Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9729335 www.bgdnes.bg

Депутатът от ГЕРБ Калин Вельов: Бих работил с хората на Слави

Времето в "Ку-ку бенд" беше страхотно!

Кой е той

Калин Вельов овладява ударните инструменти едва 10-годишен и става перкусионист на детската група "Пим-пам". Още като студент в Музикалната академия става първият барабанист на популярната група "Акага", с които работи 8 години. Калин е свирил и в бендовете на някои от най-големите звезди на родната сцена - Лили Иванова, Васил Найденов, Георги Христов, Вили Казасян бенд, Слави Трифонов и "Ку-ку бенд" и други. Калин Вельов стана депутат от ГЕРБ през юли, а само преди ден премиерът Бойко Борисов го номинира за следващия министър на културата.

- Г-н Вельов, как приехте предизвикателството да станете министър на културата?

Реклама

- Голяма е отговорността. Изненадах се от предложението на министър-председателя Бойко Борисов. За шест месеца направих много срещи и картината ми се изясни - какво трябва да се подобри и върху какво да се наблегне. Радва ме, че работата ми е била забелязана и оценена. Като цяло не забравям, че Министерство на културата е своеобразен събирателен хъб на различни професии, защото се състои от държавен, от частен свободен сектор, отделно ги има отделните интереси на музиканти, художници, много е разнороден. Ние сме доволно шумни, това е част от професията ни, разбира се, и почти никога не сме доволни, винаги има какво да се говори най-вече в негативна посока, но това сме ние, творците. За мен е голямо предизвикателство.

- Мариан Бачев и "Ку-ку бенд" ви подкрепиха. Бачев написа, че сте най-смисленото предложение за този пост спрямо предходните в продължение на 10 години". След като и Любо Дилов е предложен за министър, влиза ли бившето "Ку-ку" във властта, г-н Вельов?

- Ха-ха. Аз имам изключително силни и емоционално добри спомени от времето, в което бях с "Ку-ку бенд", имам страхотни приятелства с тези хора и ще продължа това отношение. Благодаря на колегите за подкрепата. Те имат чудесни професионалисти в екипа. Не познавам всички хора, които са им представители в парламента, но съм убеден, че са добри в работата, и бих работил с тях, бих дал съвети, ако са ми поискани. Нека се случва най-доброто за хората в сектора.

- Какви промени сте готови да направите в областта на културата?

- Това, което направих през месеците и тепърва ще научавам, е през комуникацията с хората. Защото според мен важно е каквото и да се случва в сектора, то да бъде коментирано с тези, които засяга. Дали ще бъдат отворени работни срещи в секторите, дали под формата на тази обиколка, която направих в рамките на четири месеца и придобих цялостната картина на случване на изкуството извън столицата, това ще се реши впоследствие. Свободните артисти, театрите, музикално-сценичните изкуства имат много неща за решаване. Комуникацията е най-важна в момента. Не бих си позволил да се хвърлям в тежките реформи, знам, че е смело, но не мисля, че трябва да се подхожда по този начин. Това, което направих изминалите месеци, всъщност е стегната програма с конкретни неща, които според колегите трябва да започнат да се случват. Мога да дам бегъл пример - при регионалните библиотеки има необходимост от обновяване на софтуера, освен че работят със стар, използват стари програми, в сферата на дигитализацията тези 11 години са от голямо значение.

- Вие сте били член на комисията по култура, ще успеете ли да намерите общ език с другите членове на комисията?

- Вярвам, да. Опитът ми 7-8 години в чужбина ми е показал, че комуникацията е най-важното нещо, и съм забелязал, че при мен тя е на добро ниво. Смятам, че напрежението, което е било през годините, се е дължало именно на това - на липса на добра или никакви комуникация. И важното е, че за да се случват добрите промени, особено в културата, трябва да я има подкрепата на повече от една сила в парламента. Но пък винаги когато се гласува закон, има недоволни и доволни. Зависи от гледната точка.

Реклама

- Какво бихте направили, за да превърнете културата в приоритет?

- Ще направя разговори с колеги, с политици, трябва да си и постоянен в исканията си с много силна аргументация. Иначе когато отдадеш приоритет на всички сфери освен културната - образование, здравеопазване, то тогава няма нито една приоритетна. Аз смятам, че културата трябва да върви ръка за ръка с образованието. Важно е да залагаме културно образование, то да присъства в училищата и програмите. Разговарял съм за тези неща, над 160 срещи съм направил в рамките на четири месеца. Но не искам да използвам тази дума "приоритет" в това трудно икономическо време. Страхотно е, ако можем да направим културата приоритет, тези набелязаните неща да бъдат свършени, да се работи ясно и целенасочено. А приоритетът е точно това - да започнат да се случват бързо нещата. Имаше изследване преди няколко месеца на европейска агенция, че във времената на пандемия заради психическото състояние на хората е важен достъпът до културни събития. И трябва да се мисли приоритетно и за това. Дали идващото правителство ясно ще разпознае културата като приоритет предстои да видим, ще натискаме в тази посока. Но пак казвам, най-важното е да работим по конкретни набелязани неща.

- Ако станете министър на културата, как бихте подходили към различните гилдии?

- Това, което забелязах през изминалите години, откакто участвам в различни музикални сдружения, е точно това - липсата на комуникация. Нищо не става лесно, но когато си готов и на компромиси, защото и това е важно - да има компромиси, мисля, че нещата могат да се свършат. Защото когато откажеш комуникация известно време, след това стават взривоопасните ситуации.

- Имате ли идея за екип, който можете да съберете за половин час?

- Нямам подготвен екип, но имам няколко човека в главата си, които за тези месеци видях как работят.

- Ролята на президента как я виждате?

- Не съм в позиция да коментирам президентската институция. Смятам обаче, че президентът трябва да бъде обединяваща фигура, надпартийна и да е балансьор.

- Как се справяте с хейта, който се изля върху вас? Предшественикът ви Банов бе нападнат от свободните артисти по време на пандемията.

- Аз самият съм свободен артист и в момента продължавам да съм такъв и, разбира се, че ще се виждаме и ще решаваме нещата в този сектор. Пандемията отвори много горещи теми. Неща, неглижирани с години, изскочиха и им се търси решение. Като свободен артист отстрани нещата са различни, дори понякога изглеждат много прости, но съвсем не е така. Относно масовия хейт, той не може да бъде спрян, особено в социалните мрежи, тъй като там не се носи отговорност. За мен обаче е по-важно като се видя с хора на улицата, които изливат хейт в нета по мен, да могат да ми го кажат в очите. Но става точно обратното. При срещите с тези хора те имат "друго" лице - едно за пред хората в мрежата, другото пред самия човек.

Реклама
Реклама
Реклама