Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9788677 www.bgdnes.bg

Фотограф построи минисело

Творбата е висока малко над метър 

Две години и половина Огнян Стефанов изработва Небеста 

Минисело с реалистични малки детайли построи авиационният фотограф Огнян Стефанов.

Две години и половина са нужни на 40-годишния мъж, за да завърши творбата си, като работи основно през нощта, защото тогава най-често разполага със свободно време. Кръщава селото Небеста, като името идва като предложение от жена му и е комбинация от думите "небесно" и "красота". Той веднага го харесва и именува така творбата си.

В селото с разнообразни постройки заедно съжителстват хора и животни, детайлно са представени спални, трапезарии и места сред природата.

Реклама

"Височините винаги са ме привличали, затова и имах мечта да създам свят, който е малко по-високо от сивото всекидневие. Исках да направя място, в което бих живял. Основният ми материал за изработка са дървени бъркалки за кафе, тъй като се обработват лесно и могат прецизно да бъдат рязани по фото-химичен способ, който е много по-добър дори от лазер. Има и ламаринки, които са с ширина от 0,1 до 0,2 от милиметъра", разказа пред "България Днес" Стефанов.

Голяма част от детайлите са ръчна изработка, като някои фигурки и дървета са закупени готови. Селото е високо малко над един метър и е в мащаб 1:87, което означава, че в действителност ще се извисява на 87 метра.

"Построяването му не се оказа лесно и се наложи да чета по форуми и да гледам видеа, за да мога да го направя. Вложил съм много ръчен труд и фантазия. Понякога се случваше да направя нещо и да не ми харесва. Започвам го отново и така по няколко пъти", каза още фотографът със страст към височините, който живее на 17-и етаж в блок. Преди да направи миниселото, той е сглобявал единствено пластмасови самолети, но с времето усъвършенства таланта си.

Стефанов е обявил Небеста за продажба, като по съвет на моделисти му е поставил цена от 60 000 евро. И е категоричен, че ще направи още една творба, като в момента избистря в съзнанието си всеки детайл.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама