Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9762598 www.bgdnes.bg

Българската азбука става нов шрифт

Дизайнер от Берлин четири години преработва надпис от софийска витрина

Базираният в Берлин графичен дизайнер Оли Майер пуска семейство шрифтове, което създава четири години. Идеята тръгва от ръкописен надпис, който Майер вижда на витрина в София.

Дизайнерът се заглежда и харесва текст, написан на ръка, в който му се струва много необичайно изписването на българското "Б". По-късно той обръща буквата и се получава латинският символ "G" за бъдещия шрифт Vary. "R" в новия стилистичен комплект е вдъхновено от ръкописна изписана буква "Я", също и много от другите знаци произхождат от родната азбука.

Реклама

Vary има 10 различни шрифта, от по-фино щриховани символи до силно болдирани.

Пред специализираното издание Creative Boom Майер обяснява, че в последните 4 години работел усърдно по проекта си.

"По това време никога не съм имал намерение да пускам този шрифт на широката публика. Просто исках да създам нещо за собствените си нужди, затова продължих да работя по проекта със свое собствено темпо. Преначертах цялото семейство шрифтове поне два пъти след страхотната обратна връзка, която получих от моя наставник Стив Матесън (дизайнер на най-известния шрифт на Google - Open Sans, бел. авт). Четири години и много труд и страст и сега Vary вече е готов", казва Оли Майер. Дизайнерът обяснява, че е вложил много страст в проекта и той му отнел "много вечери, нощи и уикенди", за да проектира всички извивки и разстояния.

Тези дни редица специализирани англо- и немскоезични медии посвещават материали на Оли Майер и Vary. Навсякъде се отбелязва, че новият шрифт е вдъхновен от българската азбука, ползвана като синоним на кирилицата. Пред сайта Fontblog дизайнерът дава много пространно интервю, в което разкрива различни интересни елементи. От него става ясно, че вижда надписа на витрина в София през нощта и на много лошо осветление. Разказва и как става това:

"Съпругата на брат ми е родена в България. През февруари 2017 г. заедно пътувахме до нейната родна страна, всъщност не за първи път. София, столицата, е наистина страхотен мегаполис, с много топли хора и много креативни умове. Забелязвате това веднага, когато се разхождате из града и гледате графитите по стените. Интимно проектираните барове и ресторанти ми напомниха много за Берлин. Цяла седмица бях заобиколен от кирилица, по-точно: българска кирилица. Бях очарован от знаците. Племенницата ми, тогава 6-годишна, току-що беше започнала да се учи да пише и чете както латинската азбука, така и кирилицата. И двамата бяхме еднакво заинтересовани и очаровани от буквите и въпреки това разглеждахме знаците по съвсем различен начин. Докато минавах покрай една витрина в центъра една нощ, забелязах странен знак, който приличаше на асиметрично "Б". Обърнат на 180 градуса, изглеждаше като забавна малка буква "G". Това беше, така да се каже, началният удар за българското ми вдъхновение. По-нататъшният тласък последва по-късно", казва Майер.

От разказа му става ясно, че постоянно обсъждал елементи от шрифта с ментора си Стив Матесън, като всъщност дори не се били виждали на живо никога. Въпреки че работата по Vary започва много преди пандемията от коронавируса, те контактуват онлайн, тъй като единият живее в САЩ, а другият в Германия.

Майер в миналото е дизайнер на различни предмети, но днес работи като разработчик на софтуер за шрифтове. Казва, че е закърмен с технологиите, и дава примери, че като бебе гълта кондензатор, а се научава да запоява, когато бил на 6 години.

Реклама
Реклама
Реклама