Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9762318 www.bgdnes.bg

21-годишният историк Октай Алиев с откритие: Давали 25 000 гроша за залавянето на Раковски

Студентът намерил уникален документ в архива в Истанбул 

25 000 гроша е давала османската власт за залавянето на революционера ни Георги Раковски.

Това откритие прави 21-годишният студент по история Октай Алиев, след като намира уникален документ, съхраняван в архива в Истанбул. За наличието на артефакта става ясно по време на онлайн научна конференция, организирана през април т.г. от Софийския университет, в който Алиев учи.

Документът разкрива комуникацията между силистренския валия Мехмед Ариф паша от 18.02/02.03.1865 г. до великия везир Мехмед Фуад паша. Според текста, който все още не е преведен официално на български език, османската власт е получила предложение от човек, който може да залови революционера, като е поискал предплата, а след това и останалата част от парите. Валията пише още, че тези 25 000 гроша са минимална сума на фона на щетите, които Раковски е нанесъл на Османската империя. "Причинява щети на държавата за няколко стотици хиляди гроша и вкарва България в капана на нови [революционни] идеи, сумата, която трябва да се даде, е незначителна", се казва в телеграмата до великия везир.

Реклама

"Няма пречка да бъде дадена исканата сума, ако е възможно известният Раковски бъде заловен безпроблемно, така както е заявено от един човек", отвръща на свой ред везирът. От думите му става ясно, че османската власт отлично е била запозната с личността на Раковски, тъй като го наричат "известният".

Намеква се още, че точното местоположение на революционера е било известно на властите - "едно място близо до Русе", и затова трябвало да се действа веднага, уточнява още Алиев.

Младият историк е един от печелившите на конкурса "Студент на годината 2020" в категория "Хуманитарни и социални науки", като е носител на редица грамоти и отличия. Има отлични познания в османска история и история на българските земи през XV-XVII в.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама