Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9747029 www.bgdnes.bg

Патриарх Неофит под лекарско наблюдение

Негово Светейшество се възстановява, очаква се да води службата за Великден

Под лекарско наблюдение в столична болница заради сърдечни проблеми е патриарх Неофит, научи "България Днес" от три независими един от друг източника. За щастие здравословното му състояние се подобрява, като за добрата вест той е известил по телефона свои близки хора. Медиците са препоръчали на Неофит да остане в лечебното заведение, докато не се възстанови напълно.

Реклама

Патриархът е прекарал последните седмици в болницата и е бил в интензивно отделение, докато състоянието му се стабилизира. Проблемите със сърцето мъчат отдавна 75-годишния духовен водач. През 2018-а патриархът бе приет в реанимацията на същата елитна болница в столицата заради симптоми на хроничното му заболяване. 4 години по-рано патриархът претърпя сърдечна операция, а след това е бил на рехабилитация в санаториум в Банкя.

Обмисля се възможността патриархът да възглави празничната великденска служба в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", ако се възстанови напълно и се чувства пълноценен и в добро разположение на духа и тялото.

Информация за разклатено здравословно състояние се появиха в първия ден от живота на новия 45-и парламент, където Неофит не отиде, за да присъства на откриването му.

"Светейшият патриарх, както всеки човек на неговата възраст, страдащ от хронични заболявания, които периодично се обострят, е желателно да бъде проследяван в болнична обстановка, поради което той постъпи за ежегодни изследвания и лечение в болница", обявиха тогава в официално съобщение от Светия синод и подчертаха, че тестът на патриарха за COVID-19 е отрицателен!

По-рано "24 часа" съобщи, че патриархът се е подложил на планово урологична процедура, каквато му правят всяка пролет. Няма удар, каквито слухове имаше из кулоарите на парламента. След това Неофит не се появи на служението и за Цветница, което допълнително засили слуховете за влошеното му състояние. Вместо това бе прочетено обръщение от Негово Светейшество към миряните от митрополит Антоний. По-паметливите припомнят, че точно преди една година по време на пандемията патриарх Неофит оглави и двете празнични служби - и за Цветница, и за Възкресение Христово в катедралния храм "Св. Александър Невски". Надяваме се Негово Светейшество да се възстанови напълно и да го видим още във великденската нощ.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама