Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9759890 www.bgdnes.bg

Люис Хамилтън спечели Гран при на Португалия

Световният шампион, който стартира от втора позиция, взе втората си победа за този сезон и общо 97-а в своята кариера. Този път не остави съмнение в превъзходството си, като в хода на надпреварата задмина последователно съотборника си Валтери Ботас и главния си конкурент Макс Верстапен от "Ред Бул". В последствие "Мерцедес" взе правилните стратегии и задържа аванса на своя пилот №1.

Отпаднаха и съмненията за това коя е най-бързата кола - това е са именно "сребърните стрели". В чисто състезателно темпо Верстапен изоставаше спрямо конкурентите в тройката.

Реклама

В топ 10 завършиха още Серхио Перес ("Ред Бул"), Ландо Норис ("Макларън"), Шарл Леклер ("Ферари"), Естебан Окон ("Алпин"), Фернандо Алонсо ("Алпин"), Даниел Рикардо ("Макларън") и Пиер ("Гасли"). Французинът в една от последните обиколки измести Карлос Сайнц от "Ферари" от десетката.

Стартът на надпреварата не донесе големи промени в класирането на челото, като Карлос Сайнц задмина Серхио Перес за четвъртото място

Във втората обиколка Кими Райконен отпадна от надпреварата, след като се удари в съотборника си Антонио Джовинаци на старт-финалната права. Това доведе до влизане на "кола за сигурност" на трасето.

При възобновяването на състезанието в седмата обиколка Макс Верстапен успя да задмине Хамилтън за втората позиция, а Ландо Норис се изкачи до четвъртата позиция. Ботас остана първи. В 11-ата обиколка след поредица грешки от нидерландеца Люис успя да си върне позицията.

В 21-ата обиколка Хамилтън за пореден път през последните години успя да се справи със съотборника си Валтери Ботас и с качествена атака взе първата позиция.

Реклама

Около 35-ата обиколка лидерите в състезанието последователно влязоха в бокса са влизане на гуми и Верстапен излезе печеливш, като задмина Ботас за второто място.

Серхио Перес дълго водеше колоната и остана с едни и същи гуми за 50 обиколки, а след смяната им очаквано се озова на четвърта позиция. Разликата на върха между първия Хамилтън и втория Верстапен се запазваше на около 5 секунди и нямаше заплаха за световния шампион

.

Обиколка преди края "Ред Бул" се отказаха да преследват първото място и вкараха Верстапен в бокса, за да опита да направи най-бърза обиколка и да добави точка към актива си. Ботас направи същото, но в крайна сметка нидерландецът измъкна точката. В последствие обаче се оказа, че е излязъл от пистата и точката бе присъдена на Ботас.

Реклама
Реклама
Реклама