Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9788654 www.bgdnes.bg

Ротондата "Свети Георги" светна

След публикация на "България Днес"

Работници събраха боклуците, окосиха избуялата трева 

Ротондата "Свети Георги" и античният комплекс около нея в идеалния център на столицата блеснаха от чистота.

Работници събраха и извозиха натрупаните боклуци от недобросъвестни граждани, сред които се открояваха пластмасови шишета, кенчета и опаковки на храни. Почистването се случи, след като в броя от вторник "България Днес" ви показа неприятната мизерия в пространството около вековния храм. Нелицеприятната гледка в двора на президентството отблъскваше посетителите, които негодуваха, че един от символите на столицата е занемарен.

Реклама

"Регионалният исторически музей в София отговаря единствено за археологическия ансамбъл източно от храм "Свети Георги Победоносец" - Ротонда. В тази връзка осъществява неговото почистване регулярно - два пъти месечно, както и винаги, когато е налице възникнала необходимост. Благодарим Ви за подадения сигнал. Заели сме се с отстраняването на показаното във вашия снимков материал замърсяване", изпратиха официална позиция до вестника от Регионалния исторически музей в столицата.

Още на следващия ден след публикуването на материала работници започнаха да събират боклуците. Прясно окосена е и избуялата трева, която допълнително загрозяваше античния комплекс. Вече ги няма и обелките от великденски яйца и десетките метнати на земята фасове.

Засега остава единствено проблемът с изпочупените плочки по стъпалата и древните стени. На запитване на "България Днес" от столичния музей отговориха: "Що се отнася до счупените плочки, те се подменят в изпълнение с предварително направени финансови разчети".

Ротонда "Св. Георги" (датирана от началото на IV век) е най-старият архитектурен паметник в София и единствената запазена до покрив постройка в града, датираща от Римската империя. Появата й съвпада с момент на голям разцвет на Сердика, като един от най-големите и значителни римски градове на Балканския полуостров.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама