Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9787112 www.bgdnes.bg

Бърз съд за килъра на Цеца Вълчицата

5 г. трупът престоява в клозет в с. Поликраище

Самопризнанията няма да отърват 54-годишния Емил от тежко наказание

По реда на съкратеното съдебно следствие ще мине процесът срещу 54-годишния Емил, обвинен за жестокото убийство на Цветелина Христова - Цеца Вълчицата, на 49 г., от великотърновското село Поликраище.

Разпоредителното заседание по делото се проведе в Окръжния съд във Велико Търново вчера. Пред състава адвокатът на подсъдимия заяви, че след разговор с клиента Емил той е изразил желание делото му да се разгледа по реда на съкратеното съдебно следствие. Това означава, че в залата няма да бъдат изслушвани свидетели и вещи лица. На разположение на съда са самопризнанията за извършеното престъпление, които Емил е направил след задържането му.

Реклама

От своя страна прокурорът не възразява разглеждането на делото да стане по бързата процедура. Съдът приема аргументите на защитата и обвинението и така случаят на подсъдимия Емил ще мине по реда на съкратеното съдебно следствие. Този механизъм на разглеждане на казуса няма да го спаси от тежка присъда. Според последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс отпадна редуцирането на присъдите с една трета от размера им по дела с причиняване на смърт, когато подсъдимите правят самопризнания и делата им минават по бързата процедура. В резултат на това Емил няма как да се измъкне с леко наказание, а ще отнесе поне 20 години затвор, каквото предвижда Наказателният кодекс при обвинение за убийство.

Въпреки общото становище на защитата на подсъдимия и прокуратурата за съкратен процес съдът даде 7-дневен срок на страните, в който все пак могат да направят писмени искания за разпит на свидетели.

По време на разпоредителното заседание като частен обвинител и граждански ищец бе конституиран синът на убитата Цветелина. Той предяви иск за обезщетение от 180 хил. лв. към подсъдимия.

След изслушване на страните съдебният състав насрочи дата за разглеждане на делото по същество, което ще стане на 15 юни. В случай че не възникнат допълнителни искания, най-вероятно в този ден магистратите ще се произнесат с присъда - виновен или невинен е Емил за убийството на Цветелина.

Той е в ареста с постоянна мярка от момента на задържането през юли 2020 г. Това става пет години, след като Емил очиства своята приятелка по чашка. След това изхвърля трупа във външна тоалетна в имота на брата на Емил, в която подсъдимият живее преди убийството на Цветелина. На зловещата находка се натъкват нови собственици на къщата. След пожар в постройката тя е продадена от брата на Емил, който е свещеник. Хората започват да разчистват двора и така откриват трупа на жената. Ченгетата бързо стигат до извършителя на убийството. Според събраните доказателства във фаталния за Цеца ден през февруари 2015 г. тя отишла на гости на своя приятел Емил. Двамата се черпили с алкохол и се скарали, защото Цеца разместила вещи на Емил. Той се вбесил и намушкал с нож няколко пъти в гърдите жената. Ранената излязла от къщата, паднала и измръзнала през нощта. На сутринта Емил видял трупа и го напъхал в тоалетната. В нея хвърлил и вещите на жертвата, след това заковал вратата.

Реклама
Реклама
Реклама