Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9767188 www.bgdnes.bg

Слави Бинев: Три победи носят квота за Далаклиев

Натурализираният иранец Фарзад Золхадри счупи ръка и отпадна от олимпийската квалификация

Три победи на последната олимпийска квалификация по таекуондо ще донесат квота за Владимир Далаклиев (68 кг), уверен е президентът на федерацията Слави Бинев. Битките ще се проведат от петък до неделя в столичния хотел "Милениум".

Реклама

Най-добрите бойци от Европа пристигат, а България ще бъде представена от четирима състезатели. Само финалистите ще получат квоти.

"Влади е най-голямата надежда. При него на 70% нещата би трябвало да се получат, ако не стане нещо, както на европейското - пресметна за "България Днес" Слави Бинев. - Намира се в суперформа. Той е най-готов от всички национали. Намира се напред в ранглистата. Схемите ще бъдат направени според ранглиста. Това е плюс за Влади. По нашите кръчмарски сметки той ще пропусне първия кръг. Надявам се втория да го прескочи с еленски скок. Очакват го две тежки битки. Едната ще бъде вероятно със сърбин, когото е побеждавал преди. А другата ще е срещу турчина Хакан Речбер, който стана шампион на европейското първенство в долната категория до 63 кг. Това са съперниците само при положение че няма разместване преди жребия с отпадане на някой от бойците."

Играещият старши треньор на националния отбор Фарзад Золхадри пропуска квалификацията. Той се контузи тежко на турнир в Испания преди няколко седмици.

"За нещастие, счупих ръка. Освен това сухожилието е засегнато", потвърди пред "България Днес" Золхадри. Очакваше се той да се бие в категория до 80 кг. Вместо него на татамито ще излезе младата надежда Даниел Ладжев (58 кг), който достигна четвъртфинал на европейското първенство.

"Криехме контузията на Фарзад, за да може да играе, но няма как да стане. Беше готов да се бие със счупена ръка - добави Слави Бинев. - Ладжев няма опит, но направи страхотни представяния при кадети и юноши. Както и в трите турнира за мъже, където участва. При него е шанс. Дано го покрие жребият. Достигна до четвъртфинал на европейското първенство. Трябва да спечели три битки."

Николет Костова (49 кг) и Илина Иванова (57 кг) ще представят националния тим при жените.

Реклама

"Илина е много крив боец. Използва изненадващи техники. Взе бронзов медал на европейското първенство. Хубавото е, че най-добрите в категорията вече са се класирали по ранглиста - допълни Слави Бинев. - Николет Костова играе правилно таекуондо. Всичките ни национали са на по 17-18 години. Само Влади е на 29. Голямата цел е олимпиадата в Париж."

Таекуондото може да класира само по 16 състезатели за всяка категория на олимпиадата.

"Това е странно, но няма какво да направим. Лимитират възможностите за класиране. Борим се като тигри", заключи Слави Бинев.

Мачовете от олимпийската квалификация ще бъдат предавани пряко по "Нова спорт" от 17,00 ч всеки ден.

"Квалификациите са по-трудни дори от олимпийския турнир, защото всички състезатели са под напрежение - заяви треньорът на националите Фарзад Золхадри. - Владимир има по-големи шансове от останалите. Той заслужава да е на олимпиада. Сега е неговият ред. Даниел е много мотивиран. Ивелина ще се бие в горната категория от нейната обичайна, но тя има потенциал. Шансовете на Николет са като на всички останали. Но трябва да знаем, че те са много млади. Като старши треньор работя с тях от няколко месеца. Усетих как те се променят доста, а най-важното е, че искат да накарат своята родина да се гордее."

Реклама
Реклама
Реклама