Депутатът от ГЕРБ Калин Вельов: Бих работил с хората на Слави

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Депутатът от ГЕРБ Калин Вельов: Бих работил с хората на Слави

Времето в "Ку-ку бенд" беше страхотно!

Кой е той

Калин Вельов овладява ударните инструменти едва 10-годишен и става перкусионист на детската група "Пим-пам". Още като студент в Музикалната академия става първият барабанист на популярната група "Акага", с които работи 8 години. Калин е свирил и в бендовете на някои от най-големите звезди на родната сцена - Лили Иванова, Васил Найденов, Георги Христов, Вили Казасян бенд, Слави Трифонов и "Ку-ку бенд" и други. Калин Вельов стана депутат от ГЕРБ през юли, а само преди ден премиерът Бойко Борисов го номинира за следващия министър на културата.

- Г-н Вельов, как приехте предизвикателството да станете министър на културата?

- Голяма е отговорността. Изненадах се от предложението на министър-председателя Бойко Борисов. За шест месеца направих много срещи и картината ми се изясни - какво трябва да се подобри и върху какво да се наблегне. Радва ме, че работата ми е била забелязана и оценена. Като цяло не забравям, че Министерство на културата е своеобразен събирателен хъб на различни професии, защото се състои от държавен, от частен свободен сектор, отделно ги има отделните интереси на музиканти, художници, много е разнороден. Ние сме доволно шумни, това е част от професията ни, разбира се, и почти никога не сме доволни, винаги има какво да се говори най-вече в негативна посока, но това сме ние, творците. За мен е голямо предизвикателство.

- Мариан Бачев и "Ку-ку бенд" ви подкрепиха. Бачев написа, че сте най-смисленото предложение за този пост спрямо предходните в продължение на 10 години". След като и Любо Дилов е предложен за министър, влиза ли бившето "Ку-ку" във властта, г-н Вельов?

- Ха-ха. Аз имам изключително силни и емоционално добри спомени от времето, в което бях с "Ку-ку бенд", имам страхотни приятелства с тези хора и ще продължа това отношение. Благодаря на колегите за подкрепата. Те имат чудесни професионалисти в екипа. Не познавам всички хора, които са им представители в парламента, но съм убеден, че са добри в работата, и бих работил с тях, бих дал съвети, ако са ми поискани. Нека се случва най-доброто за хората в сектора.

- Какви промени сте готови да направите в областта на културата?

- Това, което направих през месеците и тепърва ще научавам, е през комуникацията с хората. Защото според мен важно е каквото и да се случва в сектора, то да бъде коментирано с тези, които засяга. Дали ще бъдат отворени работни срещи в секторите, дали под формата на тази обиколка, която направих в рамките на четири месеца и придобих цялостната картина на случване на изкуството извън столицата, това ще се реши впоследствие. Свободните артисти, театрите, музикално-сценичните изкуства имат много неща за решаване. Комуникацията е най-важна в момента. Не бих си позволил да се хвърлям в тежките реформи, знам, че е смело, но не мисля, че трябва да се подхожда по този начин. Това, което направих изминалите месеци, всъщност е стегната програма с конкретни неща, които според колегите трябва да започнат да се случват. Мога да дам бегъл пример - при регионалните библиотеки има необходимост от обновяване на софтуера, освен че работят със стар, използват стари програми, в сферата на дигитализацията тези 11 години са от голямо значение.

- Вие сте били член на комисията по култура, ще успеете ли да намерите общ език с другите членове на комисията?

- Вярвам, да. Опитът ми 7-8 години в чужбина ми е показал, че комуникацията е най-важното нещо, и съм забелязал, че при мен тя е на добро ниво. Смятам, че напрежението, което е било през годините, се е дължало именно на това - на липса на добра или никакви комуникация. И важното е, че за да се случват добрите промени, особено в културата, трябва да я има подкрепата на повече от една сила в парламента. Но пък винаги когато се гласува закон, има недоволни и доволни. Зависи от гледната точка.

- Какво бихте направили, за да превърнете културата в приоритет?

- Ще направя разговори с колеги, с политици, трябва да си и постоянен в исканията си с много силна аргументация. Иначе когато отдадеш приоритет на всички сфери освен културната - образование, здравеопазване, то тогава няма нито една приоритетна. Аз смятам, че културата трябва да върви ръка за ръка с образованието. Важно е да залагаме културно образование, то да присъства в училищата и програмите. Разговарял съм за тези неща, над 160 срещи съм направил в рамките на четири месеца. Но не искам да използвам тази дума "приоритет" в това трудно икономическо време. Страхотно е, ако можем да направим културата приоритет, тези набелязаните неща да бъдат свършени, да се работи ясно и целенасочено. А приоритетът е точно това - да започнат да се случват бързо нещата. Имаше изследване преди няколко месеца на европейска агенция, че във времената на пандемия заради психическото състояние на хората е важен достъпът до културни събития. И трябва да се мисли приоритетно и за това. Дали идващото правителство ясно ще разпознае културата като приоритет предстои да видим, ще натискаме в тази посока. Но пак казвам, най-важното е да работим по конкретни набелязани неща.

- Ако станете министър на културата, как бихте подходили към различните гилдии?

- Това, което забелязах през изминалите години, откакто участвам в различни музикални сдружения, е точно това - липсата на комуникация. Нищо не става лесно, но когато си готов и на компромиси, защото и това е важно - да има компромиси, мисля, че нещата могат да се свършат. Защото когато откажеш комуникация известно време, след това стават взривоопасните ситуации.

- Имате ли идея за екип, който можете да съберете за половин час?

- Нямам подготвен екип, но имам няколко човека в главата си, които за тези месеци видях как работят.

- Ролята на президента как я виждате?

- Не съм в позиция да коментирам президентската институция. Смятам обаче, че президентът трябва да бъде обединяваща фигура, надпартийна и да е балансьор.

- Как се справяте с хейта, който се изля върху вас? Предшественикът ви Банов бе нападнат от свободните артисти по време на пандемията.

- Аз самият съм свободен артист и в момента продължавам да съм такъв и, разбира се, че ще се виждаме и ще решаваме нещата в този сектор. Пандемията отвори много горещи теми. Неща, неглижирани с години, изскочиха и им се търси решение. Като свободен артист отстрани нещата са различни, дори понякога изглеждат много прости, но съвсем не е така. Относно масовия хейт, той не може да бъде спрян, особено в социалните мрежи, тъй като там не се носи отговорност. За мен обаче е по-важно като се видя с хора на улицата, които изливат хейт в нета по мен, да могат да ми го кажат в очите. Но става точно обратното. При срещите с тези хора те имат "друго" лице - едно за пред хората в мрежата, другото пред самия човек.

Венета открадната в Тутракан

Венета открадната в Тутракан

Поредната звезда, станала жертва на хакерска атака в мрежата, е Венета Райкова. Фейсбук профилът й бил разбит от зложелатели в Тутракан, сподели ексводещата и писателка. "Тутракан в 2 през нощта?? Сещам се за много по-приятни занимания в 2 часа от крадене на чужд профил..." - шегува се

Вики Георгиева първа в Ротердам

Вики Георгиева първа в Ротердам

Българският представител на "Евровизия" Виктория Георгиева вече е в Ротердам, където текат репетиции за песенния конкурс. Българката отново успя да очарова медиите, които отразяват конкурса от международния пресцентър в Ротердам и получи хиляди положителни коментари за втората си репетиция в социалните мрежи

Филип Буков спортува за "сините устни"

Филип Буков спортува за "сините устни"

Актьорът Филип Буков подкрепи спортната инициатива "Дари дъх", която е посветена на "болестта на сините устни" - пулмоналната хипертония. Чаровният доктор от сериала "Откраднат живот" и още спортисти ентусиасти направиха интервална кръгова тренировка с комплексни упражнения, които да ги "оставят без дъх"

Луиза е секси блондинка

Луиза е секси блондинка

Секси блондинка го играе Луиза Григорова. Актрисата показа кадри от началото на снимките на най-новия филм, в който участва. Българската лента се казва "Игра на доверие", а героинята на Луиза се казва Елена. Каква точно ще е ролята на хубавицата и каква е историята във филма тепърва екипът ще издава

Най-четени

Бившата на Сашо Кадиев живее при Катето Евро

Бившата на Сашо Кадиев живее при Катето Евро

Въпреки раздялата Таня пази приятелството си с водещия и известната му майка Поредна светска раздяла разтърси хайлайф средите. Сашо Кадиев и майката на дъщеря му Таня вече не са заедно. Новината гръмна преди дни, но истината е, че раздялата им е факт от месеци. Достоверен източник, пожелал анонимност, потвърди пред "България Днес"

Ицо Хазарта наруши мълчанието: Майката на дъщеря ми я нарече "проста"

Ицо Хазарта наруши мълчанието: Майката на дъщеря ми я нарече "проста"

Това е огромна лъжа, твърди Диана Колева Семейната сага и съдебните битки на Ицо Хазарта с бившата му жена Диана продължават с пълна сила. След поредното интервю, в което Диана Колева, майката на най-голямата дъщеря на Хазарта Ади, се определя като умишлено отчуждена от детето, рапърът изригна. За пръв път Хазарта си позволи публично да изрази

Григор доведе Лолита

Григор доведе Лолита

Григор Димитров изненадващо се прибра в България за рождения си ден. Най-добрият ни тенисист промени в последния момент плановете си и се завърна в родината преди турнира в Женева. Гришо се прибра, за да отпразнува рождения си ден със своите родители. Заедно с него в България пристигна и приятелката му Лолита Османова

СЛАДКИЯТ ЖИВОТ НА МИНИСТЪР Кирил Петков

СЛАДКИЯТ ЖИВОТ НА МИНИСТЪР Кирил Петков

Половинката на Кирил Петков - канадката Линда, се прочу с участието си в "Мастършеф" Жената до новия икономически министър е по-популярна от него. Съпругата на Кирил Петков - Линда, е звезда от готварското риалити "Мастършеф". Родената в Канада кулинарка изгря на малкия екран през миналия сезон на предаването

Предложение за брак в краката на Алисия

Предложение за брак в краката на Алисия

Певицата успешно се изявява като сватовница  Фолкаджийката за втори път е сватовница на млади влюбени Влюбен Ромео се хвърли в краката на Алисия и предложи брак! За успокоение на фолкаджийката любовното послание не беше към нея, а пръстенът отиде на ръката на приятелката на младежа. Любопитната история с романтичен нюанс и чалга ритми се разиграва

Плеймейтка гласува до живот за Слави

Плеймейтка гласува до живот за Слави

Галина Атанасова се врича докрай на Трифонов Не е страхливец, че не създаде кабинет и върна мандата Доживот за Слави Трифонов ще гласува плеймейтката Галина Атанасова. Моделката от Благоевград, която си татуира името на шоумена и политик под сърцето, е категорична, че ще бъде вярна докрай на идеите и убежденията на гологлавия водещ

Оле Солскяер спасява българина Манчестър

Оле Солскяер спасява българина Манчестър

Мениджърът лично прати писмо до свищовлията Любовта към футболния клуб ме крепи към живота, ще нося името му до края си, отговори трогнатият фен Историята на българина Манчестър Юнайтед Здравков Левиджов трогна мениджъра на едноименния британски колос Оле Гунар Солскяер. Запалянкото призна в тъжна изповед пред "България Днес"

Бакърджиев помага на Флори да паркира

Бакърджиев помага на Флори да паркира

Спортната водеща на bTV Флорина Иванова прибегна до помощ от колега. Симпатичната репортерка имаше проблеми с паркирането в близост до работното си място до НДК. На помощ й се притече Петър Бакърджиев. Опитният журналист седна зад волана и паркира возилото на Флори. След което получи огромна усмивка и куп благодарности

Почина сестрата на Красимир Каракачанов

Почина сестрата на Красимир Каракачанов

Внезапно почина Светлана Каракачанова - Немска, сестра на лидера на ВМРО и доскорошен вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов, разказаха негови близки. Тя беше шеф на правната дирекция в Националната здравно-осигурителна каса. Новината съобщи първо dir.bg. Трагедията с 49-годишната Светлана се е случила в края на април

Габи е 100% сляпа и костите й се чупят

Габи е 100% сляпа и костите й се чупят

Два пъти е с фрактури на краката Оперирана е веднъж неуспешно, но руска клиника дава лъч надежда Габи е само на 3 годинки, но е напълно сляпа. И костите й са толкова крехки, че дори от най-малкото движение се чупят. "Когато беше на 5 месеца, ни направи впечатление, че си криви очите. Лекари ни обясниха

Най-коментирани

677 новозаразени с COVID-19, 4,1% от изследваните, 2207 са излекуваните

677 новозаразени с COVID-19, 4,1% от изследваните, 2207 са излекуваните

677, с 526 случая повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. Това са 4,1% от тестваните. За последното денонощие са направени общо 16 505 теста, oт които 6416 са PCR, а 10 089 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система

Софи Маринова пее Лили Иванова и плаче

Софи Маринова пее Лили Иванова и плаче

Софи Маринова се разплака няколко пъти на сцената на "Като две капки вода" тази вечер, 17 май, заради образа на Лили Иванова, в който трябваше да се превъплъти. Сълзите в очите на Маринова бяха заради искреното й обожание, което изпитва към голямата звезда на българската естрада. "Всички знаят колко много я обичам

Сестрата сватосала Илари с Тоти

Сестрата сватосала Илари с Тоти

Легендата на "Рома" Франческо Тоти и красивата Илари Блази са една от най-известните двойки в Италия. Оказа се, че основната заслуга за това има сестрата на бившата моделка и настояща тв водеща - Силвия. Именно тя сватосала двете звезди преди години. "Дали постъпих като Купидон? Много съм щастлива и повече от горда. Но аз не заслужавам нищо

Секси послание за Лукаку

Секси послание за Лукаку

Сексапилната италианска порноактриса Паола Саулино посвети огромно послание на нападателя на "Интер" Ромелу Лукаку. Поводът за него бе рожденият ден на голмайстора, който бе преди няколко дни. "Наистина харесвам Лукаку, дори имаме няколко общи неща", обяви мадамата. След това неаполитанката се обясни в любов към таланта на нападателя

Венета открадната в Тутракан

Венета открадната в Тутракан

Поредната звезда, станала жертва на хакерска атака в мрежата, е Венета Райкова. Фейсбук профилът й бил разбит от зложелатели в Тутракан, сподели ексводещата и писателка. "Тутракан в 2 през нощта?? Сещам се за много по-приятни занимания в 2 часа от крадене на чужд профил..." - шегува се

Варга копнее за лятото

Варга копнее за лятото

Годеницата на бившия италиански национал Грациано Пеле - Виктория Варга, копнее за лятото. Моделката няма търпение за дните на плажа. Тя публикува няколко свои снимки по бански от миналата година. "Нямам търпение да преживея италианското лято", обяви красивата манекенка. Тя и Пеле са заедно от няколко години. Сгодиха се в началото на 2021-ва

Вики Георгиева първа в Ротердам

Вики Георгиева първа в Ротердам

Българският представител на "Евровизия" Виктория Георгиева вече е в Ротердам, където текат репетиции за песенния конкурс. Българката отново успя да очарова медиите, които отразяват конкурса от международния пресцентър в Ротердам и получи хиляди положителни коментари за втората си репетиция в социалните мрежи

Антов продаден на "Болоня"

Антов продаден на "Болоня"

ЦСКА вече е продал Валентин Антов на италианския "Болоня", твърди авторитетният сайт за трансфери transfermarkt.com. Сумата е 3 000 000 евро. 20-годишният защитник беше в тима от Серия "А" под наем през пролетния полусезон. Според информацията откупната му клауза е активирана. Антов записа само 4 мача за "Болоня". В тях си изкара един жълт картон

Йомов: Убеден съм в успеха

Йомов: Убеден съм в успеха

"В ЦСКА сме перфектно подготвени за финала. Убеден съм, че ще спечелим." Това заяви крилото на "червените" Георги Йомов, който получи наградата за най-добър играч на месец април. "Не може да подценяваме съперника - категоричен е Йомов. - Това е мач, който не може да се подценява, независимо срещу кого играеш. Силата на "Арда" е в контраатака

Филип Буков спортува за "сините устни"

Филип Буков спортува за "сините устни"

Актьорът Филип Буков подкрепи спортната инициатива "Дари дъх", която е посветена на "болестта на сините устни" - пулмоналната хипертония. Чаровният доктор от сериала "Откраднат живот" и още спортисти ентусиасти направиха интервална кръгова тренировка с комплексни упражнения, които да ги "оставят без дъх"

677 новозаразени с COVID-19, 4,1% от изследваните, 2207 са излекуваните

677 новозаразени с COVID-19, 4,1% от изследваните, 2207 са излекуваните

677, с 526 случая повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. Това са 4,1% от тестваните. За последното денонощие са направени общо 16 505 теста, oт които 6416 са PCR, а 10 089 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система

Софи Маринова пее Лили Иванова и плаче

Софи Маринова пее Лили Иванова и плаче

Софи Маринова се разплака няколко пъти на сцената на "Като две капки вода" тази вечер, 17 май, заради образа на Лили Иванова, в който трябваше да се превъплъти. Сълзите в очите на Маринова бяха заради искреното й обожание, което изпитва към голямата звезда на българската естрада. "Всички знаят колко много я обичам

Сестрата сватосала Илари с Тоти

Сестрата сватосала Илари с Тоти

Легендата на "Рома" Франческо Тоти и красивата Илари Блази са една от най-известните двойки в Италия. Оказа се, че основната заслуга за това има сестрата на бившата моделка и настояща тв водеща - Силвия. Именно тя сватосала двете звезди преди години. "Дали постъпих като Купидон? Много съм щастлива и повече от горда. Но аз не заслужавам нищо

Секси послание за Лукаку

Секси послание за Лукаку

Сексапилната италианска порноактриса Паола Саулино посвети огромно послание на нападателя на "Интер" Ромелу Лукаку. Поводът за него бе рожденият ден на голмайстора, който бе преди няколко дни. "Наистина харесвам Лукаку, дори имаме няколко общи неща", обяви мадамата. След това неаполитанката се обясни в любов към таланта на нападателя

Варга копнее за лятото

Варга копнее за лятото

Годеницата на бившия италиански национал Грациано Пеле - Виктория Варга, копнее за лятото. Моделката няма търпение за дните на плажа. Тя публикува няколко свои снимки по бански от миналата година. "Нямам търпение да преживея италианското лято", обяви красивата манекенка. Тя и Пеле са заедно от няколко години. Сгодиха се в началото на 2021-ва

Антов продаден на "Болоня"

Антов продаден на "Болоня"

ЦСКА вече е продал Валентин Антов на италианския "Болоня", твърди авторитетният сайт за трансфери transfermarkt.com. Сумата е 3 000 000 евро. 20-годишният защитник беше в тима от Серия "А" под наем през пролетния полусезон. Според информацията откупната му клауза е активирана. Антов записа само 4 мача за "Болоня". В тях си изкара един жълт картон

Йомов: Убеден съм в успеха

Йомов: Убеден съм в успеха

"В ЦСКА сме перфектно подготвени за финала. Убеден съм, че ще спечелим." Това заяви крилото на "червените" Георги Йомов, който получи наградата за най-добър играч на месец април. "Не може да подценяваме съперника - категоричен е Йомов. - Това е мач, който не може да се подценява, независимо срещу кого играеш. Силата на "Арда" е в контраатака

Алисон: Тате празнува с Господ

Алисон: Тате празнува с Господ

"Сигурен съм, че татко празнува с Господ до себе си", каза през сълзи героят на "Ливърпул" - вратарят Алисон Бекер. Стражът вкара за 2:1 срещу "Уест Бромич Албиън", с което на практика остави "Ливърпул" в борбата за класиране в Шампионската лига. Той се включи в атака в петата минута на добавеното време и получи центриране от ъглов удар от Трент

Пиоли не вижда провал

Пиоли не вижда провал

Треньорът на "Милан" Стефано Пиоли спокойно призна, че ако отборът все пак не се класира за Шампионката лига през следващия сезон, това няма да е провал. "Росонерите" изиграха изненадващо слаб мач срещу "Каляри" (0:0) и ще треперят до последно за мястото си в евротурнирите. "Няма смисъл да мислим какво е могло да стане - коментира Пиоли

Санчо се натиска за "Манчестър Юнайтед"

Санчо се натиска за "Манчестър Юнайтед"

Звездата на "Борусия" (Дортмунд) Джейдън Санчо е "натиснал" личния си агент да му уреди преминаване в "Манчестър Юнайтед" през това лято, съобщава "Манчестър ивнинг нюз". Сагата по трансфера започна още преди година, но от "Борусия" поискаха 120 милиона евро за правата на младата си звезда. Сега, чудно как, това би струвало едва 80 млн