защита на птиците.

Преди години е проведен конкурс за избор на имена на щъркелите, като са получени общо 42 предложения. "Те се оказаха изключително разнообразни - като се започне от актуалните в момента Ковид и Ковидка, минем през класическите Силян и Сирма, провокирани от приказката "Силян Щърка" и стигнем до космическите Андромеда и Персей. Сред предложенията за имена на пролетните предвестници доминираха и различни вариации около името на село Драгушиново, обитавано от семейството бели щъркели. Имаше и по-екзотични като Майсторът и Маргарита, Дамяна и Козма, Ромео и Жулиета, Драго и Гушка и други", казаха още от дружество, като в крайна сметка се спират на Драго и Драга.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама