Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9762533 www.bgdnes.bg

Адвокат оръжейник впечатлява Темида

Става общ работник и се отличава с добро поведение зад решетките

Свалят строгия режим на юриста Ивайло Попов

С доброто си поведение осъденият за оръжеен арсенал адвокат Ивайло Попов успява да впечатли Темида, за да бъде заменен строгият му тъмничен режим! Със свое определение Апелативният спецсъд променя режимът му на общ, научи "България Днес".

Столичният юрист е пратен да търка нара в продължение на 6 години. Магистратите групират три негови присъди за общо 6 тежки умишлени престъпления. Дават му 5 г. затвор и увеличават наказанието с още година. Съдът определя Попов да търпи присъдата си при първоначален строг режим, но оръжейникът обжалва. Апелативните спецсъдии се съгласяват, че предвид личността и поведението на каторжника няма нужда той да е зорко пазен.

Реклама

"Попов притежава над средните за затворническата общност интелектуални възможности и капацитет. Няма данни той да участва в затворническата субкултура. Включил се е активно в изпълнението на плана на присъдата си. В затвора спазва режимните изисквания и не допуска нарушения. Отнася се с уважение към пенитенциарните служители. Участва в културно-масовите мероприятия в мястото за лишаване от свобода. Не е наказван. Награждаван е 4 пъти", отбелязват магистратите.

Те отчитат, че някогашният адвокат упражнява обществено-полезен труд като общ работник в частна фирма и се отнася съвестно и отговорно към поставените му задачи. Освен това при него рискът от рецидив е в ниски нива. Въпреки положителните характеристики съдиите отказват да отменят увеличението на наказанието с 1 г., както настоява Попов в жалбата си.

Името на адвоката се завърта в криминалните хроники през 2016 г., когато той е спипан при спецакция с 50 картечни пистолета "Узи", предназначени за черния пазар. Според разследващите чрез фирми на роднини юристът внася легално пушкалата. По документи оръжията се водят недействащи и са предназначени за продажба на колекционери, но всъщност са напълно действащи и се пласират на черния пазар. Адвокатът е обвинен като част от престъпна група с ръководител Йордан Йорданов и още петима. Всички те се измъкват със споразумения за леки наказания. Попов остава единствен на подсъдимата скамейка и получава 3 г. затвор за незаконна търговия с оръжия, но е оправдан като член на престъпна група.

Две години по-късно Ивайло Попов отново е на мушката на антимафиотите. В края на ноември 2018 г. те разкриват втора схема за продажба на незаконно оръжие. Става ясно, че докато чака изхода на първото си дело, Попов оборудва склад за бойно оръжие. В помещението на столичната ул. "Детелин войвода" и в складово помещение в село ченгетата се натъкват на огромно количество пушкала. Намерени са 65 автомата "Калашников", 37 картечници "Скорпион", 43 пистолета, 8 кг черен барут, 2 сандъка със запалки за гранати с 3 конски сили мощност, над 400 цеви за оръжие, 2 пушки помпи и 14 дръжки със спусък за РПГ, както и около 50 000 бойни патрона, съобщават от ГДБОП.

В материалите по делото се изброяват още пистолети "Макаров" и "Зиг Зауер", картечни пистолети "Скорпион" - всички със заличени номера. Експерти установяват, че картечните пистолети са със следи от заварки, което означава, че са били деактивирани и обезопасени, след което са ремонтирани и въведени във функционалност.

В протокола от изземването са описани бойни гранати, гранатомети, минохвъргачки, ръчен противотанков гранатомет (РПГ), реактивни бомби и др. Юристът е обвинен в престъпен сговор за държане на пушкала с Мариана Чолакова, която е управител на фирмата му. Според обвинението, макар да има разрешение, Попов в нарушение на наредбата е преработвал, видоизменял, ремонтирал, съхранявал и търгувал с огнестрелни оръжия. Той е погнат за държане на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси, както и че не е взел мерки за сигурност за оръжията от категория А, в която попадат гранатомети и минохвъргачки, които до 15 дни от придобиването им трябва да се предадат за обезопасяване.

Реклама

Срещу адвоката оръжейник се води и трето дело в Софийския районен съд за документно престъпление, извършено на 24 октомври 2016 г. И по това обвинение Попов се признава за виновен и се отървава с 6 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок. Споразумението е в сила от 31 октомври 2019 г. и е равносилно на окончателна присъда, уточняват от съда.

Трепери от коронавируса

С пандемичната обстановка се оправдава Попов и защитата му, за да отърве година в килията. Той моли да не му се увеличава наказанието предвид ситуацията с коронавируса. Изтъква, че е на 54 години и попада сред уязвимите от заразяване с COVID-19 групи. Молбите не дават резултат, защото съдът се съобразява с особено високата обществена опасност на престъпленията. Касае се за деяния, свързани с дейности с огнестрелни оръжия и взривове, представляващи особена опасност за живота на хората, посочва Темида.

Реклама
Реклама
Реклама