Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9711161 www.bgdnes.bg

Проф. Пенка Петрова пред "България Днес": Мишки реагират добре на БГ ваксината

Първият прототип е готов, вторият е в начален етап 

"Имаме наблюдения, че българската ваксина срещу COVID-19 показва добри резултати. Първите тестове са направени на клетъчни култури и забелязваме много добри характеристики на ваксината. Изследванията са върху хуманизирани мишки, които са два различни модела - част от тях имат клетки от имунната система на човека."

Това заяви пред "България Днес" проф. Пенка Петрова, ръководител на Института по микробиология към БАН.

Реклама

Първият прототип вече е готов, а вторият е в съвсем начален етап. "Проектът е 3-годишен към фонд "Научни изследвания" и сега започва. След година и половина ще имаме изпълнение на първата половина и тогава вече ще може да се говори за някакви по-сериозни резултати при втория прототип. При първия не можем да говорим още за странични ефекти, защото сме на миши модели", разясни Петрова.

И двете разработки са на различен принцип в сравнение с познатите препарати, които вече са разрешени за приложение. Ще бъдат стабилни и при 4 градуса, като ще бъде направен опит за създаване и под формата на спрей.

На въпрос дали българската ваксина един ден може да се реализира не само у нас, но и в чужбина, ръководител на Института по микробиология към БАН отговори пред вестника: "Всичко зависи от интереса на чуждите страни. Вече има такъв национализъм при ваксините, че абсолютно незаслужено дискредитираха "Астра Зенека" заради някакви измислени странични ефекти, които са едно на милион. Няма изведнъж възникнали толкова страшни последици. Намесват се Брезкит, Европейската комисия и всичко останало. Затова при нас не може да се прогнозира как ще бъде".

Проф. Петрова сподели, че се е ваксинирала с "Астра Зенека" и няма странични ефекти.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама