Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9711381 www.bgdnes.bg

Жарко от Земунския клан духнал заради елгривна

Темида посочва грешката с пускането на бандита Момчилович

Ако го заловят, ще го тикнат в болницата към затвора

Липсата на гривна за електронно наблюдение е грешката, заради която изчезна представителят на Земунския клан Жарко Момчилович! Това посочва Софийският апелативен съд за пуснатия под домашен арест кримигерой, научи "България Днес".

Момчилович е искан от САЩ по обвинения за конспирация за внос на хероин и разпространението му на територията на страната. През януари Районният съд на Ню Йорк издава заповед за задържането му. Сърбинът е закопчан у нас и прекарва зад решетките около 2 месеца. На 2 април се изправя пред Софийския градски съд, който определя да стои под домашен арест, докато се реши въпросът за екстрадицията му.

Реклама

Основният мотив е влошеното здраве на арестанта и аневризма на аортата. Съдът отчита опасността да се укрие, но взима предвид договор за наем на жилище в София, сключен между жената на Момчилович – Мария, и адвокатката му. По силата на определението сърбинът трябва да бъде освободен незабавно.

Той е пуснат на 6 април, а на следващия ден вече го нямало на адреса. Оттогава е нетърсен неколкократно, включително и по телефона, но без успех. Затова разследващите го обявяват за общодържавно издирване. Момчилович има и забрана за напускане на страната. Оперативна информация сочи, че той не е преминал през граничните пунктове, криминалистите подозират, че може да е сторил това през зелена граница.

Прокуратурата протестира пускането на 39-годишния мъж. За нуждите на производството втората инстанция назначава съдебномедицинска експертиза на специалистите Дико Меламед и Александър Минчев. На базата на медицинската документация двамата заключават, че състоянието на Жарко Момчилович не позволява той да стои в ареста. Причината е, че аортата му е изтъняла, а стената й се е разширила до опасни размери. При вдигане на кръвното съществува реален риск от разкъсване на аортата и мигновена смърт, посочват експертите.

"Пребиваването в ареста е свързано с емоционално напрежение, а много често то причинява хипертонични кризи", коментира д-р Меламед. Колегата му е на мнение, че състоянието на обвинения сърбин може да се влоши във всеки един момент, и затова той трябва да се оперира спешно. Медиците не преглеждат лично Момчилович, защото за уточняване на проблемите му се изисква апаратура. В столична болница на сърбина е проведено изследване с контрастна течност, което установява проблемите му. За тях са приложени и документи на сръбски.

Прокуратурата се усъмнява в документите и образува досъдебно производство за това, че сърбинът е снабден с лъжливо свидетелство за здравословното му състояние. Престъплението е свързано с изготвената съдебномедицинска експертиза, посочват от Софийската районна прокуратура вчера сутринта часове преди да се реши съдбата на Момчилович на втора инстанция.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че ще бъде иззета цялата документация и ще бъдат разпитани всички лекари по случая. "Не се притеснявам от проверки и разпити. Разследващите имат предвид документите, на базата на които сме изготвили експертизата, а не нашето заключение", заявява пред вестника д-р Александър Минчев. "С образуването на това досъдебно производство се цели да се окаже натиск върху определени лица", посочва адвокатката на Момчилович - Марияна Тодорова.

Реклама

Въпреки споровете втората инстанция приема експертизата. Съдиите Камен Иванов, Владимир Астарджиев и Виолета Магдалинчева се съгласяват, че здравето на обвинения наистина е влошено. Отчитат, че градската съдийка Анелия Щерева е дала възможност на сърбина да се погрижи за здравето си и не може да бъде упрекната. Тя е трябвало да вземе решение незабавно и затова експертизата е назначена от Апелативния съд, който има право по закон.

Единственият проблем е, че не е осъществен качествен и пълен контрол за ненапускане на жилището, който да гарантира целите на взетата мярка за неотклонение домашен арест. Това е могло да стане чрез електронна гривна за проследяване, смятат магистратите. Според тях единствената мярка, която може да обслужи екстрадиционното производство, е задържане под стража. Затова постановяват, ако Жарко Момчилович бъде намерен и закопчан, той да бъде приведен в болницата към Софийския затвор.

   Не му се ходи в съда

След като е пуснат вкъщи, Жарко Момчилович заявява, че няма да ходи в съда за мярката си на втора инстанция. Това обявява в залата другата му защитничка Аделина Натина. Тя уточнява, че по закон той има такова право. След изчезването му юристката не е опитвала да се свърже с него или със съпругата му.

Реклама
Реклама
Реклама