Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9725999 www.bgdnes.bg

Хитлер закопава наш Душко в САЩ

30 години пандиз грозят българина зад океана

Бившата приятелка свидетелства срещу Вълчев, обвинен за палеж на църквата на Мартин Лутър Кинг в Мейн

Душко Вълчев, който е заподозрян, че в края на миналата година прави палежи в църква на Мартин Лутър Кинг и реже гуми на коли в САЩ, се сдобива с обвинение за престъпления от омраза. В телефона на българина са намерени кадри с расистки уклон, включително малко известна снимка на Адолф Хитлер по анцуг.

Реклама

Федерални прокурори вече са повдигнали обвинение, а в американските медии изтичат подробности от събраните доказателства срещу живеещия от доста години в щата Мейн Вълчев. Освен снимката на Хитлер от ФБР съобщават, че в телефона е имало надпис White Lives Matter, което според разследващите насочва към расизъм. Агент рисува образа на Вълчев като мъж, погълнат от омраза, който мечтаел за "елиминиране на всички N-RS" (съкращението вероятно идва от niggers, презрително название на цветнокожите).

"Имам нужда от пистолет, за да убивам N-RS", написва Вълчев в съобщение до бившата си приятелка, изпратено на 12 декември. Тя е станала защитен свидетел срещу него.

Един ден по-късно се съобщава за малък пожар в църквата на Мартин Лутър Кинг и срязване на гуми на автомобил на бял собственик. Прокурорите твърдят, че и на двете деяния Вълчев е извършителят.

Твърди се, че на 14 декември Вълчев бастисва гумите на три автомобила, всички спрели в района около презвитерианската църква на Мартин Лутър Кинг. Този път и трите коли са на чернокожи собственици. В единия автомобил "Тесла" имало камера и според разследващите тя е запечатала физиономията на извършителя.

На 15 декември следват още два пожара в същата църква, които са потушени след светкавична реакция на огнеборци и ченгета. Отново Душко Вълчев е заподозрян.

На 17 декември Вълчев написва на бившата си приятелка "всички вие сте лицемери, защото тайно спонсорирате N- R мюсюлманите, докато се правите на бели християни". После по Skype отново й праща съобщение за бяло превъзходство.

Реклама

"Моля, спрете да гледате някакви N-R спортове и да слушате всяка музика на N- RS", предупреждава българинът на 19 декември. Споменава, че ако бъде изнасилен в затвора, по-добре да е от бели хора, вместо от мръсни и гадни N-R.

Бившата приятелка, чието име е защитено в съдебните книжа, е описана като жертва на поредица от престъпления на Вълчев през 2017 г., когато е осъден в Мейн. Вероятно става дума за същото му гадже, което тогава държи голо в къщата си в Холтън. Дни след това е арестуван, защото родителите на момичето се обаждат на полицията, тъй като не можели да се свържат с дъщеря си. По тялото й имало следи от насилие. Тогава Вълчев отговаря за отвличане, домашно насилие, кражба и възпрепятстване на подаване на сигнал за престъпление. Не е ясно как след онази история Душко Вълчев е продължил да контактува с момичето.

След по-дребните палежи в края на миналата година църквата на Мартин Лутър Кинг пламва отново три дни преди Нова година и тогава щетите са най-сериозни. После идва арестът на Вълчев.

"Моето разследване установи, че може да се смята, че вероятно Вълчев е подпалил пожара, унищожил църквата на 28 декември 2020 г., както и че е извършил предшестващите го вандализъм и палежи", пише агентът на ФБР Кейси Андерсън.

На Вълчев са повдигнати обвинения за нанасяне на щети на религиозно имущество, включващо пожар, и едно за използване на огън, класифицирано като федерално престъпление. По първия състав, ако бъде признат за виновен, Душко Вълчев може да отнесе 20 години затвор, а по втория - 10 години. Наказанията може да бъдат събрани под шапката на престъпления от омраза.

Ден на България

През 2013 г. Душко Вълчев влиза в новините с инициатива, доста различна от криминалните му прояви. Тогава той изпраща "настоятелна молба до губернатора на щата Мейн Пол Р. льо Пейдж", което довежда до обявяването на 3 март за Ден на България в Мейн.

Реклама
Реклама
Реклама