Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9762520 www.bgdnes.bg

Соцсамолети възкръсват на земята

Стават учебни бази и паметници

Правителствената машина на Тато е подводен риф в Черно море 

Изоставени самолети от социализма възкръсват като феникс от пепелта.

На забравените и вечно преземени летателни машини се вдъхва живот, като ги превръщат в места със съвсем различно предназначение.

Последният случай е от преди няколко дни, когато група ентусиасти от Силистра започнаха трансформацията на изоставен на брега на река Дунав Ту 134 в мултифункционална зала, където да се провеждат презентации и открити уроци за малчугани. В края на 80-те години от Гражданската авиация подарили самолета на местната власт. В началото той бил учебна база за децата, но парите за поддръжката му свършили и интересът към него изчезнал.

Реклама

Предстои реновиране в няколко стъпки - изграждане на електрическа инсталация, освежаване на самия летателен апарат и монтиране на мебели. Идеята е да бъдат оставени част от седалките, които са автентични. В реновирането на самолета ще помагат експерти от Авиомузея в Бургас, като целта е да се запази неподправеният дух на епохата на социализма. Затова и се запазва напълно пилотската кабина, както е изглеждала при последното издигане на Ту 134 в небето. Ще бъде използвана и модерна 3D технология за пресъздаване на апаратурата. Очакванията са самолетът да приема пасажери в края на този месец.

Правителственият самолет на Тодор Живков е потопен в Черно море преди едно десетилетие. През месец май 2011 г. машината е спусната под водата на 2 мили от курорта Св. св. Константин и Елена, на 22 метра дълбочина, и е превърната в изкуствен риф за тренировки на водолази. Самолетът Ту-154 е произведен през 1971 г., а след потапянето над него има място за плаване на малки кораби до 10 метра. Предварително от 30-тонния самолет са премахнати двигателите и оборудването. До рифа се стига с лодка, а достъпът е свободен.

Бившият правителствен самолет е направил последния си полет на 16 септември 1989 г. от София до Варна. В продължение на 20 години той е бил управляван от полк. Димитър Антонов. Уникалната операция беше извършена за първи път у нас, а толкова голям самолет не е потапян никъде в света. Спускането на летателния апарат към морското дъно се случи посредством 100-тонния плаващ кран "Антей".

Призрачен самолет мистериозно е кацнал в гора край Разград. Машината е със запазен корпус, но отвътре е изтърбушена, като липсват седалките и част от вратите. Легенди се носят откъде се е появил летателен апарат в средата на нищото, като се преплитат различно версии - от извънземна намеса до човешката небрежност. Интересното е, че около него няма писта и се засилва ребусът как се е озовал точно там.

Проверка на "България Днес" показа, че през 80-те години на миналия век летателният апарат е бил използван за военни учения за борба с терористи и спасяване на заложници. По-късно той е спрян от полети, защото е изчерпал техническия си живот. Но вместо да отиде за скрап или да бъде показван като музей, самолетът някак си се оказва в гората. Жители на Разград призовават самолетът да не стои повече там, а да се превърне в символ на града. "Да го направят сладкарница, децата ще се зарадват максимално. Ако го преместят във входа на града и го пребоядисват, ще е супервпечатляващо. И доста хора отиват да го наблюдават от близко и да се снимат", е една от идеите за трансформацията на призрачната машина. Други искат тя да бъде поставена в центъра на Разград и да бъде достъпна за разглеждане, като вътрешността й бъде поне частично възстановена.

Самолет изтребител е сред най-големите атракции на открития военен музей в русенското село Екзарх Йосиф. До него има 105-милиметрова гаубица и черешово топче.

Музеят е открит на 9 септември 2007 г. като допълнение на отворената година по-рано етнографска музейна сбирка. От края на миналия век МиГ-17 с борден номер 226 стои в центъра на софийското село Нови хан и привлича стотици любопитни погледи.

Реклама
Реклама
Реклама