Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9767643 www.bgdnes.bg

Приятелки се бият жестоко на женски мач

Момичетата се прегръщат и извиняват след мелето

Ритници, скубане на коси, еленски скокове и тръшвания от борбата. Всичко това вече може да се види на женски футболен мач в България. Момичетата от "Пирин Лейдис" и "Барокко" си спретнаха жестоко меле след края на полуфинала за Купата на страната.

Боят в Благоевград започва след последния сигнал на мача, който "Пирин" губят с 1:2. Всичко най-вероятно се отприщва от обидна реплика и за секунди се оформят няколко групички, които се блъскат и разменят удари. От резервните скамейки също се включват няколко побойнички, а реферите безуспешно опитват да ги разтърват. От ВИП ложата на стадиона към терена тичат шефове на два клуба с идеята да разтърват побеснелите момичета, а през аварийния вход на арената влизат и външни лица. В крайна сметка всичко завършва без сериозно пострадали, като няколко от момичетата имат леки драскотини и синини. Може би най-атрактивната битка става на тъчлинията, където една от състезателките на "Барокко" е скубана за косата и тръшната на земята с прийом от борбата.

Реклама

Оказва се, че голяма част от побойничките са... приятелки. Ръководствата на двата клуба поддържат много добри отношения, а някои от момичетата са бивши съотборнички в други тимове и в националния отбор на България. Всички те се познават помежду си, което прави ексцесиите още по необясними. След мелето те горчиво съжаляват и са изгладили отношенията си, като са се извинили една на друга. Очаква се най-дейните в боя да получат сурови наказания от БФС в зависимост от докладите на съдиите и делегатите.

"Десетина минути след инцидента момичетата се извиниха и нещата се уредиха - казва пред "България Днес" пресдиректорът на "Пирин" Йордан Грозданов, който е свидетел на грозните сцени. - Какво виждаме ние и интерпретираме, е едно, а какво пише в доклада на съдията, е друго. Имаше напрежение в края, имаше сблъсъци, но като цяло момичетата се познават помежду си и няма враждебност. Самите клубове са много приятелски настроени и дори "Барокко" се съгласи да играе в Благоевград на неутрален терен. Емоциите дойдоха малко повече в края на мача между момичета. Напечен мач, нерви, напрежение. В никакъв случай не толерираме подобно поведение. Треньорите на "Пирин Лейдис" имаха много сериозен разговор с момичетата в съблекалните, за да не се повтаря това нещо. Неприятно е. Подобно нещо досега не се е случвало и е странно, защото клубовете са приятелски настроени. Има момичета от Благоевград, които играят в "Барокко". Съдийският доклад е единствения документ, според който могат да се налагат наказания. Относно организацията - няколко човека влязоха на терена отвън, но те преминават през авариен изход, който трябва винаги да е отворен заради пожарната. Охраната се намеси, доколкото успя. Самите момичета съжаляваха и след това дори се прегръщаха. Надяваме се това да е първи и последен случай. Със сигурност ще се вземат мерки това да не се повтаря."

За нервите в края на мача спомага и темпераментната публика в Благоевград. Около 150 души подкрепят доста бурно губещия в резултата "Пирин", което допълнително запалва искрата. Този път реферът е напълно невинен, тъй като и от двата отбора нямат никакви претенции към отсъжданията. "За съжаление, това е лоша реклама за родителите, които трябва да решат дали децата им да тренират женски футбол - признават от "Пирин". - За щастие, няма пострадали. Трябва да има повече педагогическа работа в клуба."

Огорчен от случилото се е и президентът на "Барокко" Николай Стайков, който е бивш футболист, треньор и съдия.

"Родителите на момичетата от "Пирин" и на нашия отбор гледахме заедно мача - разказва Стайков пред "България Днес". - Не са прехвърчали никакви искри. В никакъв случай не толерираме подобно поведение. Битката трябва да е на терена и да не се пренася извън него. С "Пирин Лейдис" си помагаме, в добри отношения сме и целта ни е да повишаваме имиджа на женския футбол. А ние направихме точно обратното. След мача вечеряхме заедно с представителите на "Пирин", в много добри отношения сме. Не мога да си обясня защо се случи всичко това. Може би не са свикнали да играят в такива напечени мачове, емоцията е дошла в повече. В Македонския край загубите на свой терен не се приемат много добре. Но всичко трябва да остава на терена. При толкова малко женски отбори в България всички се познаваме, знаем си и кътните зъби. Всички от випа тръгнахме да ги разтърваваме. Идеята е да развиваме женския футбол, а сега се случва това. Ако агресията беше от страна на моите футболистки, може би щях да взема крайни мерки за някои от тях. Рекламата със сигурност не е добра. Момичетата много трудно се убеждават да тренират футбол. Утре иска да запише детето си, в следващия момент вижда това. За какво ще го пусне да тренира, за да се бие ли? Колкото по-бързо отмине това, толкова по-добре" - категоричен е президентът на "Барокко" Николай Стайков.

Реклама
Реклама
Реклама