Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/9755813 www.bgdnes.bg

Старт на щуката от днес

От днес започва дългоочакваният от мнозина риболов на щука. Една от най-изявените хищни риби вече може да се хваща по водоемите в страната. През последните два месеца и половина щуките бяха забранени, тъй като трябваше да се погрижат за създаването на потомство.

Размножаването, наричано още мръстене, се извършва от една самка и два-три мъжки екземпляра. Това води до оплождане на повече от изхвърлените от женската хайверни зърна, които наброяват от 100 до 400 хиляди. Личинките се излюпват след 7 до 25 дни, но много малка част от тях оцеляват. Щуката расте бързо и до есента бебетата може да са достигнали 20-25 см.

Реклама

Учените са открили, че щуките живеят средно около 30 години, а растежът на тялото им продължава цял живот. Могат да достигнат огромни размери - над 2 метра дължина и тегло 30 кг. Това важи повече за някои огромни езера в Северна Америка и на Скандинавския полуостров. По нашите ширини щука над 5-6 килограма се счита за невероятен трофей.

Тези риби са родени за убийци. Зъбите им са остри като бръснач. Причакват плячката си от засада, прикрити зад някой дънер, камък или в растителността. Щуките са много бързи и мощни хищници. Развиват скорост до 35 километра в час, което ги поставя на второ място в рибното царство след балканската пъстърва (40 км/ч). Те обаче са спринтьори на къси дистанции. Не преследват плячката си дълго, както го прави бялата риба например. Разчитат на изненадата. Хранят се предимно с риби, като предпочитат да атакуват ранени и болни екземпляри, като така изразходват по-малко енергия за улавянето им. Обожават по-малки каракуди, шаранчета, червеноперки, кефали, уклеи. По-едрите щуки включват в менюто си жаби и раци. В менюто им влизат дори водни плъхове и дребни птици, с други думи, всичко, което мърда по или под водната повърхност.

Щуката започва да се храни по-усилено, когато температура на водата надхвърли 7-8 градуса. Експертите в улова й отчитат, че най-добрите резултати идват при температура между 11 и 15 градуса. Затова и пролетта след размножаването се счита за отлично време за риболов на щука.

Сега може да опитате късмета си както по реките, така и в стоящи води - язовири, блата, стари речни корита и бивши баластриери. Особено практикуван в последните години е спининговият риболов. При него рибата се мами със специални изкуствени примамки - блесни и воблери. Съществуват куп разновидности, като няма точни правила, всичко се избира според конкретната обстановка на водоема и метеорологичните условия. Масов си остава и методът на тапа със закачена под нея жива рибка за стръв. Други търсят щуката на дъно с оловна тежест. 

Едно от най-важните правила при риболова на щука с тапа е да не се бърза със засичането. Винаги хищникът първо умъртвява плячката, притисната в подобната на човка уста. Едва след това е поглъща. Никога не бъркайте в устата на уловения хищник с голи ръце, ако не искате острите му зъби да разранят пръстите ви. За да освободите куката или примамката, използвайте кохер или клещи с дълги човки. Наслука!

Реклама
Реклама
Реклама