Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9728996 www.bgdnes.bg

Любов спаси топщангист от отказване

Любовта е способна да спаси не само света, но и кариерата на един от най-перспективните български щангисти Ангел Русев (55 кг). 19-годишният русенец разби конкуренцията на европейското първенство в Москва и се завърна със златен медал в двубоя. Година по-рано талантът призна, че едва не е хвърлил щангата.

"През 2020-а мислех на няколко пъти да се откажа заради пандемията - призна шампионът. - Нямахме състезания. Много от щангистите искаха да се отказват. Направо полудявахме, защото тренирахме като откачени. Не излизахме от лагерите. В един момент се питаш за какво тренираш. Обаждах се на моята приятелка Николета. Споделях й. Тя ми отвръщаше: "Ще видиш за какво тренираш, когато дойде състезанието.". Вдъхваше ми кураж, че ще бъда първи. Ако не беше тя, можеше да не участвам на европейското първенство. Някои казват, че любовта пречи на спорта, но това не е така. Ако не обичаш, за какво живееш? Само за спорта ли? Моят психолог е моето момиче, което през последните година и половина ме подкрепя."

Реклама

Дамата на сърцето е бивша състезателка по джудо, а в момента се занимава с вдигане на тежести. Тя е вдъхновение и опора за Ангел Русев, който е готов да направи огромна промяна в своето кариерно развитие. Младокът сменя категорията. Той ще гони трофеи в олимпийската теглова дивизия до 61 кг, където е неговият съотборник и добър приятел Стилиан Гроздев.

"Ще бъдем конкуренти с него - призна Ангел Русев. - Винаги е имало майтапи между нас, а сега ще стане по-зле. Като куче и котка сме. Има още двама състезатели, които ще бъдат в нашата категория. Ще стане много трудно. Казах на Стилиан, че на шампионатите тласкането ще е мое, а изхвърлянето негово."

Точно два дни след края на европейското първенство Русев се завръща в залата.

"Забравих вече за първенството, защото трябва да мисля за следващото. Почивах два дни и след това поднових тренировки. Сам реших да отида в София, за да се подготвя по-пълноценно за световното първенство за мъже през ноември - призна тежкоатлетът. - Трябва да бъда в топформа, за да взема медал в новата категория. Преди това ще участвам на световното първенство за юноши, което започва на 23 май. Там ще преследвам отличие."

Русев спечели европейската корона с 10 кг разлика в двубоя от втория, но надпреварата не премина по мед и масло. Той започна с фаул своето участие.

"Бях много нахъсан, но и изнервен - сподели българинът, който от 10-годишен се занимава с вдигане на тежести. - Затова направих грешка на първия опит. Понякога и на тренировките се получава изнервяне. От малките неща се паля. Правя грешки от нищото, но мисля да оправя тези избухвания. Другите опити минаха отлично. Първото движение изхвърляне ми е по-слабо. Третото място в него ме зарадва. После знаех, че ще съм първи, защото в тази категория няма кой да ме бие на второто движение. Много ме учуди, че само двама щангисти правеха опити на 140 кг, което беше моята първа тежест. Направих втори неуспешен опит на 147. Тогава леко повдигнах таза нагоре. Ако бях успял, щях да атакувам европейски рекорд за мъже."

Реклама
Реклама
Реклама