Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9746691 www.bgdnes.bg

Шампионката по танци Галина Георгиева: Предизвиквам Бойко на танго, Слави ми е висок

Коя е тя?

Галина Георгиева е шампион на България по спортни танци за 2013 година с три златни медала. С танцуване се занимава повече от 20 години. Завършила е НСА с професионална квалификация "треньор по спортни танци". В момента дава съвети като танцов терапевт и психолог.

- Галина, кога открихте, че танците са вашето призвание?

- Винаги съм можела да танцувам. Бях само на 5, когато започнаха различни треньори да виждат в мен стойката и таланта, дори си спомням, че спореха, искаха да се занимавам с балет, но танците надделяха. Не бих си представила живота без танци. Те стават начин на живот. Професионално се занимавам с танци от над 20 години. Тогава разбрах, че танците не дават само красива грациозна стойка и добро настроение, но те са и инструмент за комуникация. Чрез танца човек може да изрази много повече, отколкото с думи. Не случайно хората с танцови умения са били считани за хора с добро възпитание и от аристоркатична прослойка. Танците наистина са призвание. Аз открих своето точно тогава, когато видях как действат моите тренировки и енергия върху хората. Вече толкова години виждам емоциите на хората преди и след танцуване. Виждам как с лекота мога да премахна напрежението и тревогите и да помогна да се чувстват добре.

Реклама

- Завършила сте НСА за треньор по спортни танци. Малко хора обаче възприемат танците като спорт, защо?

- Няма друг спорт, в който да участват всички мускулни групи. Аз често се шегувам, че с тренировките по танци не можем да повлияем само на растежа на косата (смее се). Преполагам ми задавате този въпрос, защото танците се възприемат по–скоро като изкуство, отколкото като спорт. Но повярвайте ми, една тренировка по танци по нищо не отстъпва на един час във фитнес на кардио пътеката или на няколко километра бягане. Точно затова този спорт е уникален – натоварването е забавно, интересно и не се усеща. Няма нито един спорт, който да съчетава приятното с полезното горене на калории. Фитнесът е скучен, бягането отегчително, освен това двигателната култура в танците е съчетана с грация, финес, издръжливост и много други качества, които са така нужни и в живота. От друга страна стои елементът на изкуството – импровизране, комуникативност, експресия – отново качества, така нужни и в ежедневното ни общуване, живот, работа, ваимоотношения, въобще навсякъде. Защото напоследък забелязвам все повече млади менджъри, учители, дори юристи, които имат проблем в презентацията на продукт или на себе си, в изразяването и изказа си.

- Печелила сте доста състезания. Какво се изисква, за да бъдеш добър танцьор?

- Да си професионален танцьор е трудно нещо. В състезателен режим ние живеем по съвсем различен начин, отколкото изглежда в залата, когато се забавляваме. Задължително тренираме двуразово – сутрин и вечер, хранителният режим е строг, контролът на теглото, приемът на калории, всичко е много строго. Но за да бъдеш добър танцьор най–вече се иска да имаш сърце, желание и постоянство. Понякога когато стане трудно, искаш да се откажеш, предполагам всеки професионален спортист, който чете тази статия, ме разбира. Точно това е ценното, това те изгражда като личност с качества на победител не само на паркета, но и в живота – да продължиш с умивка.

- Вие правите нещо уникално в своите уебинари, като съчетавате психологията и танците. Разкажете повече за това.

- Да, определено е нещо уникално и няма еквивалент, не и в България. Аз лично съм правила проучване, за да „си сверя часовника“. Оказа се, че има много танцьори и много психолози, но двете в едно - няма. Това, което правя всъщност, си има име и то е добре познато в Америка. Нарича се “Dance healing” или Танцова терапия. Хората се стряскат като чуят думата терапия, затова не я използвам. Но преплитането на психологически похвати с танца, е моя уникална програма, работеща вече над 20 години. Всяка травма от детството оказва влияние върху качеството ни на живот. Често виждам у моите клиенти задържани, подтиснати емоции още от детските години. Това се проявява в отношенията им като възрастни. Трудно си намират работа, партньор в живота, не са удовлетворени от качеството си на живот, въртят се в омагьосан кръг. Нямате представа колко общо има между танците и психологията. В моите уебинари и консултации правя точно това – отблокирам тези „замръзнали“ емоции, незиказани и скрити чувства, премахвам старите негативни „модели и програми“, които са наслоени от родители, прародители, приятелски кръг, дори колеги и зареждам с нови програми, нови убеждения и вярвания. Най–често забелязвам у хората, че не умеят да изразяват и заявяват себе си. Дали е страх от провал, страх от успеха, страх от публична изява, страх от чуждото мнение – всичко това отнема на човека възможността да живее и заявява себе си смело, да има пълноценна връзка, здрави взаимооношения, добри приятели и колеги.

Реклама

- Как танцът може да промени живота на една жена, а защо не и на един мъж?

Танцът е „унисекс инструмент“. Може да промени живота не само на жените, но и на мъжете. С този въпрос ме връщате много назад, когато оборвах „мъжките майки“, че танцът променя сексуалната ориентация на момченцето. Разбира се, това са органичаващи вярвания, „насадени“ вероятно от техните родители, но тези майки не знаят, че за една жена е много важно мъжът до нея на първо място да бъде добре възпитан джентълмен, който не й избива зъбите, когато я завърти на дансинга или не й насинява коленете, когато танцува с нея и не й извива китките! Тези качества мъжете пренасят и в живота си. Мъжът с танцови умения е уверен джентълмен, който знае как да накара една дама да се чувства комфортно в неговите обятия. А за жената какво да кажа – там е дори още по зле. Повечето, поне в днешното си ежедневие, които виждам и наричам с едно нарицателно са „женски мъже“, които са забравили какво е да си наистина жена, просто жена. "Мъжките" дами, пак погрешно възпитани от родителския авторитет, не умеят и не знаят как да бъдат жествени, срамуват се да покажат своята сексуалност, нещо толкова естествено и важно. А танцуването е един от най – естествените и красиви начини жената да бъде дама – нежна, с красиво и поддържано тяло, с грация и финес, умееща да заяви и изрази себе си. Има толкова много аспекти, в които танцът прави чудеса с живота на хората.

- Ще дадете ли пример?

- Ще ви споделя една интересна история. Това е историята на Пиер Дюлейн. Един обикновен на пръв поглед танцьор, който обаче направи революция с танците и промени отношението на поколения. Самият Пиер започва да танцува на 14, а на 18 вече е професионален танцьор. Само на 21 е част от Обществото на учителите по танци във Великобритания. Съвместно със свой приятел създават школа по танци, но това дори не е най–голямото му постижение. През 1994 г. прави нещо нечувано и невиждано дотогава. Той въвежда обучение по танци в класните стаи в училищата в Ню Йорк. Всичко започва като един училищен експеримент и то само с един-единствен клас в квартално училище. Може би Ви е интересно защо в училище? Защото това е мястото, където се формира личността и човек се превръща в зрял, възпитан и културен индивид. Интересите на децата по това време се свеждат до алкохол, дискотеки, наркотици, свалки и както се досещате, никое от тях не проявява интерес към това, на което учителят Дюлейн иска да ги научи. Той се опитва да им преподава не какви да е, а салонни, бални танци. Говори им за бляскавите виенски салони с по 6 метра високи тавани, за обстановка, която на тях им е толкова чужда. Те не само, че не го разбират, но и му се подиграват. Пиер Дюлейн обаче като един истински професионален танцьор, притежаващ качества като упоритост, постоянство и изобретателност, успява да ги впечатли и от тези улични „гамени“ прави едни истински дами и джентълмени. Изумена от случилото се, директорката на училището е във възторг. Скоро това обучение започва да се провежда във всички училища в Ню Йорк! Пиер Дюлейн прави РЕФОРМА в училищната програма и това се записва в историята като най–голямото му постижение в живота. По този революционен начин Дюлейн показва на света как танцът създава човека! Показва, че когато децата се занимават с нещо смислено, което насочва правилно мисълта им, те не мислят за наркотици и кражби, което пък намалява престъпността и броя на безработните хора. Защото ползите от танците далеч не са само добра стойка и добро настроение. Танците развиват не само физиката, но и учат на култура, на социални умения, придават увереност и уважение. А всички тези качества са така необходими в живота за получаване на добра работа и създаване на верни приятелства. Впечатлен от тази разтърсваща история е и холивудският режисьор Фрийленд, който толкова много се вдъхновява, че прави филм за Дюлейн под името „Take the lead”. В главната роля на учителя по танци Фрийленд поставя не кого да е, а брилянтният актьор Антонио Бандерас.

- По-сексуална ли става една жена, ако танцува?

- Определено да! Тацът „отключва“ женската сексуалност. По този повод аз направих 4 уникални и без еквивалент уебинара: “Как да се свържем с четирите стихии чрез танца“. Карл Юнг е бащата на „архетипите“. Това е термин въведен от него. Ние притежаваме по 4 архетипа. Аз направих свои разработки по неговата теория и въведох понятие като „ Архетип на танцуване“. Точно затова тези уебинари имаха невероятни обратни връзки. Жените не проумяваха как с лекота сексуалността и енергията им се повишава, как започват да привличат в живота си хора, ситуации, всичко, което преди е било трудно дори непосилно за тях. Всичките ми уебинари са с тази насоченост – да отключат у хората блокирани чувства и емоции, да дават ресурс и да повишават не само самочувствието и енергията, но и качеството на живот. Всяка жена, преминала през моите уебинари, промени живота си и имам прекрасни обратни връзки от жени от цял свят. Има и една специална практика за женската скалност, която жените много харесват, и дват наистина от всички краища на света – Мандала танц. Мандала е много красива, силна женска практика, която събужда вътрешната Богиня. Сбъдва чудеса, дава спокойствие и хармония. Представлява описването на спирали и осмици с ханша. Знакът на безкрайността, ни свързва с нашия женски център и Вселената. Събужда нашата женственост, сексуалност, грациозност, свързва ни с енергийния поток и извора на женско начало и виталност

- Танцуващ народ ли са българите?

- Добър въпрос, често ми го задават. Истината е, че българинът е танцуващ, но след две малки. Обикновено се притеснява, срамува, страхува. Например, знаейки коя съм, какви са моите умения, мъжете се срамуват и страхуват да ме поканят на танц. Това е един от аспектите, в които танцът помага на мъжете да премахнат своя страх и да преодолеят своя срам. Дава им самочувствие и увереност. Като цяло отговрът ми на този въпрос е – да, българите са танцуващ народ, но първо трябва да бъде предразположен да танцува.

- Повече от година сме в пандемия. Може ли чрез танците и доброто настроение да се предпазим от коронавируса?

- Точно преди година, когато беше първия локдаун, аз направих един проект, напълно безплатно и това е моят принос за хората, затворени вкъщи, да преодолеят тази криза и депресия по лесно. Проектът се казва „Танцувай с мен от своя дом“. Има и втори сезон, тази година, когато отново всичко беше затврено. Всеки ден в определен час аз правех уникална, зареждаща танцова лайв тренировка, съчетана с психологически похвати. Това беше един наистина страхотен мой проект, който хората чакаха с нетърпение от всяка точка на света. Коронавирусната инфекция не засяга хората, които живеят „на високи вибрации“. Какво означава това? Това е, когато не мислиш и не се фокусираш върху даден проблем, в случая Ковид-19, а поддържаш нивата на серотонин, допамин и другите хормони на щастие във високи граници. Това става възможно благодарние на вибрациите, които се излъчват в мозъка по време на тануване. Така че освен добро настроение и завидна форма, хората могат да се предпазят дори от коронавируса с танци.

- Колко вида танци съществуват и кои са най-любимите ви?

- В професионалната „огърлица“ от танци, както обичам да я наричам има 10 вида танци – 5 латиноамерикански – самба, румба, ча–ча–ча , пасо добле и джайв, и 5 стандартни танци – англлийски валс, танго, виенски валс, фокстрот и куикспет. Аз обичам всички тези 10 танца, но любими са ми по–динамичните, може би заради огнения ми темперамент и зодия стрелец. Това са самба, джайв, виенски валс. Това, което не знаете обаче е, че всеки танц „лекува“ различна болест. Например на хората, които палят от раз, аз давам да танцуват Виенски валс, той укрепва нервната система, стабилизира дъллбоките структури на мозъка, отговрни за емоционалната сфера, на хората с дихателни и сърдечни проблеми давам самба, заради интензивното дишане. Ча-ча -ча се танцува при проблеми с кръвообращението в тазовите органи, румба при менструални болки. Тангото помага при лечението на депресия, дори шизофрения и Паркинсон, зашото движенията в този танц и реда на тяхното изпълнение са добра тренировка за мозъка. Фламенко танцуваме, ако имаме главоболие, често изтръпват пръстите, или остеохондроза, защото този танц подсилва и подобрява работата на шийния отдел, подобрява правилната позиция и укрепва гърба, отваря раменния пояс и гръдния кош. Повече информация мога да дам, ако се свържат с мен хората.

- Работите заедно с Наталия Кобилкина - как се стигна до вашето партньорство?

- С Наталия Кобилкина се познаваме от над 6 -7 години, когато я поканих на интервю за телевизия, в която работех като журналист и водещ на сутрешен блок. После завърших нейната Академия за треньори по личностно развитие „Happy woman academy”и започнахме да работим заедно. Не знам дали знаете, но Наталия има практика да работи само с треньори, които са се доказали и са на световно ниво. Затова да работим заедно беше една уникална идея, защото моята спeциалност – да съчетавам психологията с танци, нямаше в нейната звездна академия. Вече над година съм част от нейния екип и съм й много благодарна, че приятелството ни прерасна в партньорство. Тя е уникален човек – съчетава толкова много качества у себе си, че един ден няма да ми стигне да ги изброя. Всички уебинари, за които говоря по–горе, могат да се намерят на нейният сайт: Natalia.bg или във фейсбук страницата ми Галанс Данс.

- Тъй като изминалите избори са най-актуалната тема - кой от политическите лидери е най-добър в танците?

- Да, актуален въпрос наистина. Слави Трифонов го познавам лично, да не казвам до къде му стигам, че ще стане смешно, така че ми е много висок за партньор. С Корнелия Нинова се сме виждали в Народното събрание, когато работех като журналист за столична телевизия, не мисля, че бих могла да си партнирам и с нея, тъй като сме две дами. Но бих опитала с Бойко Борисов, защото него не го познавам, но най–много  би ми импонирал като партньор – и като ръст и като темперамент и като визия. Предизвиквам премиера в оставка на едно горещо танго. Дано кракът му се оправи бързо.

- Има ли известна личност, която сте обучавала на танци?

- Да, има няколко известни личности, на които съм преподавала моите танцови умения. Има и такива, за които съм правила балети и хореографии, а има и такива, в чиито клипове лично съм участвала, но ще ги запазвя в тайна, не заради тях, а заради себе си. За да не излиза, че си правя PR на техен гръб.

Реклама
Реклама
Реклама