Митичната секретарка на Иван Славков - Буба: Много хора предадоха Батето

Приятел
Автор: Огнян Георгиев

Митичната секретарка на Иван Славков - Буба: Много хора предадоха Батето

10 г. от смъртта му 

Луканов не го обичаше

Коя е тя

Благородка Петкова - Буба, дълги години беше дясната ръка на Иван Славков. Тя е негова секретарка в Българския олимпийски комитет, основен двигател в партията "Напред, България" и верен служител в последния бастион на Батето - Клуба на спортния деятел.

Точно 10 години след смъртта на Славков Буба сподели любопитни подробности около един от най-популярните и обичани българи.

- Г-жо Петкова, какъв е последният ви спомен от Иван Славков?

- На 25 март е Благовец. Аз се казвам Благородка. Падаше се събота или неделя. В понеделник Иван се обади, за да ми честити. Каза, че не се чувства добре, но ще гледа да мине през Клуба на спортния деятел. След това влезе в болница. Оттогава нещата се развиха много лошо за него и за всички, които бяхме около Славков.

- Това ли беше последният ви разговор с Батето и успяхте ли да го видите в болницата?

- Да, това беше последният. Не съм го виждала повече, защото в болницата допускаха само най-близките роднини. По тях той поръчваше да свършим някаква работа за клуба. След като си отиде, нищо не направихме, защото нямаше вече за какво. Преди това идваше редовно. По нищо не показваше, че има проблеми. Видимо личеше как не е толкова добре, но никога не се оплакваше. Твърдеше, че всичко е наред, ала неговата характерна усмивка вече я нямаше.

- Последният проект на Иван Славков беше Алея на спортната слава. Каква беше идеята?

- Наричаше я - монумент "Златни страници на спортната слава". Имаше изготвен проект. Основно върху това работехме в клуба. Искаше имената на всички шампиони, медалисти и техните треньори да бъдат записани и да останат завинаги като резултат от спортните постижения на България. Монументът имаше отредено място. В градинката между Спортната палата и стадион "Васил Левски". Бяха входирани документи, но всичко става с пари. Търсехме спонсори. С каквото се захванеше Иван Славков, винаги го свършваше. Вероятно и в това щеше да успее.

- През годините много хора са идвали при него за помощ. Когато изпадна в немилост, всичко се обърна. Беше ли разочарован, че не получи достатъчно подкрепа за този проект?

- Да, беше доста разочарован. След отстраняването му като председател на БОК и на футбола имаше хора, които искаха да помагат. Но Иван беше таксуван като зет на последния политически и комунистически лидер. Затова половин България го обичаше. Останалите го обругаваха. Мнозина се страхуваха да му помагат, за да не каже някой, че са против властта. Приятелите и повечето от спортистите запазиха уважение към Славков, макар и с известно притеснение. Останалите не оцениха какъв човек е. Трудно намираше пари за проектите. При подобни моменти махаше с ръка и казваше: "За какво ли правя всичко това". Но въпреки всичко не се отказа.

- В последните години от живота на Батето намаляха ли неговите пословични шеги и майтапи?

- Чувстваше се как има в него огорчение, но никога не го е заявявал открито. Беше му мъчно. Положи огромни усилия за нашата държава в областта на спорта. Винаги оцеляваше и печелеше напук на режимите в политиката. Той беше и член на МОК, а ние надали ще имаме такъв човек отново в олимпийския комитет. Много хора не оценяват какъв плюс е. Животът му беше многообразен. Неслучайно на ковчега му пишеше: "На никой не съм длъжен и никой не ми е длъжен. Всичко съм получил в живота".

- Иван Славков се опита да влезе в политиката. Защо не успя?

- Нямаше нужда и дори не е искал чак толкова да става политик. По онова време се получи разцеплението на БСП. Той видя как никой не го подкрепи след арестуването на Тодор Живков и започването на процеса срещу семейството. Вероятно това го е амбицирало. Знаеше си възможностите и беше наясно, че ще получи подкрепа. Създаде модерно движение, което после стана партия. Имаше много добра програма. Замислена беше да бъде без членски внос. Който иска, свободно да се присъедини. Един от сериозните принципи, които Батето искаше да се въведе, бе да има ред и закони. Това беше първият постулат. Другото беше задължението на държавата да се грижи за сигурността и морала на гражданите. Дори се шегуваше с една случка. Когато казал на Тодор Живков, че ще създава движение, получил отговор: "А пари откъде?". Ние нямахме пари и членски внос. Намираха се хора, спортисти, бизнесмени, приятели, които даваха средства. Явихме се на избори, но за втори път не успяхме да преминем бариерата. Бяхме малко под 4%. Задкулисието, както сега се казва, е виновно, но не искам да влизам в подробности.

- Опитваха ли се други политически партии да примамят Батето за коалиция?

- Нито една! Беше близък с Доган, но никой не се е опитвал да го привлече. Батето казваше, че приема политиката на сериозно, защото цял живот с това се е занимавал. Според него нямаше по-голям политик от генералния директор на телевизията. В началото му беше приятно как след падането на комунизма хората започнаха да се събират. Смяташе, че нещо ще се направи. Вместо това се оказа, че Иван Славков и неговото семейство излязоха най-черните. Българите бяха насъбрали злобата към Тодор Живков. А сега виждате какво се получава. Злобата се насочва към други хора.

- От кои събития беше най-огорчен?

- През какво ли не премина. Най-много се отрази отношението след 10 ноември. Не вярваше, че ще пратят неговото дете в затвора. Сякаш семейството му беше виновно за случващото се. Луканов не го обичаше. Така се случи, че сложи паспорта му на трупчета, а работата на Батето беше да пътува. Луканов беше и против Тодор Живков. Славков много искаше втората кандидатура на София за домакин на Зимна олимпиада да успее, за да се оправи инфраструктурата. Тогава Андрей Луканов отново започна противопоставяне. Да не е на София, а на Боровец. Това натъжи Славков. Бореше се много. Георги Йорданов удари рамо. Правителството трябваше да застане зад идеята. Чак на по-късен етап потърси помощ от Тодор Живков. С недомлъвки и половин уста държавният лидер разпореди кандидатурата да бъде подкрепена. Накрая, вече през новото хилядолетие, започнаха да се чудят как да го отстранят от футбола и от БОК. Филмът на ББС го срина. Много хора го предадоха. В олимпийския комитет и БФС. Това беше третият път, когато беше много разочарован. Не искам да прозвучи много крайно, но това си беше гавра с него. Подиграваха се. Футболистите от САЩ '94 толкова много го обичаха. Искаха да бъде с тях, за да го разведрят. Но той отказа. Каза им, че те трябва да се радват на победите, които извоюваха.

- Смятате ли, че ако имаше повече подкрепа в България след филма на ББС за корупцията в олимпийското движение, Славков можеше да остане член на МОК?

- Естествено! Всичко беше предварително подготвено, за да го махнат. Знаете неговото отношение към американците. Винаги е бил русофил. Американците завзеха всичко. През 2000 година започнаха да атакуват Хуан Антонио Самаранч. Намесиха се в МОК. Използваха мръсни номера. Това с Батето беше постановка.

- Давал ли ви е Иван Славков житейски съвети, които завинаги са останали като спомен и послание от него?

- Когато някой го питаше какво е постигнал в живота, той им отговаряше, като гледаше към мен: "Постижение, Бубе, е да бъдеш до Иван Славков!". Казваше го с чувство за хумор. Ежедневно съм се учила от него как трябва да се постъпва. 42-43 години бяхме всеки Божи ден заедно.

- Когато беше в разцвета на силите си, колко хора идваха при Батето за среща или услуга?

- Много! Имаше моменти, в които нямаше как да си гледа нормалната работа, защото всеки го дърпаше за нещо да помогне. Той не отказваше, но няма как един човек да огрее навсякъде. В един момент си направи приемен ден, но се отказа. Каза, че не може да бъде чиновник. Добави, че ако се налага, да идват на улицата да го питат. Пращаше ги при мен с болките и желанията. Аз му ги предавах. Беше тълпа от народ. Чакаха го на опашка пред олимпийския комитет. Искаше на всеки да обърне внимание, но и това дотяга. Батето беше човек на реда. Искаше всичко да върви по програма. Винаги приготвях график за деня. Налагаше се да отсъства. Ходеше из провинцията по клубовете. След 10 ноември споделяше, че много иска да помага на хората, но не може, защото вече няма тези възможности. Всички силни на деня се смениха. Дори когато Батето не знаеше нещо, винаги питаше. Признаваше, че не го е срам да го направи. Неговите думи бяха: "Човек не трябва само да чете книги. Мен животът ме е научил и съм се интересувал за абсолютно всичко." Беше космополит. Обичаше да снима като фотограф. Покрай него и Тошко се научи да работи с камера. Като журналист е обиколил света. Запален филателист и председател на филателията. Беше председател на списание "Фото". Винаги реализираше всичко, с което се захванеше. Колкото и големи да бяха проектите. С помощта на бизнесмени и политици. Имахме много сътрудници от НСА, от БСФС, които помагаха. Всеки вършеше по 2-3 неща, но бяхме голям екип.

- Има ли шанс в България да се роди друг човек, който да наподобява дори и отчасти Иван Славков?

- Не! От това, което се развива през последните 30-32 години, не виждам някой, който да се доближава до Батето. Само с две думи разбираше какъв е проблемът и веднага се разпореждаше. Виждате какво става във футбола. В онези тежки и трудни години успяваше всички да ги оправи. Мутри, немутри и изявени футболисти казваха - "егати и готиния пич". Имаше подход към всеки. Притежаваше вродена харизма. Беше с дарба. Като месия. Ореолът му привличаше хората, а те му вярваха. Най-мразеше да се лъже. Съжалявам, че го няма. Но не виждам друг да се роди. Може би чак след като всички ние, които работехме с него, си отидем.

Алисия: Интернет ме стопира!

Алисия: Интернет ме стопира!

Алисия алармира, че световната интернет мрежа й изиграла мръсна шега вчера. Покрай премиерата на новото й парче (част от майската чалга вълна: песни пускат още Джена, Тита, Азис и Камелия) Алисия се оказва леко прецакана. Нейният канал в най-големия сайт за видеообмен се бъгнал и търсачката не откривала новото й парче

Тежка катастрофа между кола и два тира на пътя Монтана – Видин, трима са загинали

Тежка катастрофа между кола и два тира на пътя Монтана – Видин, трима са загинали

Трима души загинаха при катастрофа между лек автомобил и два тежкотоварни камиона на международния път Е-79 в отсечката между Монтана и Видин, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Инцидентът е станал при разклона за монтанското село Долна Вереница. Сигналът е подаден около 16.10 часа, а на място са изпратени екипи на Спешна помощ

Мехмед Али Агджа: Кремъл поръча убийството на Йоан Павел II

Мехмед Али Агджа: Кремъл поръча убийството на Йоан Павел II

"В атентата срещу папата няма българска вина, България беше инструмент", твърди стрелецът Мехмед Али Агджа Заповедта за убийството е дадена в София, защото е най-близо до Турция "Българското правителство беше използвано като жертвен агнец" "Да, минаха 40 г. С времето истината ще излезе наяве. Ватиканът знае истината, вероятно и Америка знае

Израелски удар срути сграда с офиси на "Ал Джазира" и Асошиейтед прес в Газа

Израелски удар срути сграда с офиси на "Ал Джазира" и Асошиейтед прес в Газа

Израелската армия нанесе днес удар по близо десететажна сграда в ивицата Газа, където са разположени помещенията на катарската телевизия "Ал Джазира" и на американската осведомителна агенция Асошиейтед прес, констатираха журналисти на Франс прес. "Израелски удар опустоши кулата, където се намират офисите на АП в град Газа"

Най-четени

Бившата на Сашо Кадиев живее при Катето Евро

Бившата на Сашо Кадиев живее при Катето Евро

Въпреки раздялата Таня пази приятелството си с водещия и известната му майка Поредна светска раздяла разтърси хайлайф средите. Сашо Кадиев и майката на дъщеря му Таня вече не са заедно. Новината гръмна преди дни, но истината е, че раздялата им е факт от месеци. Достоверен източник, пожелал анонимност, потвърди пред "България Днес"

Васко Найденов в Гърция при голямата си любов

Васко Найденов в Гърция при голямата си любов

Приятели сме, тя е съседка на Ивайло в къщата му там Топизпълнителят Васил Найденов и до момента се вижда с голямата си любов Ани Върбанова, научи "България Днес". Това се случва всяко лято, когато изпълнителят на "Болката отляво" успее да открадне няколко дни и да плажува в Гърция. "Така е, приятели сме с Ани Върбанова и се виждаме на морето

Ицо Хазарта наруши мълчанието: Майката на дъщеря ми я нарече "проста"

Ицо Хазарта наруши мълчанието: Майката на дъщеря ми я нарече "проста"

Това е огромна лъжа, твърди Диана Колева Семейната сага и съдебните битки на Ицо Хазарта с бившата му жена Диана продължават с пълна сила. След поредното интервю, в което Диана Колева, майката на най-голямата дъщеря на Хазарта Ади, се определя като умишлено отчуждена от детето, рапърът изригна. За пръв път Хазарта си позволи публично да изрази

Шок! Българка разведе Касияс

Шок! Българка разведе Касияс

Българка е причината за развода между легендарния вратар Икер Касияс и журналистката Сара Карбонеро, гръмнаха медиите в Испания. 29-годишната Надя Александрова имала връзка с бившия страж на "Реал" (Мадрид) още от 2019 г. Новината обяви тв предаването "Салваме". Оттам научили за авантюрата между двамата от бившия приятел на българката

Дева Мария се яви в пещера

Дева Мария се яви в пещера

Природен феномен във Венеца  Скално образувание е копие на Божията майка  Дева Мария се яви в българска пещера! Божията майка стои величествено като скално образувание в пещера Венеца край видинското село Орешец. Природният феномен е висок няколко метра и изобразява Богородица със сведена глава, приела поза на смирение

Бакърджиев помага на Флори да паркира

Бакърджиев помага на Флори да паркира

Спортната водеща на bTV Флорина Иванова прибегна до помощ от колега. Симпатичната репортерка имаше проблеми с паркирането в близост до работното си място до НДК. На помощ й се притече Петър Бакърджиев. Опитният журналист седна зад волана и паркира возилото на Флори. След което получи огромна усмивка и куп благодарности

Сузанита друса кючек

Сузанита друса кючек

Мазен гьобек под ритмите на барабанчета друсна Сузанита. Щерката на Орхан Мурад отиде отново на дискотека след шестмесечна пауза. Сузи се разби на макс. Младата певачка накара целия оркестър да й свири на уше, за да може да се развихри на дансинга. И да покаже как може да върти дупето си на хитови мелодии

Стотици се прощават с Джеки (Снимки и видео)

Стотици се прощават с Джеки (Снимки и видео)

Започна поклонението пред починалия капитан на националния отбор и ЦСКА Георги Димитров. Стотици се наредиха пред стадион "Васил Левски", за си вземат последно сбогом с легендата на българския футбол. Поклонението започна в 12,00 часа. Сред първите, които дойдоха бяха Димитър Пенев, Георги Велинов и Валентин Михов

Почина сестрата на Красимир Каракачанов

Почина сестрата на Красимир Каракачанов

Внезапно почина Светлана Каракачанова - Немска, сестра на лидера на ВМРО и доскорошен вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов, разказаха негови близки. Тя беше шеф на правната дирекция в Националната здравно-осигурителна каса. Новината съобщи първо dir.bg. Трагедията с 49-годишната Светлана се е случила в края на април

Габи е 100% сляпа и костите й се чупят

Габи е 100% сляпа и костите й се чупят

Два пъти е с фрактури на краката Оперирана е веднъж неуспешно, но руска клиника дава лъч надежда Габи е само на 3 годинки, но е напълно сляпа. И костите й са толкова крехки, че дори от най-малкото движение се чупят. "Когато беше на 5 месеца, ни направи впечатление, че си криви очите. Лекари ни обясниха

Най-коментирани

203 са новозаразените с COVID-19 - 2,8% от тестваните. Излекуваните са 334

203 са новозаразените с COVID-19 - 2,8% от тестваните. Излекуваните са 334

203 са новозаразените с COVID-19. Това разкриват актуалните данни от Единната информационна система. Това са 2,8% от тестваните. Изследваните проби за последното денонощие са 7281. Общо поставените дози са 1 113 351, а 6 591 са поставени през последното денонощие. Излекуваните за последните 24 часа са 334 души, а общият им брой е 362 327

Григор доведе Лолита

Григор доведе Лолита

Григор Димитров изненадващо се прибра в България за рождения си ден. Най-добрият ни тенисист промени в последния момент плановете си и се завърна в родината преди турнира в Женева. Гришо се прибра, за да отпразнува рождения си ден със своите родители. Заедно с него в България пристигна и приятелката му Лолита Османова

Алисия: Интернет ме стопира!

Алисия: Интернет ме стопира!

Алисия алармира, че световната интернет мрежа й изиграла мръсна шега вчера. Покрай премиерата на новото й парче (част от майската чалга вълна: песни пускат още Джена, Тита, Азис и Камелия) Алисия се оказва леко прецакана. Нейният канал в най-големия сайт за видеообмен се бъгнал и търсачката не откривала новото й парче

Тежка катастрофа между кола и два тира на пътя Монтана – Видин, трима са загинали

Тежка катастрофа между кола и два тира на пътя Монтана – Видин, трима са загинали

Трима души загинаха при катастрофа между лек автомобил и два тежкотоварни камиона на международния път Е-79 в отсечката между Монтана и Видин, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Инцидентът е станал при разклона за монтанското село Долна Вереница. Сигналът е подаден около 16.10 часа, а на място са изпратени екипи на Спешна помощ

Мехмед Али Агджа: Кремъл поръча убийството на Йоан Павел II

Мехмед Али Агджа: Кремъл поръча убийството на Йоан Павел II

"В атентата срещу папата няма българска вина, България беше инструмент", твърди стрелецът Мехмед Али Агджа Заповедта за убийството е дадена в София, защото е най-близо до Турция "Българското правителство беше използвано като жертвен агнец" "Да, минаха 40 г. С времето истината ще излезе наяве. Ватиканът знае истината, вероятно и Америка знае

Израелски удар срути сграда с офиси на "Ал Джазира" и Асошиейтед прес в Газа

Израелски удар срути сграда с офиси на "Ал Джазира" и Асошиейтед прес в Газа

Израелската армия нанесе днес удар по близо десететажна сграда в ивицата Газа, където са разположени помещенията на катарската телевизия "Ал Джазира" и на американската осведомителна агенция Асошиейтед прес, констатираха журналисти на Франс прес. "Израелски удар опустоши кулата, където се намират офисите на АП в град Газа"

Ивайла Бакалова се радва на лалета

Ивайла Бакалова се радва на лалета

Лалетата пред Руската църква в София изпълниха с радостни трепети душата на Ивайла Бакалова. Моделката се разходи щастлива покрай тях и се щракна за

Сърчаджиева грее със София

Сърчаджиева грее със София

Страхотен портрет за спомен си правят Алекс Сърчаджиева и вече-не-толкова-малката София. Майка и дъщеря позират в студио, като актрисата грее от щастие, а София е със сериозна усмивка и по всичко личи, че ще наследи майка си по

Свиха техника на музиканта Иво Димчев

Свиха техника на музиканта Иво Димчев

Жертва на кражба е станал ексцентричният музикант и артист Иво Димчев. Това съобщи самият той, като разказа, че от склада му в столицата са изчезнали две тонколони, 3D принтер и други по-големи предмети. "Преди седмица установих, че складът ми е разбит. От него са откраднати ценни за мен неща, които са на обща стойност няколко хиляди лева

"БГ търси талант" благотворително

"БГ търси талант" благотворително

Вторият полуфинал на живо в седмия сезон на "България търси талант" в неделя от 20,00 часа ще бъде благотворителен. Приходите си от sms гласуването на зрителите Би Ти Ви ще даде на школата по спортни танци "Импулс-Велинград 2002". Това е клубът, в който танцуваше един от незабравимите участници в този сезон на предаването - 18-годишният Атанас

203 са новозаразените с COVID-19 - 2,8% от тестваните. Излекуваните са 334

203 са новозаразените с COVID-19 - 2,8% от тестваните. Излекуваните са 334

203 са новозаразените с COVID-19. Това разкриват актуалните данни от Единната информационна система. Това са 2,8% от тестваните. Изследваните проби за последното денонощие са 7281. Общо поставените дози са 1 113 351, а 6 591 са поставени през последното денонощие. Излекуваните за последните 24 часа са 334 души, а общият им брой е 362 327

Григор доведе Лолита

Григор доведе Лолита

Григор Димитров изненадващо се прибра в България за рождения си ден. Най-добрият ни тенисист промени в последния момент плановете си и се завърна в родината преди турнира в Женева. Гришо се прибра, за да отпразнува рождения си ден със своите родители. Заедно с него в България пристигна и приятелката му Лолита Османова

Тежка катастрофа между кола и два тира на пътя Монтана – Видин, трима са загинали

Тежка катастрофа между кола и два тира на пътя Монтана – Видин, трима са загинали

Трима души загинаха при катастрофа между лек автомобил и два тежкотоварни камиона на международния път Е-79 в отсечката между Монтана и Видин, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана. Инцидентът е станал при разклона за монтанското село Долна Вереница. Сигналът е подаден около 16.10 часа, а на място са изпратени екипи на Спешна помощ

Мехмед Али Агджа: Кремъл поръча убийството на Йоан Павел II

Мехмед Али Агджа: Кремъл поръча убийството на Йоан Павел II

"В атентата срещу папата няма българска вина, България беше инструмент", твърди стрелецът Мехмед Али Агджа Заповедта за убийството е дадена в София, защото е най-близо до Турция "Българското правителство беше използвано като жертвен агнец" "Да, минаха 40 г. С времето истината ще излезе наяве. Ватиканът знае истината, вероятно и Америка знае

Яке на Джанет Джексън бе продадено на търг за $ 81 250

Яке на Джанет Джексън бе продадено на търг за $ 81 250

Яке във военен стил на певицата Джанет Джексън от турнето й от 1990 г. "Rhythm Nation" беше продадено на търг за 81 250 долара, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Наддаванията, организирани от аукционната къща "Джулиънс окшън", се проведоха в Бевърли хилс. Якето беше звездният лот сред сценичните костюми и други изложени на търг предмети на Джанет

Слабаков на биричка

Слабаков на биричка

Не изневерява на навиците си евродепутатът Андрей Слабаков. Той бе засечен сладко-сладко да си пийва биричка, след което се запаси сериозно с бутилки и за вкъщи. Снимки: "България

Григор разгледа Боянската църква

Григор разгледа Боянската църква

Григор Димитров се прибра за кратко в България и използва свободното си време, за да разгледа Боянската църква.  В неделя звездата ни в тениса става на 30 години, а през следващата седмица ще играе на турнира в Женева. "Днес, колегите от Боянска църква, филиал на Националния исторически музей, имаха удоволствието да посрещнат и да покажат част от

518 са новите заразени с коронавирус - 3,6% от тестваните, 1991 излекувани (Инфографики)

518 са новите заразени с коронавирус - 3,6% от тестваните, 1991 излекувани (Инфографики)

518 са регистрираните нови заразени с коронавирус в България или това са 12 случая повече от вчера. Това разкриват актуалните данни от Единната информационна система. Изследваните проби за последното денонощие са 14 126. Излекуваните за последните 24 часа са 1991 души, а общият им брой е 361 993. 4 832 са хоспитализирани общо в болници

Състоянието на Владимир Каролев остава тежко, спешно оперираха глезена му

Състоянието на Владимир Каролев остава тежко, спешно оперираха глезена му

Остава тежко състоянието на Владимир Каролев, днес по спешност беше опериран глезенът му. Това съобщи за Агенция „Фокус“ директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов. „Състоянието на Владимир Каролев е непроменено, все така тежко е. Интубиран е, на апаратна вентилация е. Днес му беше опериран глезенът по спешност от проф. Диян Енчев

Почина сестрата на Красимир Каракачанов

Почина сестрата на Красимир Каракачанов

Внезапно почина Светлана Каракачанова - Немска, сестра на лидера на ВМРО и доскорошен вицепремиер и военен министър Красимир Каракачанов, разказаха негови близки. Тя беше шеф на правната дирекция в Националната здравно-осигурителна каса. Новината съобщи първо dir.bg. Трагедията с 49-годишната Светлана се е случила в края на април