Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9711165 www.bgdnes.bg

Менталист номер едно у нас Диян Костадинов: Ще направя магично шоу на Луната

Кандидатствам да полетя с ракетата на Илон Мъск през 2023-а

Кой е той

Диян Костадинов е единственият български топменталист. В програмите си той чете мисли, контролира съзнанието, има свръхестествени възприятия и предсказания. Носител е на златен и сребърен олимпийски медал и е многократен медалист за Световна купа и Световно първенство по шахматна композиция (съставяне на шахматни задачи). Печелил е десетки от най-силните турнири по света, титулуван е със званието "Международен майстор по шахматна композиция" от Световната федерация по шахмат (ФИДЕ). Преди да се отдаде на ментализма с артистичния си псевдоним Хектор, Диян е лауреат от много международни фестивали на илюзионното изкуство в България, Сърбия и Турция. Печелил е "Златен цилиндър" за сценични манипулации, както и 1-во място на Балканите за магия отблизо. Демонстрирал е своите умения в държави като Гърция, Франция, Италия и Египет. Откривател е на редица нови магични ефекти и продукти. Преди две седмици неговите умения удивиха жури и зрители в шоуто "България търси талант" и вече е сред фаворитите на публиката.

- Диян, за всички, които за първи път чуват за хора като вас и виждат на какво сте способен - накратко как може да обясним какво е менталист?

Реклама

- Ментализмът на първо място е изкуство. Нашата основна цел е да създаваме хубави емоции и зрителите да изпитат нещо различно, което да ги накара да се замислят за невероятните човешки способности. Демонстрираме най-различни умения: телепатия, контролиране на съзнанието, четене на мисли, силна интуиция, предчувствия, хипноза, телекинеза и т.н.

- Какви качества трябва да притежава добрият менталист, за да е успешен?

- Един добър менталист трябва да съчетава доста качества и умения - харизматичност, богати познания по психология и човешко поведение, аналитично мислене и бързи реакции, добра вербална и невербална комуникация, владеене на различни видове техники за въздействие и заблуда на сетивата и много други.

- Дълги години сте били илюзионист, пътували сте много, притежавате колекция от награди от цял свят. С кое признание се гордеете най-много?

- Всяка награда има своята ценност и носи заряда на различни хубави емоции и спомени. Като илюзионист съм спечелил доста отличия, но може би най-развълнуван бях, когато участвах за пръв път на магичен фестивал преди 20 години в Смолян и спечелих специална награда за отлично представяне. Изпитвах огромно вълнение и за третото ми място на Балканския магичен фестивал в Белград през 2002, защото тогава за пръв път представях страната ни в чужбина. Печелил съм и много високи международни отличия в областта на шахматната композиция (съставяне на шахматни задачи), сред които златен олимпийски медал, неколкократно вицешампион за Световна купа, както и победи в десетки турнири по цял свят. Но може би най-големите признания, които съм получавал, не са наградите, а аплодисментите на крака след изпълненията ми на сцената и когато след мое шоу хора от публиката идват, за да ме поздравят и да ми кажат колко страхотно са се чувствали!

- За хората, които сравняват вашите умения с тези на врачките - имате ли въобще нещо общо с тях?

- Не, менталистите не са врачки. Както казах, ние възприемаме себе си като хора на изкуството и нашата основна дейност е на сцената, от която да развълнуваме и забавляваме публиката с демонстрациите си. Все пак може да се каже и че някои менталисти имат познания по окултните науки, енергийните влияния на кристали, различни видове гадания и т.н. Аз например понякога използвам методи за гадаене с руни (староскандинавски символи), както и изучавам свойствата на различните кристали, а дори и понякога ги използвам за сценичните си демонстрации. Но това по никакъв начин не е основна дейност, а по-скоро разширява нивото на познанията ми.

Реклама

- Работейки с толкова хора през годините, разпознавате ли в ежедневието си тези с лоша енергия и измамниците?

- Разбира се. За голямо съжаление има твърде много хора, които използват слабостите и страданията на другите, когато са в труден момент, за да се облагодетелстват. Това винаги ме е отблъсквало. Хората трябва да бъдат по-внимателни и да не са наивни.

- За да сте добър в работата си, трябва да сте и добър наблюдател. По какво си приличат най-много хората?

- Хората наистина си приличат по много неща и реакциите им на определени въздействия са предсказуеми и до голяма степен еднакви. Това има доста приложения в различни сфери на живота. Например опитните търговци знаят какво точно да говорят, за да ви убедят, че се нуждаете от съответния продукт и да си го купите. Добрите журналисти знаят какви думи да използват в заглавието, за да ви накарат да прочетете статията. Въздействието на цветовете, думите, тембъра, жестовете и т.н. имат значение и могат да породят съответната реакция. Приложенията на познанията за човешкото поведение са наистина много и могат да бъдат полезни в различни ситуации. От доста време планирам да напиша книга по въпроса, как да използваме тези познания в ежедневието и да постигаме по-добри и желани резултати.

- Участвате в международния кастинг за спътник на японски милиардер в ракета на Илон Мъск през 2023 г. Какво ви мотивира?

- Винаги съм харесвал нестандартните и интересни неща, а какво по-голямо предизвикателство от това човек да полети в Космоса!? Би било уникално, ако успея да осъществя първото магично и ментализъм шоу на Луната. В момента тече третият от общо 5 етапа за отсяване на кандидатите и до средата на лятото ще бъдат ясни имената на избраните 8 човека, които да участват в полета. Много пъти съм успявал в неща, които са изглеждали невъзможни, така че колкото и да е малък шансът да бъда сред избраните от всички кандидати по цял свят, все пак такъв има.

- Четете ли тайно мислите на съпругата си?

- Мислите на една жена не могат никога да бъдат разгадани! И в това си има някакъв особен чар.

- Как решихте да се явите в "България търси талант" и готов ли сте за победа?

- Основната ми цел не е да спечеля, а да покажа на хората какво представлява ментализмът и колко красиво и уникално изкуство е, защото то е нещо много рядко срещано в България. Всъщност, колкото и да е странно, аз съм първият българин, който прави самостоятелни едночасови изцяло ментализъм спектакли. Досега ментални ефекти са били демонстрирани от български илюзионисти, но те са били само една част от техните представления. Може би първият е бил Ник Дим Кос. В цялата ни история менталистите са били твърде малко. Например Дуо Мнемоник, които десетилетия са демонстрирали тяхната телепатия, участвайки в различни вариететни програми. Така че с участието си в шоуто представям една много малка частичка от това изкуство, с която се надявам да запаля интереса и да запозная зрителите с това какво представлява ментализмът. Когато условията за сценични изяви в България се нормализират, ще представя в различни градове на страната уникален спектакъл, на който хората ще могат да се насладят на невероятни неща и на живо.

Реклама
Реклама
Реклама