Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9756346 www.bgdnes.bg

Книга спасява жени от домашно насилие

То не трябва да е тема табу, казва авторът Цветелина Цекова

Книга с кауза спасява българските жени от ада на домашното насилие.

"Новата прическа на Вики" на младата българска писателка Цветелина Цекова е първата по рода си у нас. Тя показва истинското лице на домашното насилието - уродливо, смазващо и убиващо мечти, но не и непобедимо - стига да имаш силите да се изправиш срещу него.

Именно това е целта на авторката, която е била една от многото жени, жертва на подобен психически и физически тормоз. Стремежът на Цекова е да вдъхне увереност и кураж във всяка жена, пострадала от ръката на своя "любим", останала нечута от съседите и близките си, избрала да мълчи и стиска зъби.

Реклама

"Книгата е вдъхновена от личния ми живот, от моята история и историята на майка ми. Много дълго време я обмислях и исках да я напиша. На мен лично процесът ми беше много болезнен. Това наистина е книга с кауза и държах да я има" - разказва Цветелина пред "България Днес".

Главната цел на "Новата прическа на Вики" наистина започва да се сбъдва. Всичките разтърсващи 155 страници на историята карат редица дами да се изправят срещу насилника си и да променят съдбата си.

"Няколко жени вече ми писаха, че след прочетената история и осъзнавайки всъщност в какъв ад живеят са взели решението повече да не преживяват всичко това. Те решават да си тръгнат, а това ме прави щастлива, защото това е моята цел и на книгата" - допълва още писателката, категорична, че за насилието трябва да се говори честно, открито и без цензура - първите стъпки към промяната.

Насилието над жени остава основна глобална заплаха за общественото и женското здраве, която по време на извънредни ситуации като пандемията придобива още по-внушителни размери. През последната една година насилието над жени в България се е увеличило с 80%. Статистиката у нас брои само починалите. През изминалата 2020 г. те са цели 25 на брой, а добре работещ закон, защитаващ жертвите у нас, все още няма.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама