Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9729416 www.bgdnes.bg

Втора българка номинирана за "Оскар"

"Танда" се бори в категорията за документално кино

Конкуренцията на 1100 филма пребори Теодора-Косара Попова

Още една историческа номинация за "Оскар" в актива на България! Лентата "Танда" на Теодора-Косара Попова се пребори с конкуренция от 1100 филма. За първи път от основаването си през 1972 година български режисьор бива номиниран в категорията "Чуждестранен документален филм" на The Student Academy Award, или, както още ги наричат, Студентските Оскари. Номинацията за престижното отличие е за филма "Танда", а режисьор на лентата е Теодора-Косара Попова, IV курс специалност "Филмова и телевизионна режисура" в НАТФИЗ.

Лентата e заснета за един ден. Номинацията на Теодора не е случайна, тъй като тя е активно работещ режисьор, който има зад гърба си 6 късометражни филма, а в момента работи върху две нови ленти. Талантът й е забелязан и от утвърдени имена у нас като Ясен Григоров (реж. на "Лили рибката"), с когото в момента режисират документалния филм по идея на Михаил Вучков - "България в транс".

Реклама

Лентата, впечатлила престижния конкурс, разказва четири различни истории на четирима участници в една милонга (вид танго - б.а.). "Танда" се състезава в тази категория с документалните продукции от Обединеното кралство и Норвегия.

Организираните от Американската филмова академия Студентски Оскари са утвърден трамплин към така мечтаната от всички в кинобизнеса статуетка "Оскар". От основаването си досега престижните студентски награди на академията са дали на света 12 носителя на "Оскар" и 64 номинации. Част от имената, започнали своя възход от Студентските Оскари са: Пийт Доктър, Робърт Земекис, Патриша Риген, Кари Фукунага, Патриша Кардосо и Спайк Лий.

Теодора-Косара Попова:

Искам да спася българското кино!

Коя е тя

Завършила е НГДЕК "Константин-Кирил Философ" и в момента е в четвърти курс в специалност "Филмова и телевизионна режисура" - НАТФИЗ "Кр. Сарафов". В биографията си има шест филма, някои от тях са с международни награди от фестивали.

- Косара, изненадахте ли се от тази номинация за "Оскар" на филма ви "Танда"?

- Разбира се, че се изненадах! Разбрах през август месец, не знаех, че е изпратен филма за "Оскар". Това е направено от НАТФИЗ, където съм студентка и завършвам тази година. Филмът беше курсова работа за университета и практиката е добрите филми да си извървяват своя фестивален път. Продуцент е проф. Станислав Семерджиев, ректорът на академията. Аз разбрах, като бях на полуфинал, получих имейл от Американската филмова академия, с който ме поздравиха. Това се е случвало три пъти в историята на българското кино и за първи път се случва с документален филм. Последно е било преди 30 години.

- За какво разказвате във филма?

Реклама

- Със студентски бюджет е правен, заснет е за няколко часа една нощ. Темата е аржентинското танго, в България има такова общество, което се събира и танцува, акцентът е върху отношенията и върху любовта и самотата. Разказваме четири истории на персонажи. Смятам, че академията се е впечатлила от красотата на трогателните истории и филмът е доста естетически премислен, което не е характерно за документалното кино. И мисля, че затова му е обърнато внимание.

- Радва ли ви фактът, че още една българка е номинирана - Мария Бакалова. Тя беше разпъната на кръст заради "Борат 2"?

- Изключително се радвам за Мария и от сърце й желая успех, това е сбъдната мечта. Бих се зарадвала така за всеки млад човек, който успява да стигне до най-високото място. Не съм почитателка на този тип кино, то е извън моите вкусове, така че по никакъв начин не бих коментирала естетическите му качества. Но личният талант се адмирира, надявам се да й се отворят още пътища там.

- На вас предстои ли ви да продължите извън България?

- Още когато започнах да се занимавам с кино, поставих пред себе си мисията да спася българското кино. Защото то има нужда от спасение, тъй като златните му години отдавна са преминали. Смятам, че ние адмирираме успехи на нашите сънародници в чужбина в чуждото кино, и да, това е страхотно, но когато българското кино стигне до там, това не ни прави впечатление, защото сме се отказали от него. Искам да променя това отношение.

- Тв сериалите вълнуват ли ви?

- Не! За мен това е проблемът, с който киното предстои да воюва сериозно, сериалите като цяло, тези, които са добри, носят качествата на киното, но това е съвсем различно нещо и не се мери с едно мерило.

- Кой е идолът ви в режисурата?

- Всички майстори от старата школа, но човекът, който ме влюби в киното, е Въло Радев. Ако успея да го достигна, ще съм щастлива.

Реклама
Реклама
Реклама