Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9754931 www.bgdnes.bg

Моделки бранят кокошките в клетки

Масово отказват да купуват яйца с код 3

Това е садизъм и лудост, казва плеймейтката Гентиана Халити 

Моделки, плеймейтки и певици с бойкот в навечерието на Великден!

Някои от най-известните и красиви дами на България се обявиха срещу купуването на яйца с код 3, които са от отглеждани в клетки кокошки.

"Яйцата и кокошките са сред първите неща, които идват на ум, когато мислим за Великден. За съжаление за тази кокошка и повечето други, затворени в клетки във фермите в България, Великден е всичко друго, но не и щастлив празник. През идните празници у нас се консумират повече яйца от който и да е друг период през годината, и точно сега е най-важно да помислим за птиците, от които идват всички тези яйца. Тази кокошка, както повечето като нея, ще прекара целия си кратък живот затворена в толкова тясна клетка, че дори не може да разпери крилете си. Не може и да рови и кълве в земята, търсейки храна - под нея е единствено теления под на клетката. Кокошката е сведена до нищо повече от машина за яйца", казват организаторите на кампанията #ВеликденБезКлетки.

Реклама

Продуктите от тези затворени пернати са маркирани с код 3 и призивът е да не се купуват точно те, за да не се насърчава подобно производство.

"Абсолютно против съм отглеждането на животни в нечовешки условия и подкрепям кампанията! Не бива да сме безразлични към нито едно живо същество. Това са създания с души, а не предмети и в 21-ви век е лудост да продължава подобен вид садизъм, при положение че има алтернативи. Никой няма да се затрудни просто да избере яйца от свободно отглеждани кокошки. Великден е добър повод да се опитаме да сме по-хуманни, а и не само по празниците трябва да сме такива", коментира пред "България Днес" моделката и една от най-успешните плеймейтки Гентиана Халити. Тя е известна като един от най-ревностните защитници за правата на животните у нас и не пропуска да се включи или да популяризира кампания за спасяване на живо същество.

Позицията на Халили беше категорично защитена и от Българската Шехерезада Джейми Елиас.

"Това е средновековно мъчение за кокошките, което няма място в съвременния свят! Представете си вас да ви затворят в малка клетка с още хора и само да ви използват, без дори да имате възможност да се обърнете. Няма да ви е никак приятно! Казано е - не правете това, което не искате да ви се случи. Светли празници са, бъдете добри и разумни. Аз лично няма да си купя такова яйце, защото ми пука за живота на птиците", сподели пред вестника моделката, която дълги години живееше в Ливан, но се завърна у нас. През последните месеци Елиас все по-активно се изявява в кухнята, така че усеща, че и отговорността й към храната, която приемаме, се е увеличила.

Всяка кокошка прекарва целия си живот в малка клетка, където е натъпкана с още около 20 други животни. Там тя разполага с място по-малко от един лист А4 - 0,06 кв. м. Всеки неин ден минава в тясното пространство, обградена от телените решетки, тяло до тяло с всички останали и в абсолютна невъзможност да изразява присъщото си естествено поведение, казват още организаторите на кампанията.

Певицата Гергана Стаменова, която възпя генерал Мутафчийски и корупцията в родната администрация, също заяви отговорна обществена позиция.

"От вас научавам за този тип яйца и буквално сърцето ми ще изхвръкне. Бясна съм, че се държат така с кокошките, за да печелят пари от милите животни. Още от дете не пропускам да боядисвам яйца и тази година няма да е изключение. Но вече със сигурност по-внимателно ще следя за кода на яйцата, за да не купувам от птици в клетка. Дано бъде забранено подобно отглеждане. Хората, които пишат законите и правилата, нека да помислят и за животните, които в много случаи са много по-добри същества от хората. Тъжно ми е да чуя, че нещо подобно се случва", сподели емоционално пред "България Днес" Гергана.

"Българите стават все по-информирани и в резултат селективни при закупуването на яйца, за да покажат на собствениците на ферми, че се интересуват от етичния произход на техните продукти. С цел информиране на своите клиенти някои магазини поставят инфо табели, посочващи разликата между кодовете върху яйцата, в своите магазини. Досега близо 8000 от нашите сънародници вече са заявили, че ще спрат да купуват яйца с код 3 като част от кампанията "Разперени криле", като тази бройка нараства всеки изминал ден. В световен план към момента близо 2000 световни компании, вериги и франчайз групи са декларирали становище срещу яйцата от клетъчно отглеждане. Често несъзнателно консумираме яйца с код 3, които се съдържат в хранителни продукти като например любимата на много българи майонеза и множеството салати, в които се съдържа тя. Добрата новина е, че все повече малки бизнеси и големи компании започват да се въздържат от употребата на съставки от съмнителен етичен произход", стана ясно още от кампанията в навечерието на Възкресение Христово.

Реклама
Реклама
Реклама