Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9711762 www.bgdnes.bg

Стилян Гроздев се завръща след 4 хернии

Готов съм за медал от Токио, сигурен е 21-годишният русенец

Тежките щанги в тренировъчната зала изискват скъпа цена. Малцина са готови да я платят. А още по-малко са тези, които са готови да рискуват своето здраве, за да постигнат олимпийскаат мечта.

През пролетта на 2019-а Стилян Гроздев гледа по телевизията как неговите съотборници Божидар Андреев и Ангел Русев печелят медали на европейското първенство. Той също е готов за титла, но тежка травма едва не прекратява неговата кариера. Вместо да вдига за славата на България талантът е принуден да се възстановява след 4 дискови хернии.

Реклама

"Бях страшно добре подготвен - сподели за "България Днес" Стилян Гроздев. - Щях да стана 100% европейски шампион през 2019-а. Готвех се за участие в горната категория до 67 кг. Месец и половина преди състезанието получих тежка контузия. Можеше да ме откаже завинаги. Имах четири хернии в кръста и шипове."

Няколко дни след диагнозата Гроздев усеща как целият хвърлен труд отива на вятъра.

"Моите треньори Кръстина и Радослав Атанасови и Иван Иванов ми вдъхнаха доверие да не се отказвам. Алан Цагаев помогна психически - добавя тежкоатлетът. - Сега ме боли, когато не тренирам. Ако се готвя, няма проблем. Всеки спорт има своите травми. Една година не участвах в състезания. Започнах от нулата. Всички ме гледаха по друг начин. Все едно съм се предал. Никой не го интересува какво се е случило. Ако олимпиадата беше през миналата година, отново щях да съм готов. Но за по-малки резултати. Последните три месеца нещата се получават от добре - по-добре. Свалих килограмите без сауни. Плюс е, макар че погладувах."

Гроздев се връща в своята стара категория до 61 кг, където спечели първия голям успех при мъжете - сребърен медал от Евро 2018. Преди броени дни той подобри постижението и се завърна със злато от шампионата на Стария континент в Москва (Рус). 21-годишният национал записа двубой от 296 кг (136+160 кг).

"Отидох, за да направя добър резултат в двубоя. Само златният медал не ме устройваше - признава щангистът. - Квалификационната система за олимпиадата изисква постижения. Оттук нататък старши-треньорът ще избира кой да участва в Токио. Резултатът ми е напълно достатъчен, за да взема медал от всякакво първенство. Ще се опитам да го подобря. Още на следващия ден след състезанието продължих двуразово с тренировките. Когато се върнахме от Москва, се прибрах само за два дни. Дори и сега съм на лагер."

Пътят до европейската титла беше осеян с много тежко изпитание, което изискваше пълна мобилизация на волята. Гроздев започна с фаул във второто движение.

"Ударих си крака и той изтръпна. Нямах никакво усещане. Малко се стреснах. С един крак щанги не се вдигат - споделя Гроздев. - При първия опит кракът ми отиде настрани. Масажистът Димитър Калъчев беше до мен. Направихме каквото можахме. Нямаше много време за почивка до втория опит. След това за последния получих повече минути. Той беше най-стабилен. Почувствах, че кракът е по-добре. Все още усещам болка, но няма време за възстановяване. Не е възможно да намалим натоварването."

Реклама

Гроздев ще се бори с други Божидар Андреев и Христо Христов за двете места, които България има за олимпиадата.

"Още от малък се готвя целенасочено за това състезание - допълва здравенякът от дунавския град. - Успях да достигна до нивото, което търсех. Минималното за мен е медал. Може и злато!"

Реклама
Реклама
Реклама