Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9752839 www.bgdnes.bg

Боби не може да е президент на БФС

Юридическа врътка и свикване на нов Изпълком са единственият шанс на Михайлов

Гаф с Устава и Търговския регистър

Борислав Михайлов не може да се завърне директно като президент на Българския футболен съюз след оттегляне на оставката си, защото влиза в нарушение на правния мир, обясниха за "България Днес" юристи.
Бившият вратар на националния отбор шокира всички с намерението си отново да поеме юздите на БФС. Михайлов изненадващо се появи в сряда на заседанието на Изпълнителния комитет и обяви, че оттегля оставката си. Това се случи само ден след като Димитър Бербатов обяви своята кандидатура за шеф на БФС.
Пред желанието на Боби М. да се завърне начело на футболния ни съюз има няколко пречки. В Търговския регистър на България Борислав Михайлов вече е отписан като президент. Той подаде оставка на 15 октомври 2019-а. 28 дни по-късно името му е заличено от Агенцията по вписванията. За негов заместник официално е регистриран Михаил Касабов. Като официален документ за промяната е посочено "Заявление за оставка", което е било приложено.

Реклама


Уставът на БФС също не разрешава на Борислав Михайлов отново да поеме своите функции. В чл. 47 ал. (2) ясно е посочено, че при подаване на оставка длъжностите на президента се поемат от първия вицепрезидент до провеждането на нов конгрес.
"Това е голям гаф! В Устава на БФС никъде не пише, че президентът може да си изтегли оставката - коментира пред "България Днес" водещият спортен адвокат Георги Градев. - Няма как Борислав Михайлов да си възстанови статута. Оставката е в сила, докато не се гласува от конгреса. Боби Михайлов не може да изпълнява представителни функции. Уставът на БФС указва, че той вече е заместен до конгреса."


Временният президент на БФС Михаил Касабов призна, че ситуацията е необичайна.
"Това положение с изтеглянето на оставката не е засегнато в устава, но не го разсъждавайте - коментира казуса Касабов пред "България Днес". - Боби е президент! Няма да има проблем. Всички сме членове на Изпълкома. Има и един председател. Той е президент и е избран от конгреса. Това е достатъчно. Аз бях временен президент. Не съм избран от конгрес, а от Изпълкома."
Въпреки оставката като президент на организацията Борислав Михайлов все още е вписан като член на Изпълкома. Юридически тази длъжност не му дава право да се върне директно на поста, дори ако Михаил Касабов подаде оставка. Въпреки това от БФС вече са задействали желанието за промяна в Агенцията по вписванията.
"Много е елементарно. Както мен ме вписаха за временен президент, така ще ме отпишат и ще върнат предишното положение. Процедурата вече е задействана. Няма никакви юридически проблеми."


Според Георги Градев подобни действия може да нямат желания резултат.
"Ще бъде много интересно да видим дали ще получи отказ от Търговския регистър за вписване на Михайлов като президент", добави адвокатът.
Единственият начин Боби легитимно да се завърне на поста е сложна юридическа врътка, която ще отнеме време. За целта трябва да бъде свикан нов Изпълком. На него Михайлов трябва да бъде избран за първи вицепрезидент. По подобен начин беше издигнат и Михаил Касабов, въпреки че на неговата позиция по устав трябваше да бъде Йордан Лечков.
"Позицията не съществува като длъжност от закона. Тя е вътрешна и има отношение в самото сдружение - разясни ситуацията Георги Градев. - Йордан Лечков обжалваше избора на Михаил Касабов за временен президент с довода, че той е първи вицепрезидент. Съгласно устава точно първият вицепрезидент замества президента при оставка. Изпълкомът гласува да снеме Лечков от позицията и да избере на негово място Касабов. Затова Лечков загуби правен интерес и нямаше как да спечели делото."
Когато Михайлов бъде избран за първи вицепрезидент, тогава Михаил Касабов може да подаде оставка. Това означава, че Боби ще се завърне юридически като президент до провеждането на следващия конгрес. Според запознати тази процедура ще отнеме минимум месец.
"Административно може да се направи ход. Но ще има правен абсурд - разсъждава Георги Градев. - От една страна, Боби си е подал оставка, че не иска да е президент. От друга, насила го караш да стане президент. Оттеглянето на оставката се тълкува, че заявява воля да изпълнява функциите. Не го заставяш, тоест в крайна сметка ще бъде валидно."
Борислав Михайлов беше потърсен за коментар от "България Днес", но до редакционното приключване на броя не отговаряше на мобилния телефон.
Още един любопитен факт покрай дейността на ръководителите в БФС предизвиква недоумение. През октомври 2019-а всички членове на Изпълкома без Йордан Лечков обявиха, че са подали оставки. Според "dsport" Атанас Фурнаджиев, Петър Величков, Камен Костадинов, Валентин Михов и Спас Русев са заявили писмено своя отказ да бъдат част от ръководния орган. Въпреки това те не са били вписани в Търговския регистър.
"Не може да заставиш хора против волята да упражняват функция. Какво се случва с другите оставки на членовете на Управителния съвет - попита Георги Градев. - Никой не зададе този въпрос. Оставките също трябва да се гласуват от конгреса, защото сега се влиза в нарушение на устава. Имаме хора в оставка, които продължават да изпълняват функции. Те нямат право да гласуват. Техните гласове не се борят при вземането на решения."


Първото решение след завръщането на Боби Михайлов беше отмяната на извънредния конгрес на БФС. Той беше планиран за 25 юни. Вместо това следващото Общо събрание на организацията ще се проведе през февруари 2022 г., когато се планира да има избор на президент. Очаква се в люта битка един срещу друг да застанат Борислав Михайлов и Димитър Бербатов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама