Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9729326 www.bgdnes.bg

Възстановката в Копривщица се завръща

Първо мащабно събитие след пандемията

Завръща се възстановката на избухването на Априлското въстание в Копривщица!

Спектакълът "Първата пушка" отново ще го има, а в него ще се включат над 200 души - от бебета до възрастни. Първото мащабно събитие след пандемията е насрочено за следващата събота - 1 май, и са предвидени всенародни тържества през целия ден.

Празничната програма започва в 10:30 ч. с полагане на цветя на гроба на Тодор Каблешков. Освен 145 години от избухването на Априлското въстание с кървавото писмо на Каблешков признателна България чества и 170 години от неговото рождение, обясни пред "България Днес" Кунка Неделева - директор на музеите в архитектурния резерват Копривщица.

Реклама

В 11 ч. се откриват официално тържествата на площад "20 априлий", а възстановката започва половин час по-късно. След нейното приключване - точно в 12 ч. на обяд, стартира всенародно веселие с много хора и песни. А в края на деня ще има празнична заря и тържествена вечер.

"Последната заповед на здравния министър визира 50% ограничение на мероприятия в закрити помещения, но за открити няма ограничения. Очакваме хиляди хора да тръгнат от села и градове към Копривщица, за да се насладят на чудесната атмосфера. На всички им омръзна от локдауни и копнеят за подобни събития. Нека бъдат съвестни и заедно да се пазим", споделя още Неделева.

Къщите за гости и хотелите в градчето са почти запълнени, а еуфорията е повече от осезаема. Възстановката се провежда от 1926 г., а през 2020-а бе прекъсната за първи път в историята заради ковид пандемията.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама