Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9785110 www.bgdnes.bg

7 мечки бродят в родопско село

Човеци и животни в съвместно съжителство 

Хората са уплашени, никой не смее да се прибира по тъмно, признава кметът на Могилица 

Седем малки и големи мечки обикалят около родопско село, а понякога влизат вътре в населеното място и се разхождат по улиците. Това с тревога сподели пред "България Днес" кметът на Могилица Милко Кисьов.

Реклама

Преди дни местен жител заснема голяма мечка заедно с две малки, които са само на 20 метра от последните къщи. "Не са проявявали досега агресия или да нападат и да нанасят щети, но трябва много да се внимава, защото са с малки и във всеки един момент може да започнат да ги бранят. Хората са притеснени. И това е напълно нормална реакция. Ако не те е страх от среща с мечка, не виждам от какво друго може да се страхуваш. Никой в селото не смее да се прибира по тъмно, защото притеснението да срещнеш мечка на улицата е много голямо", каза още Кисьов, като уточни, че броят на животните са установили чрез камерите на поставените фотокапани.

Местни ловджии са захранили територии, които са далеч от селото, за да могат там мечките да си похапват и да не слизат между къщите за храна, но това не е дало очакваните резултати.

"Мечките си нямат дом и обикалят където си пожелаят. Не можем да ги спрем, защото искат да си опознават територия и затова дори влизат в селото. За щастие, нямаме инциденти с хора и се надяваме това да остане така", заяви кметът на Могилица.

Кисьов сподели още, че е нужно спешно решение, тъй като подобно съвместно съжителство не може да продължава. "В България мечката има повече права от човека. Защитена от закона и разни хора я бранят. Но нека същите тези хора направят така, че бъдат прибрани част от животните. Не може да имаме 7 мечки на такава малка територия. Трябва нещо да се промени", добави селският първенец.

Той е силно притеснен, че в Могилица идват и много туристи (виж карето) и може да се случи инцидент с тях.

Агушевите конаци привличат туристи

В Могилица се намират Агушевите конаци - най-известните архитектурни паметници в тази част на Родопите. Резиденцията е строена в периода 1825-1872 г. от местния българомохамедански първенец Агуш ага, за него и синовете му. Комплексът се състои от две сгради (конаци), всяка с отделен двор и кладенец, и заемал близо 4 декара с имота. Ансамбълът е ограден с общ зид подобно на средновековните феодални жилища, а в югоизточния ъгъл на зидовете има каменна кула, наподобяваща морски фар (по-малкият от синовете на Агуш ага бил морски офицер). Кулата е разположена откъм р. Арда и е изрисувана, като за мотиви са използвани самите Агушеви конаци и пейзажи от Родопите. Сградата имала 221 прозореца, 86 врати и 24 комина.

Реклама
Реклама
Реклама