Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9719104 www.bgdnes.bg

Братът на убития Ники Отвертката: Ще търся справедливост в Страсбург за смъртта му!

Има сценарий виновниците да не лежат в затвора, смята Иван Радев

Ще стигна и до Страсбург в опитите да получим справедливост за смъртта на брат ми! Това заяви пред "България Днес" Иван Радев, брат на убития Николай Радев-Отвертката. Делото за убийството на 27-годишния мъж в заведение "Колата" в Дупница през март 2014 г. стигна до последна инстанция.

Пред Темида за случилото се е изправена лекарската фамилия Карастоянови - бащата Владимир и двамата му синове Иван и Николай. До кръвопролитието се стига, след като щерката на Николай Карастоянов му се обажда, че Отвертката й досажда в заведението. Тримата мъже от фамилията отиват да се разправят и става спречкване. Те твърдят, че Ники Отвертката сам се е наранил, като е паднал върху стъклена витрина. Съдебномедицинската експертиза е изготвена от светилото в областта доц. Мария Грозева. Тя е категорична, че Николай Радев е намушкан с нож, отбелязват близките на жертвата.

Реклама

Иван Радев и приятели отиват преди броени дни във Върховния касационен съд, за да поискат съизмерими с трагедията наказания за подсъдимите. Окръжният съд в Кюстендил дава на Карастоянови общо 37 години затвор. Иван получава 13 г., а Владимир 9 г. Те са признати като помагачи, умишлено улеснили умъртвяването на Отвертката. Николай е осъден на 15 г. решетки като извършител на убийството в съучастие с двамата помагачи.

Втората инстанция зашлеви почерненото семейство. Магистратите от Софийския апелативен съд изменят присъдата, като преквалифицират обвиненията на помагачите в по-тежки - като съизвършители. Въпреки че са признати за виновни, тримата получават по 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок. Решението шокира Радеви, които искат ново разглеждане на делото за отмяна на скандално ниските наказания. "Двете съдилища по различно законодателство ли работят", вайка се адвокатът на почерненото семейство Емил Атанасов. По думите му от мотивите на съда за условните присъди излиза, че може да убиеш всеки, с когото си в конфликт.

"Карастоянови лежат 9 дни в ареста, а от 7 години са на свобода! В друга "бяла" държава това едва ли може да се случи. Свидетели сме на един добре дирижиран сценарий - виновните да не лежат в затвора", коментира пред вестника братът на Отвертката. Той планира след края на наказателното производство да заведе дело за бавно правосъдие, а след това да се обърне и към Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

Роднините на Отвертката припомнят, че единият от душманите му, Иван Карастоянов, е погнат и по друго дело за инцидент месеци преди инцидента в "Колата". Той е изправен на подсъдимата скамейка за това, че разбил с бутилка главата на мъж в дискотека.

Върховните съдии не успяват да дадат ход на процеса за смъртта на Николай Радев поради отсъствието на двама от адвокатите на Карастоянови. Единият претърпял пътен инцидент, а другият е ангажиран по дело в провинцията. Така развръзката остава за края на май месец. След пледоариите на страните съдът ще трябва да вземе окончателно решение в срок до 1-2 месеца.

Оправдание с COVID

Освен двамата адвокати в съдебната зала не се явява и подсъдимият Николай Карастоянов. Той моли Темида да отложи заседанието, понеже е дежурен като анестезиолог в реанимацията и му е невъзможно да отсъства заради епидемията от коронавирус и дълга му към болните.

"Това не е сериозно, на първо място е дългът му да отговаря пред закона", коментират частните обвинители и граждански ищци.

Реклама
Реклама
Реклама