Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9778657 www.bgdnes.bg

Джеки, преди да си отиде: Вярвам, че ще преборя болестта

Трябва тотална промяна в БФС, за да се оправи футболът ни, казва приживе Георги Димитров

Оптимист до последно преди смъртта си остана великият български футболист Георги Димитров-Джеки. Дългогодишният капитан на националния отбор си отиде в събота след продължителна битка с рака. Преди повече от година той бе диагностициран с рак на дебелото черво. Претърпя няколко операции в България и Франция.

Реклама

В един от последните си разговори пред "България Днес" през тази пролет Джеки заяви бодро, че е уверен в битката, която води. "Вярвам, че ще победя болестта. Вече се чувствам добре", бяха думите на великия футболен защитник. "За мен вече всеки ден е като рожден ден", призна той през януари, когато навърши 62 години.

През последния месец Георги, наричан още българският Бекенбауер, се лекуваше в една от най-модерните болници на Балканите - "Уни Хоспитал" в Панагюрище. Лекарите от Онкологичния център обясняват, че ракът е имал разсейки и по белите му дробове и леталният изход на Димитров е бил неизбежен.

Един от най-големите капитани на ЦСКА се подлагаше през миналата година на химиотерапия във френския град Сент Етиен. Именно там премина част от кариерата на защитника. Той изигра 54 мача за местния клуб и до днес е помнен с добро от французите. Джеки имаше добри контакти и приятели там и затова реши да се лекува във Франция. Бившият му съотборник и приятел Пламен Марков поде кампания за събиране на средства за лечението на Димитров. Само за денонощие бяха събрани над две хиляди евро, но Джеки обяви, че няма нужда от помощи, и така инициативата бе прекратена скоропостижно. През декември бившият защитник се прибра в България.

За големия спортист скърби цяла футболна България. Джеки е идол дори на великия Христо Стоичков. Камата написа трогателни думи за своя учител. "Ти ме прие в съблекалнята на ЦСКА! Ти беше моят пример! Ти беше моят капитан! Толкова много мача спечелихме заедно! Колко е кратък животът, Джеки! Почивай в мир, приятелю!" В биографичната книга за Трифон Иванов Стоичков признава откровено: "За мен Трифон е може би най-добрият защитник в историята на българския футбол. Заедно с Георги Димитров-Джеки. С двамата съм играл и не бих искал да съм срещу тях. Големите футболисти като Джеки ни помогнаха да израснем във футбола".

Джеки е бил капитан в 56 мача за България от общо 77, в които е носил националната фланелка. Има и 7 попадения. Участва на световното първенство през 1986 година в Мексико, където играе във всичките 4 мача. Футболист №1 на България за 1985 г.

Реклама

В един от последните си разговори с нашата медия Димитров призна, че във футболния съюз са нужни нови хора. Така индиректно той се застъпи за Димитър Бербатов, който се кандидатира за президент в опозиция на Боби Михайлов. "Трябва да има промяна в БФС, за да се оправи футболът ни", споделя големият Джеки, играл полуфинали в турнирите за КЕШ и КНК.

"Нямаме клубен футбол, какъв национален отбор искаме да имаме. Като си пусна телевизора, на терена в Първа лига виждам само африканци. Трябва да има ограничение до трима чужденци в отбор. В ЦСКА-София няма никаква идея за български играчи и всичко ще лъсне един ден. Не разбирам това, което се случва в нашия футбол. Треньорите са едни и същи, изключително слаби. Няма нови млади кадри", беше мнението на Димитров. Докато е на лечение във Франция, той изгледал няколко мача от българското първенство на телефона си. "Не си заслужава. То няма какво да им се гледа. Вече не е като преди да се раждат такива самородни таланти. Други са времената. И по света вече няма такива футболисти, виждате. След Меси и Роналдо няма да остане никой от техния ранг. Силите вече са изравнени", категоричен бе Джеки. Той даде и голямо все още непубликувано интервю за предстояща книга за Диего Армандо Марадона, планирана от КК "Труд". Двамата се изправят очи в очи като капитани по време на световното първенство в Мексико. Дон Диего си отиде от този свят през ноември, а сега на небето се събраха с Джеки.

"Той е футболист, който може всичко. В един момент имаш чувството, че въобще не е заангажиран в играта. След това прави нещо феноменално и решава всичко. Не познавам друг такъв играч. Нямаше толкова изключителни футболисти около него, когато станаха световни шампиони. Затова е много по-различен от Меси например", смята Джеки. "Марадона винаги ще остане в сърцата на феновете. Почина, но никога няма да бъде забравен. Жалко за колко много хора се сещаме, че е можело да им се помогне едва когато си отидат", отчита Джеки.

"Той си е знаел най-добре. Всеки си избира сам как да живее. Това си е негов проблем. Не можем ние да го съдим, нито да го укоряваме. Когато всичко е приключило, всеки може да говори каквото иска. Ние трябва да припомняме за това, което е бил като футболист, а не в личния си живот."

Джеки прие доста тежко и загубата на друг футболист. Георги едва не припаднал в залата по време на поклонението пред Трифон Иванов във Велико Търново през 2016 година. "Много ми дойде. Първо Динко, сега и Трифон", промълви тогава Джеки, излизайки тъжен от траурната зала.

Георги Илиев-Майкъла - съотборник на Георги Димитров в ЦСКА, призова "червените" да спечелят на всяка цена Купата на България и да я посветят на Джеки. Почести към големия футболист оказаха дори и от големия противник "Левски". "Загубата му е загуба за цялата футболна общественост!", написаха от "синия" клуб.

 Кристина Димитрова:

Пазя хубавите моменти

"Пазя само хубавите моменти с Георги." Това каза пред "България Днес" естрадната звезда Кристина Димитрова, бивша съпруга на големия капитан.

"Много е трудно да се говори в такива моменти - призна Кристина. - През цялото време, докато той се лекуваше от рак, се молех всичко да приключи успешно и да оздравее. Двамата можеше да бъдем много щастливи. Но хора, които му се пишеха близки приятели, го предадоха. Беше много добър човек дълбоко в себе си, но и наивен. Доверяваше се на неподходящи хора. Сега е най-трудно за близките, Георги вече е на по-добро място и се отърва. Синът ни Мартин го преживява много тежко, двамата имаха много близка връзка. Но трябва да бъде силен и да продължи напред."

Реклама
Реклама
Реклама